Αρχική

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μαθήματα επικοινωνίας



Θέλετε να κερδίσετε πόντους κατακτώντας τη συμπάθεια, την εύνοια και την εμπιστοσύνη των άλλων; Επιθυμείτε να δημιουργήσετε ζεστές και τρυφερές σχέσεις;
Βέβαια δεν αρκεί να κερδίζετε την προσοχή των άλλων ή ν' αφήνετε καλές εντυπώσεις, καθώς θέλετε να έρθετε πιο κοντά, χτίζοντας σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους γύρω σας. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και με πρόσωπα με τα οποία έχετε κατά βάση ανταγωνιστικές σχέσεις, όπως οι συνάδελφοί σας ή οι γείτονές σας.
Αν θέλετε πραγματικά να κερδίσετε τη συμπάθεια των άλλων, πρέπει να είστε χαλαροί, άνετοι, ανοιχτοί, ειλικρινείς,  αλλά κυρίως ενδιαφέροντες! Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να τους εντυπωσιάσετε με λεκτικά σχήματα, λαμπερή εμφάνιση, εξυπνάδα ή  κατορθώματα. Αρκεί να τους αποκαλύψετε παρά  την πιο ζεστή κι ανθρώπινη πλευρά του εαυτού σας!
Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα του σώματος, γιατί οι  πράξεις φανερώνουν πιο πολλά από τις λέξεις. Οι κινήσεις, η  στάση σας και ο τόνος της φωνής σας, παίζει τον κυριότερο ρόλο στην επικοινωνία.
Χαμογελάστε! Το χαμόγελο είναι ο πιο άμεσος και αποτελεσματικός τρόπος να δείξετε τις φιλικές σας διαθέσεις. Αν δεν χαμογελάτε, οι άλλοι θα υποθέσουν ότι αδιαφορείτε ή πως είσαστε ψυχροί κι απόμακροι. Το χαμόγελο ενισχύει την επαφή και ζεσταίνει την επικοινωνία. 
Κουνείστε καταφατικά το κεφάλι! Με αυτόν τον τρόπο εκφράζετε προσοχή, ενδιαφέρον, κατανόηση και συμπαράσταση, ενώ δίνετε την εντύπωση πως συμφωνείτε μ' αυτά που λέει ο συνομιλητής σας χωρίς να χρειάζεται να πάρετε θέση.
Αφήστε τα χέρια σας ελεύθερα! Αν την ώρα που επικοινωνείτε, κρατάτε τα χέρια σταυρωμένα, δείχνετε αμυντική, επιφυλακτική, κλειστή στάση. Γι' αυτό, όταν μιλάτε, αφήστε τα χέρια σας ελεύθερα. Τολμήστε ν' αγγίξετε το συνομιλητή σας, για να εκφράσετε συμπαράσταση, αν είναι στενοχωρημένος, ή ακόμα και την ώρα που γελάτε με κάποιο αστείο. Όλες αυτές οι κινήσεις φανερώνουν εγκαρδιότητα, θέρμη και κυρίως ότι είστε ανοιχτοί στην συναισθηματική επαφή.  
Κοιτάξτε τον άλλο στα μάτια! Η βλεμματική επαφή αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για επιτυχημένη επικοινωνία. Όταν κοιτάτε τον άλλο στα μάτια, νιώθει ότι τον σέβεστε και ενδιαφέρεστε γι' αυτά που έχει να σας πει, χωρίς να τον φοβάστε. Αν αποφεύγετε το βλέμμα του άλλου, δείχνετε αδιάφορη, ανειλικρινής, αγχωμένη. Είναι, μάλιστα, σκόπιμο να κοιτάτε τον άλλο στα μάτια, ιδιαίτερα όταν ακούτε παρά όταν μιλάτε.
Κερδίστε την εμπιστοσύνη του άλλου!  

Θέλει κόπο και χρόνο, αλλά αν ακολουθήσετε τα παρακάτω η επιτυχία σας είναι δεδομένη:
-Προσεγγίστε εσείς πρώτοι το πρόσωπο την εμπιστοσύνη του οποίου θέλετε να κερδίσετε, είτε τολμώντας ν' αποκαλύψετε λεπτομέρειες από τη ζωή σας είτε ζητώντας τη βοήθεια, την υποστήριξη και τη συμβουλή του.
-Κάντε μια συναισθηματική προσέγγιση δείχνοντας προθυμία ν' ακούσετε τις απόψεις του, αλλά και τις όποιες εκμυστηρεύσεις που αποκαλύπτουν συναισθήματα, ενδόμυχες σκέψεις, επιθυμίες και ανάγκες.
-Μπείτε στη θέση του και δώστε τη συμβουλή που θα δίνατε στον εαυτό σας. Για να το πετύχετε, μην βιαστείτε να τον συμβουλεύσετε. Αισθανθείτε, σκεφτείτε και μετά μιλήστε.
-Όταν υπόσχεστε οποιασδήποτε μορφής εξυπηρέτηση, κρατήστε το λόγο σας.
-Δείξτε εχεμύθεια ακόμα και σε θέματα που είναι θεωρητικά ασήμαντα, αποφεύγοντας ν' αποκαλύψετε πληροφορίες που κάποιος έχει μοιραστεί μαζί σας.
-Δείξτε οικειότητα!
Μην κρύβεστε πίσω από τη μάσκα του ευγενικού ή τη βιτρίνα του επιτυχημένου προκειμένου να προστατέψετε ή να προωθήσετε τον εαυτό σας. Έτσι, αναγκαστικά κρατάτε τους άλλους σε απόσταση. Γι' αυτό, μη διστάζετε ν' αποκαλύψετε το πιο ανθρώπινο και τρυφερό σας πρόσωπο:
Μοιραστείτε με τους άλλους ένα αστείο περιστατικό, ένα πρόβλημα που σας βασανίζει, μικρές λεπτομέρειες που σας απασχολούν. Όλα αυτά δημιουργούν πιο ζεστό, οικείο και ανθρώπινο περιβάλλον, γύρω από το οποίο χτίζονται σχέσεις αλληλεγγύης και τρυφερότητας.
-Μη φοβάστε να μιλήσετε για λάθη, αποτυχίες, ελαττώματα ή μειονεκτήματα που σας χαρακτηρίζουν. Να το κάνετε, ωστόσο, με διάθεση αυτοσαρκασμού και όχι αυτολύπησης ή αυτοϋποτίμησης.
-Μη διστάζετε να κάνετε προσωπικές ερωτήσεις! Το να θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα γούστα, τις προτιμήσεις, το χαρακτήρα των ανθρώπων γύρω σας, φανερώνει αμεσότητα κι ενδιαφέρον, κι όχι πάντα αδιακρισία.
-Εκμεταλλευτείτε την ενέργειά σας εισάγοντας το στοιχείο του συναρπαστικού στις καθημερινές σχέσεις σας. Μπορείτε, για παράδειγμα, να παραγγείλετε κινέζικο με τους συναδέλφους στο μεσημεριανό διάλειμμα. Μάθετε να είστε αυθόρμητοι και απρόβλεπτοι, καταργώντας τους τύπους και τα προσχήματα που απομακρύνουν τους ανθρώπους.
-Ανοίξτε το σπίτι σας! Όπως συμβαίνει και με τις ερωτικές σχέσεις, η πρόσκληση στο σπίτι ισοδυναμεί μ' ένα βήμα που προωθεί τη σχέση, βοηθώντας σας να γνωριστείτε καλύτερα με τους άλλους και να τους πλησιάσετε περισσότερο.

Life Coaching

Ύπνος και καρκίνος




Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες το βράδυ έχουν έως και 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη και αν γυμνάζονται σε τακτική βάση. 
Μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι η ευεργετική δράση που έχει η σωματική άσκηση στις γυναίκες φαίνεται να μειώνεται σε σημαντικό βαθμό όταν συνδυάζεται με μειωμένες ώρες ύπνου.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 5.968 γυναίκες ηλικίας 18-65 ετών, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε όσες εθελόντριες ασκούνταν σε τακτική βάση, διαπίστωσαν ότι ο ύπνος έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πιθανή εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, όσες συμμετέχουσες κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες το βράδυ είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο συγκριτικά με όσες κοιμούνταν περισσότερες ώρες. 
Οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακόμη γιατί οι μειωμένες ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρόνια αϋπνία έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 
Άλλες έρευνες, παράλληλα, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού, παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με τα επίπεδα των ορμονών, το ανοσοποιητικό και το σωματικό βάρος.

Κινητό, παιδί και ασφάλεια



Πολλοί γονείς αγοράζουν κινητό τηλέφωνο στα παιδιά τους.
Αυτό το κάνουν είτε για λόγους κοινωνικοποίησης είτε για λόγους ασφαλείας.
Η σωστή εκπαίδευση ως προς τη λειτουργία του και τη χρησιμότητά του είναι το κλειδί της ορθής χρήσης του κινητού από τα παιδιά και τους εφήβους.
Το συμβόλαιο της σύνδεσης που πρέπει να διαλέξουν οι γονείς είναι ένα πρώτο δίλημμα. Με τα προγράμματα συμβολαίου, ελέγχουν την χρήση μέσω του μηνιαίου αναλυτικού λογαριασμού, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν το κόστος. Με το καρτοκινητό ελέγχεται το κόστος μέσω ανανέωσης του χρόνου αλλά δεν ελέγχονται οι κλήσεις.
Επίσης μεγάλη σημασία έχει να εξηγήσουμε στο παιδί ότι δεν έχει το δικαίωμα να φωτογραφίζει ή να βιντεοσκοπεί τρίτους χωρίς την άδειά τους και να αποστέλλει αυτό το υλικό σε άλλους. Επίσης δεν πρέπει να μοιράζεται τα προσωπικά του video και τις φωτογραφίες με τρίτους. Τέλος, μπορεί να γίνει φραγή των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν οι ενήλικες και είναι αυξημένης χρέωσης τύπου 901.
Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά που κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου:
-Δεν πρέπει να δίνουν τον αριθμό σε άγνωστους
-Δεν πρέπει να απαντούν σε άγνωστους αριθμούς ή σε αριθμούς με απόκρυψη
-Σε περίπτωση ενοχλητικού μηνύματος ή τηλεφωνήματος πρέπει άμεσα να ενημερώνονται οι γονείς
-Να έχουν απενεργοποιημένο το Bluetooth όταν δεν το χρειάζονται και να μην αποδέχονται προσκλήσεις από άγνωστους

Κιρσοί κάτω άκρων και EVLA



Ενδοφλεβική εκτομή με laser ή παραδοσιακή χειρουργική εκτομή;

Μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή συγκρίνει την ενδοφλεβική εκτομή με laser (endovenous laser ablation-EVLA) με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση για τους κιρσούς κάτω άκρων.

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν την κλινική αποτελεσματικότητα της εδοφλεβικής φωτοαποδόμησης (EVLA) σε σύγκριση με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση για τους κιρσούς της μείζονος σαφηνούς  φλέβας.   
Το μέτρο αξιολόγησης ήταν το μέτρο της ποιότητας της ζωής (QoL) του Ηνωμένου Βασιλείου SF-36. Δευτερεύοντα μέτρα αξιολόγησης ήταν τα γενικά ερωτηματολόγια (EQ-5D, AVVQ), η σοβαρότητα της φλεβικής νόσου και ο πόνος μετά από επέμβαση, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές, και η επιστροφή στην εργασία. 
 Ένα σύνολο από 280 ασθενείς εντάχθηκαν στη μελέτη από τους οποίους οι 39 (13,9%) αποχώρησαν κατά την παρακολούθηση. Και οι δύο ομάδες είχαν σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής, στον πόνο και την αναπηρία μετά από τη χειρουργική επέμβαση, αλλά η ομάδα που υποβλήθηκε σε EVLA είχε καλύτερα αποτελέσματα από τη συμβατική χειρουργική επέμβαση, επειδή είχε λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην  ποιότητα ζωής, λιγότερο πόνο, και ταχύτερη  επιστροφή στην εργασία και στις κανονικές δραστηριότητες.
Οι κιρσοί, είναι μία από τις πιο συχνές περιφερικές αγγειακές διαταραχές και πλήττουν περίπου το 25% των γυναικών και το 15% των ανδρών. Η μεγάλη παλινδρόμηση της σαφηνούς φλέβας είναι η πιο κοινή αιτία των  συμπτωματικών κιρσών. Κατά την τελευταία δεκαετία, η  EVLA έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή χειρουργική τεχνική. Η EVLA προσφέρει στους ασθενείς μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο και συντομότερο χρόνο αποκατάστασης σε σύγκριση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση. Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στην τεχνική και την ασφάλεια των αποτελεσμάτων. 
Αν και οι δύο χειρουργικές τεχνικές έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, η EVLA σχετίζεται με λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στην  ποιότητα ζωής, λιγότερη διαταραχή αισθητικότητας, λιγότερα αιματώματα και μολύνσεις, καθώς και  ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες και την εργασία. Όλες οι διαδικασίες της EVLA μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς ασθενείς στη βραχεία νοσηλεία, ενώ στη παραδοσιακή χειρουργική απαιτείται γενική αναισθησία 21,2% που απαιτεί ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.
Βιβλιογραφία
 Carradice D, Mekako AI, Mazari FAK, Samuel N, Hatfield J, Chetter IC. Br J Surg. 2011;98:501-510.

Κοιλιοπλαστική



Κοιλιοπλαστική είναι η εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα  που διορθώνει την χαλάρωση τόσο στους μυς και στο δέρμα. Μπορεί να είναι μια μίνι κοιλιοπλαστική ή μια πιο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση.
Η Κοιλιοπλαστική δεν είναι το ίδιο με την λιποαναρρόφηση. Όμως,  η κοιλιοπλαστική μερικές φορές συνδυάζεται με την λιποαναρρόφηση. Η επέμβαση διαρκεί 2 έως 6 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Μπορείτε να απαιτηθεί η παραμονή  στο νοσοκομείο για 1 έως 3 ημέρες μετά την επέμβαση.
Ο χειρουργός κάνει μια τομή σε όλη την κοιλιά ακριβώς επάνω στην ηβική περιοχή.
Αφαιρείται ο λιπώδης ιστός και το χαλαρό δέρμα από τα μέσα και κάτω τμήματα της κοιλιάς.
Στην εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργός αφαιρεί επίσης το περιττό λίπος και δέρμα από τα πλάγια της κοιλιάς.
Mini κοιλιοπλαστική γίνεται όταν υπάρχουν τοπικές περιοχές με λίπος και η επέμβαση είναι μικρότερη.
Μπορεί να απαιτηθεί η τοποθέτηση παροχέτευσης υγρών, που θα αφαιρεθεί αργότερα.  Ένας ελαστικός επίδεσμος θα τοποθετηθεί πάνω στην κοιλιά.
Μπορεί η επέμβαση να γίνει και λαπαροσκοπικά.
Η Κοιλιοπλαστική μπορεί να είναι χρήσιμη, όταν:
-Η δίαιτα και η άσκηση δεν συνέβαλαν στη βελτίωση του μυϊκού τόνου, όπως σε γυναίκες που είχαν περισσότερες από μια εγκυμοσύνες.
  -Διαταραχές του δέρματος και των μυών σε υπέρβαρα άτομα που έχασαν πολύ βάρος..
Η κοιλιοπλαστική δεν χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για την απώλεια βάρους.
Κίνδυνοι
Αιμορραγία
Λοίμωξη
Μώλωπες
Οίδημα
Ουλές
Θρόμβοι αίματος στα κάτω άκρα ή τους πνεύμονες
Βλάβη σε εσωτερικά όργανα
Ουλές
Νευρική βλάβη με πόνο ή μούδιασμα σε μέρος της κοιλιάς
Κακή επούλωση του τραύματος
Πριν από την επέμβαση:
Αρκετές ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε τη λήψη ασπιρίνης, ιβουπροφένης, βαρφαρίνης, καθώς και οποιαδήποτε άλλου φαρμάκου που επηρεάζει την πήξη του αίματος.    Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το σταματήσετε. Θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν τη χειρουργική επέμβαση. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για επιπλοκές.
Την ημέρα της επέμβασης: Συνήθως θα σας ζητηθεί να μην φάτε ή πιείτε τίποτα το βράδυ πριν την επέμβαση.
Πάρτε τα φάρμακα που ο γιατρός σας είπε να πάρετε μαζί μια μικρή γουλιά νερό.
Μετά την επέμβαση:
Θα έχετε κάποιο πόνο και δυσφορία για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει φάρμακο για τον πόνο. Μπορεί να βοηθήσει να κρατάτε τα πόδια και τα ισχία  λυγισμένα για να μειωθεί η πίεση στην κοιλιά.
Φορώντας μια ελαστική στήριξη παρόμοια με ένα ζωνάρι για 2 έως 3 εβδομάδες αυτό παρέχει επιπλέον στήριξη κατά την επούλωση. Θα πρέπει να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα για 4 έως 6 εβδομάδες. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται σε 2 έως 4 εβδομάδες.
Θα πρέπει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στο γιατρό  για να αφαιρεθούν τα ράμματα.
Οι ουλές σας θα γίνουν πιο επίπεδες και πιο ανοικτό χρώματος τους επόμενους 3 έως 6 μήνες. Μην εκθέτετε την περιοχή στον ήλιο, γιατί μπορεί να επιδεινώσουν τις ουλές και να σκουρύνει το χρώμα τους. Φροντίστε να καλύπτονται όταν είστε έξω στον ήλιο. Ίσως χρειαστεί να εφαρμόσετε ειδική κρέμα επούλωσης.
Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα της κοιλιοπλαστικής. Πολλοί αποκτούν μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης.
Βιβλιογραφία
Burns JL, Blackwell SJ. Plastic surgery. In: Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008:chap 73.

Bιογραφικό του Δρ. Ιωάννη Κριαρά


Το πλήρες βιογραφικό του Δρ. Ιωάννη Κριαρά 
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Κριαράς Ιωάννης
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πατάτσου 17, ΤΚ 11363 
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210-8252019, 6977-631036 
ΦΑΞ: 210-8252049 
e-mail: Ι kriaras@hotmail.com         
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Έγγαμος, 3 παιδιά 
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Χανιά-Κρήτη 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ: Ανθυποσμηναγός Ιατρός 1988-90
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1980-1987:                              Universita degli Studi di Pavia. (Lombardia). 
Βαθμός πτυχίου Άριστα "95/110"

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

1989 – 1991:                           Πνευμονολογική Κλινική 251   Γ.Ν.Α.
(17/07/89  - 23//01/91)

1991 - 1993:                            Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική  Κλινική 
                                                Ν.Ν.Θ.Α. (23/01/91 -  02/09/93)

1992:                                       Καρδιολογική Κλινική Ν.Ν.Θ.Α.
(19/08/92 - 18/11/92)

1992 - 1993:                            Θωρακοχειρουργική Κλινική Ν.Ν.Θ.Α.
19/ 11/92 - 18/01/93

1993:                                       Μ.Ε.Θ. Κέντρο Αναπνευστικής                                                                                                           Ανεπάρκειας,
Ν.Ν.Θ.Α. (18/01/93 - 19/07/93)

1992:                                       Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής
Εταιρείας "Νεοπλάσματα Πνεύμονος."
Αθήνα, διάρκεια 3 ½ μήνες
(13/03 - 23/06/92)

1993:                                       Σεμινάριο πληροφορικής της Ελληνικής Πνευμονολογικής  Εταιρείας. 
Αθήνα, (11-27/1/93)

1992 - 1993:                           Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής  Εταιρείας "Διάχυτες Διάμεσες Πνευμονοπάθειες".
Αθήνα, διάρκεια 2 μήνες (09/02-06/4/93)

1992 - 1993:                            Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πνευμονολογίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής  Εταιρείας.  
¨Νεοπλάσματα Πνεύμονος¨
Αθήνα, διάρκεια 8 μήνες (10/92-06/93)

1993 - 1994:                            Μ.Ε.Θ. - Γ.Ο.Ν.Κ.
"Οι Άγιοι Ανάργυροι" (26/10/93 - 28/02/94)

1994:                                       Μ.Ε.Θ. - "Αγία Όλγα" (28/02/94 - 15/03/94)

1994 – 1995:                           University of Zurich, Switzerland
Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής

1995 -1997:                            Eξειδίκευση στην εντατική θεραπεία
Με βάση τον νόμο του 1997, παράγραφος 4, άρθρο 20 του Ν 42519/97,  (Αριθ. Πρωτ. Υ7/Γ.Π.οικ. 20868)

1998:                                       3ο Διατομιακό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ¨Επίκαιρα Θέματα: Αναπνευστική Ανεπάρκεια¨
Αθήνα, 13-15/11/1998

2002:                                       Σεμινάριο Εσωτερικών Επιθεωρητών Συστημάτων Ποιότητας ISO 9000: 2000.
                                                Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΕΔΕ. 20-21/05/02

                                                ΚΕΕΛ- Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας. Εκπαιδευτική Ημερίδα  Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο: Αντιμετώπιση από τα νοσοκομεία και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας¨ Αθήνα 26/05/2002

Σεμινάριο «Επικεφαλείς Επιθεωρητές Συστημάτων Ποιότητας ως προς ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2001»
                                                Αθήνα 23-27/09/2002
Κατόπιν εξετάσεων απέκτησα τον τίτλο του Επιθεωρητή Συστημάτων Ποιότητας ως  τον ΕΛΟΤ ΕΝ  ISO 9001:2000

                                                European Institute of Healthcare:
                                                Respiratory Infections
                                                Early Detection
                                                Barcelona 22-26/0
Εκπαίδευση στο αντικείμενο: Clinical Risk Management-Delivering Safer and More, Effective Healthcare. European Surgical Institute, Hamburg-Norderstedt Germany (30/09-01/10/2002)
                                               
                                                7ο Διατομιακό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο
                                                ¨Αναπνευστική Ανεπάρκεια’’: Επίκαιρα     
                                                 θέματα
                                                Αθήνα, 15-16/11/2002


2003:                                       European Institute of Healthcare
“Treatment of Respiratory Failure: Past, Present and Future”
                                                Barcelona 17-19/01/2003

Academy for Infection Management (AIM) Educational Summit Meeting
Barcelona 26-28/02/2003

European Institute of Healthcare
“Exhaled Markers, Oxidative Stress and Treatments in Chronic and Acute Lung Disease”
Barcelona, 30/05-01/06/2003 

European Conference “Scientific Advice, Crisis Management &Media”
Athens, 09-10/06/2003

2nd Postgraduate Workshop Anticancer Institute
Thessaloniki, 15/06/2003

Eκπαίδευση στο χειρισμό του πλήρως εμφυτεύσιμου συστήματος μηχανικής καρδιάς,   Novacor Left Ventricular Assist System, στο πανεπιστήμιο Saint Luc University, Brussels (29-30/04/2003)

Εκπαίδευση στο αντικείμενο: “Treatment of Respiratory Failure: Past, Present and   Future” European Institute of Healthcare
Barcelona (18/01/2003)


Academy for Infection Management (AIM) Educational Summit Meeting
Barcelona, (26-28/02/2003)

                                Ευρωπαϊκό πρόγραμμα EURODONOR:
                                Πρόγραμμα DONORACTION του ΕΟΜ.
                                (10/07/2003)

ΚΕΕΛ- Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας. Επιστημονική Ημερίδα «Εναρμόνιση Μεθοδολογίας Μικροβιολογικών Εργαστηρίων Ολυμπιακών Νοσοκομείων» Αθήνα, (14/03/2003)

Εκπαίδευση στη διακοπή του καπνίσματος «Πρακτικές οδηγίες στην αντιμετώπιση της διακοπής του καπνίσματος» Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης.
                                          Αθήνα, (24/05/2003)

ΚΕΕΛ: Εκπαιδευτική Ημερίδα ¨Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο: Αντιμετώπιση από τα Νοσοκομεία και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας¨, Αθήνα (26/05/03)

Εντατική Θεραπεία: ¨Η συμβολή της   εκπαίδευσης στη φροντίδα του βαρέως πάσχοντος¨
                                        Αθήνα, 20/06/2003
                                       
Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων “Donor action” στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Euro donor”
Αθήνα,10/07/2003

ΚΕΕΛ: Αντιμετώπιση Οξέων Συμβάντων Υγείας από Φυσικά Παθογόνα Αίτια και από Ηθελημένη Διασπορά Ραδιολογικών, Βιολογικών και Χημικών  Παραγόντων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004.
                                                Αθήνα, (10-12/12/03)

2004:                                       Μετεκπαιδεύτηκε στο πανεπιστήμιο της Pavia (Policlinico San Matteo), το μεγαλύτερο κέντρο μεταμοσχεύσεων θωρακικών οργάνων της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς, πνεύμονα, στις πανεπιστημιακές κλινικές : Καρδιοχειρουργική, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Πνευμονολογική.
Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τα κάτωθι:
Επιλογή ασθενών υποψηφίων προς μεταμόσχευση
Εκτίμηση του δότη καρδιάς, πνεύμονα και συμμετοχή στη λήψη οργάνων
Διαδικασίες αερισμού και αναισθησιολογικής υποστήριξης του ασθενούς  διεγχειρητικά
Άμεση μετεγχειρητική αντιμετώπιση
Ανοσοκατασταλτική θεραπεία μετεγχειρητικά και χρονίως
Διάγνωση και αντιμετώπιση των αναστομωτικών, ανοσολογικών, λοιμοξιολογικών επιπλοκών.
Διαγνωστική βρογχοσκόπηση (διαβρογχική βιοψία),  και επεμβατική με άκαμπτο βρογχοσκόπιο (Laser, Stends)
Παρακολούθηση, αντιμετώπιση (follow-up) μεταμοσχευμένων ασθενών
Παθολογοανατομική εκτίμηση διαβρογχικών βιοψιών  (7/1-9/4).

Fibrosi Polmonare Idiopatica
Universita Degli Studi di Pavia
17/01/2004

Trapianto Polmonare
Universita Degli Studi di Bologna
25/02/2004

Trapianto Polmonare-Riunione Del Gruppo di Lavoro
Universita Degli Studi di Milano
25/03/2004

Trapianto Polmonare e LVRS-Associazione Italiana Pneumlogi Ospedaglieri
                                                Milano 30/03/2004

2ο Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής.
¨Σήψη, Τραύμα, ARDS – Θεραπευτικοί   
στόχοι
Αθήνα, 03-04/06/2004
                                               
2ο Συμπόσιο Μικροβιακής Αντοχής: ¨Η Μικροβιακή Αντοχή στο Περιβάλλον της Εντατικής Θεραπείας¨
Καμένα Βούρλα, 03/07/2004

Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας
Αθήνα, 09-10/12/2004

2005:                                       4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:”The Athens Exchange of Cardiovascular Research Ideas”
Αθήνα, 03-05/02/2005
                                               

2006 – 2007:                           Εκπαίδευση στην μελέτη ύπνου στο 7ο Νοσοκομείο Αθηνών του ΙΚΑ. Συγκεκριμένα εκπαιδεύτηκε στην σύνδεση, καταγραφή, ανάλυση και τιτλοποίηση των συσκευών μη επεμβατικού αερισμού. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με την μελέτη ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και εξειδικεύτηκε στη θεραπευτική εφαρμογή του σερβοαναπνευστήρα. Επίσης παρακολούθησε τις δραστηριότητες του εξωτερικού ιατρείου σχετικά με την παρακολούθηση των ασθενών που κάνουν χρήση μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού. Διάρκεια εκπαίδευσης 8 μήνες (22/12/06 – 21/06/07)

2007:                                       Εκπαιδεύτηκε στο Βερολίνο στην έδρα της Nova lung Academy:
Στην εφαρμογή τεχνητού πνεύμονα με εξωσωματική ανταλλαγή αερίων.
Στην εφαρμογή αναπνευστήρα High Frequency Oscillation Ventilation
(13-14/4/07)

2008:                                       Εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση της Πνευμονικής Υπέρτασης.
                                                Pulmonary hypertension Forum, Vienna, Austria (04-06/04/08)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ



1989 - 1990:                            Ως Ανθυποσμηναγός Ιατρός στην Πολεμική Αεροπορία, υπήρξε υπεύθυνος του προγράμματος προληπτικού ελέγχου του αναπνευστικού και εμβολιασμού σε σύνολο 8000 νεοσυλλέκτων στην 124 ΠΒΕ, Τρίπολη

1989 - 1990:                           Ιατρός ασφαλιστικής εταιρίας                                                                                                                        "Ευρωπαϊκή Πίστη"
(17/07/89 - 20/06/90)           

1993:                                       Μ.Ε.Θ. - "Κυανούς Σταυρός"
(24/06/93 - 31/10/93)

1994 - 1998:                            Επιμελητής Β', Κ/Χ ΜΕΘ
                                                 "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο"
                                                (15/03/94 - 31/10/98)

1998 - 2001:                            Εκτελών χρέη Επιμελητή Α'
                                                Κ/Χ ΜΕΘ, ΩΚΚ
(1/11/98 – 30/06/2001)

2001 - σήμερα:                       Επιμελητής Α', Κ/Χ ΜΕΘ, ΩΚΚ

1994 - σήμερα:                       Σύμβουλος Πνευμονολόγος ΩΚΚ

1994 - σήμερα:                       Εκπρόσωπος του Χειρουργικού Τομέα στην Επιτροπή Λοιμώξεων, ΩΚΚ

1998 - σήμερα:                       Ομάδα μεταμοσχεύσεων ΩΚΚ

2004 - σήμερα:                       Προϊστάμενος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΩΚΚ

2004 - σήμερα:                       Υπεύθυνος Πνευμονολόγος του προγράμματος μεταμόσχευσης πνευμόνων του ΩΚΚ.

ΑΛΛΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Συμμετείχε σε άλλες τις δραστηριότητες του ΩΚΚ που του ζητήθηκε.

  1. Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων ως εκπρόσωπος του Καρδιοχειρουργικού Τομέα.

  1. Εκπροσώπηση του νοσοκομείου σε πολλές δραστηριότητες του ΚΕΕΛ (ΚΕΕΛΠΝΟ)

  1. Ομάδα Εσωτερικών Επιθεωρητών για την πιστοποίηση ISO του νοσοκομείου.

  1. Ομάδα προετοιμασίας του νοσοκομείου για την ανάληψη των Ολυμπιακών αγώνων
 
  1. Προετοιμασία του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση μαζικών καταστροφών

  1. Επιτροπές προμηθειών

  1. Επιτροπή νέων υλικών

  1. Προϊστάμενος Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το 2004
  1. Πρωτοβουλίες για την Διακοπή του καπνίσματος
·         προσωπική εκπαίδευση στο αντικείμενο,
·         ομιλία στο ΩΚΚ,
·         αρθρογραφία σε ημερήσια εφημερίδα (Απογευματινή), εισήγηση στο ΔΣ ΩΚΚ,
·         δημοσίευση στο Τικ Τακ

  1. Τηλεοπτική παρουσίαση σε καθημερινή εκπομπή (Star Chanel) για το SARS

  1. Ανταπόκριση σε άλλη εκπομπή για τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων (Alter)

  1. Δημοσιεύσεις σε διάφορες εφημερίδες για την εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Τεχνητού Πνεύμονα» με δική μου πρωτοβουλία

  1. Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της συσχέτισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του Συνδρόμου Άπνοιας στον Ύπνο
·         Εκπαίδευση στο αντικείμενο (νυκτερινές μελέτες)
·         Δημοσίευση στο Cardia,
·         Εισήγηση για παρουσίαση του αντικειμένου από καταξιωμένους ειδικούς στο          αντικείμενο

  1. Εκπαιδευτής της AIM στην Ελλάδα (Academy Infectious Management)

  1. Συνεργάτης του ΕΟΜ (Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων).
·         Επεξεργάστηκε και κατέθεσε τις Εθνικές Οδηγίες (Guidelines) για τις Μεταμοσχεύσεις Πνευμόνων. 
·         Συμμετείχε στην ομάδα που αναμόρφωσε τα κριτήρια (Guidelines) για τον ορισμό και τη διάγνωση του Εγκεφαλικού Θανάτου.

  1. Συνεργάτης της ΕΕΔ (Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας) του Υπουργείου Υγείας
·         Εισήγηση για έγκριση Παρεμβατικής Κλινικής  Μελέτης με κωδικό ΕΕΔ 8/08.
·         Εισήγηση για έγκριση Παρεμβατικής Κλινικής  Μελέτης με κωδικό ΕΕΔ 15/08.
·         Εισήγηση για έγκριση Παρεμβατικής Κλινικής  Μελέτης με κωδικό ΕΕΔ 46/08.
·         Εισήγηση για έγκριση Παρεμβατικής Κλινικής  Μελέτης με κωδικό ΕΕΔ 71/08.
·         Εισήγηση για έγκριση Παρεμβατικής Κλινικής  Μελέτης με κωδικό ΕΕΔ 30/09.

  1. Προώθησε μέσα σε ένα αντίξοο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον με προσωπικό κόστος, χωρίς κανένα υλικό ή ηθικό αντάλλαγμα το πρόγραμμα μεταμόσχευσης πνευμόνων. Για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας, δεν υπήρξε καμιά μείωση στην συμμετοχή στο υπολείπο πρόγραμμα.
ΑΛΛΕΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


1985:                           Πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών στο πανεπιστήμιο της Pavia

1992-2000:                  Μέλλος του ΔΣ, κοσμήτορας και πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Σφακιανών

2002:                           Ιδρυτικό μέλλος του Κέντρου Νέας Πολιτικής (ΚΕΝΕΠ)

2002:                           Ιδρυτικό μέλλος του φορέα ¨Αθήνα Αύριο¨ που διεκδίκησε και κέρδισε τον Δήμο της Αθήνας 2002 – 2006

Επεξεργασία προγράμματος Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων

2002-2006:                 Μέλος των ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Συμμετείχε στην ομάδα που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα σύμπτυξης των 2 φορέων που αριθμούν 100 παιδικούς σταθμούς με 6000 παιδάκια και 2000 εργαζόμενους.

Ασχολήθηκε προσωπικά με τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σίτισης. Με δική του πρωτοβουλία απομακρύνθηκαν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από τους παιδικούς σταθμούς και εφαρμόστηκε de facto ποσόστωση των αλλοδαπών παιδιών στους σταθμούς. Τα τελευταία μέτρα, με καθυστέρηση χρόνων ήλθε να θεσπίσει το κράτος για τα Δημόσια σχολεία.

2004-σήμερα:            Κοινωνική προσφορά. Τις Τετάρτες απόγευμα προσφέρει αφιλοκερδώς ιατρικές υπηρεσίες στο Δημοτικό Ιατρείο Ψυχικού

2005-2006:                  Μέλος και Πρόεδρος της ΕΕΙΩΚΚ
                                     Διαπραγματεύτηκε και πέτυχε την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αναγνώριση του ισότιμου της προϋπηρεσίας στο ΩΚΚ με αυτή του ΕΣΥ.          

2010:                           Ιδρυτικό μέλλος, μαζί με άλλους 50 επιστήμονες, του πολιτικοκοινωνικού φορέα «forum για την Ελλάδα».


ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Πολύ καλή γνώση Ιταλικής και Αγγλικής γλώσσας

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ (TESI)
"Complicanze dell' angioplastica transluminale"
 Universita degli Studi di Pavia.
 Facolta di Medicina e Chirurgia.
 Istituto di Radiologia e terapia Fisica.
 Anno Accademico 1986/87.
                                                                                                             

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

"Antimicrobial Prophylaxis in Surgery:
 A prospective randomized comparative trial of four day 
 amoxycilline plus netilmicine regimen, versus single shot 
 cefuroxime application."
 Inaugural-Dissertation zur Erlangung der Doktorwuerde der      
 Medizinishen Fakultaet der Universitaet Zuerich, 1996.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το 1991, τιμήθηκε από την Ελληνική Βρογχολογική Εταιρεία με το έπαθλο "Ερρίκος Κατσαράς" για την συμβολή του σε θέματα βελτίωσης της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων Ιατρών, καθώς και προτάσεις του για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Το 1995 στο ετήσιο συνέδριο της European Society of Surgical Infections (SIS-E), Frieburg Germany, τιμήθηκε με το βραβείο για την καλλίτερη διάλεξη με θέμα: “Perioperative antibiotic prophylaxis in open heart surgery”.

Κάποιες εργασίες του έχουν ληφθεί υπόψη, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην διαμόρφωση των σύγχρονων Κατευθυντήριων Οδηγιών (Guidelines)

  1. American College of Cardiology/American Heart Association  
Task Force on Practice Guidelines,
JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY 1999, Vol 34, Iss 4, pp 1262-1342
Το 1999 η ανωτέρω επιτροπή 28 κορυφαίων καθηγητών  που αναμόρφωσε τα κριτήρια του 1991 και έθεσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές στην καρδιοχειρουργική, κάνει αναφορά στην εργασία του:
Antibiotic Prophylaxis in Cardiac Surgery
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos
G., Economopoulos G., Anagnostopoulos K., Geroulanos S.
Eur.J. Cardiothoracic Surg. 1997; 38: 605-610

  1. The Medical Letter-On Drugs and Therapeutics (NY)
Στο τεύχος Οκτωβρίου 2001 (Vol 43, Issue 1116-17) του που είναι αφιερωμένο στην αντιβιοτική προφύλαξη, επικαλείται αποκλειστικά την εργασία του:
Antibiotic Prophylaxis in Cardiac Surgery
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos
G., Economopoulos G., Anagnostopoulos K., Geroulanos S.
Eur.J. Cardiothoracic Surg. 1997; 38: 605-610

  1. MEDICAL CLINICS OF NORTH AMERICA 2003, Vol 87, Iss 1, pp59-+
Το 2003 η εργασία του με τίτλο:
“Evolution of antimicrobial prophylaxis in cardiovascular surgery” A seven regimen meta-analysis. Kriaras I., Michalopoulos A., Turina M., Geroulanos S.
Eur.J. Cardiothoracic Surg. 2000; 18: 440-446, έγινε παραπομπή στην εργασία στην οποία συμμετέχει:
     4.  “Χορήγηση Λεβοσιμενδάνης (LS) σε ασθενείς που εξαρτώνται από υψηλή ινότροπη υποστήριξη ή ενδοαορτική αντλία (IAPB) μετά  από καρδιοχειρουργική επέμβαση.”
Α. Τασούλη,  Κ. Παπαδόπουλος, Ι. Κριαράς, Δ. Μαλαμίτσκα,
Σ. Γερουλάνος
27ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό   
Συνέδριο, Αθήνα 2-4 Νοεμβρίου 2006
Καλύτερες εργασίες του Συνεδρίου

  1. American College of Cardiology/American Heart Association  
ACC/AHA 2004 Guideline Update for Coronary Artery Bypass Graft Surgery. Circulation 2004; 110; e 340-e 347.
Επιτροπή 25 Αμερικανών καθηγητών που αναμόρφωσε τα κριτήρια για την αορτοστεφανιαία παράκαμψη, στο θέμα της αντιβιοτικής προφύλαξης αναφέρεται (Ref 340) στην εργασία του που αποτελεί το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής:
Ref 36: Antibiotic prophylaxis in cardiac surgery. 
Kriaras I et all.
Ref 50: Evolution of antimicrobial prophylaxis in cardiovascular surgery

  1. WORKFORCE ON EVIDENCE-BASΕD MEDICINE
The Society of Thoracic Surgeons Practice Guideline Series: Antibiotic Prophylaxis in Cardiac Surgery. Part I: Duration.
Ann Thorac Surg, 2006; 81: 397-404.
Η επιτροπή των Αμερικανών Καθηγητών, ανάμεσα σε 50 εργασίες απ’ όλο τον κόσμο που παραθέτει, οι δύο είναι δικές του και γίνεται εκτενής αναφορά και σχολιασμός


  1. Best BETs Evidence Topics
Should additional Antibiotics or an iodine washout be given to all patients who suffer an emergency re-sternotomy on a cardiothoracic intensive care unit?
Ref. 4: Antimicrobial protection in cardiac surgery patient undergoing open chest CPR.
Kriaras I, Anthi A, Michalopoulos A, Karakatsani A,Tselepis G, Papadimitrioiu L, Geroulanos S.
Resuscitation, June 1996; Vol 31, No 3, (S 10).


  1. Guideline for resuscitation in cardiac arrest after cardiac surgery. On behalf of the EACTS Clinical Guidelines Committee.
European Journal of Cardio-thoracic surgery, 2010 (in press)
Ref 125: Antimicrobial protection in Cardiac Surgery patients undergoing open chest CPR.
Kriaras I, Anthi A, Michalooulos A, Karakatsani A,Tselepis G, Papadimitriou L, Geroulanos S.
Ressuscitation, J’une 1996; Vol 31(3): 10-1   for resuscitation in cardiac arrest after cardiac surgery



ΒΙΒΛΙΑ

Βρογχικό Άσθμα: 
Επαγγελματικό Άσθμα στη Φαρμακευτική Βιομηχανία.
Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στον Χώρο της Εργασίας.
Γεώργιος Μπαλτόπουλος, Ιωάννης Κριαράς.
Αθήνα, 1994.

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ


1.      Michalopoulos A, Kadas V, Anthi A, Papadakis E, Kriaras I, Tzelepis G, Geroulanos S.: Infections in Lung-Transplant Recipients
In: Faist E, Baue A.E., Shildberg F.W. (Eds). “The Immune Consequences of Trauma, Shock and Sepsis-Mechanisms & Therapeutic Approaches”, PABST, 1996, Vol. 2/1 572-8. 

2.      Κριαράς Ι, Μιχαλόπουλος Α, Γερουλάνος Σ.
“Προφύλαξη και πρόληψη νοσοκομειακών λοιμώξεων”
Νοσοκομειακές Λοιμώξεις. Εκδόσεις 22ου Πανελ. Ιατρ. Συνεδρίου, Αθήνα, 1996, 59-71.

3.      Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Καρακατσάνη Α., Γερουλάνος Σ. :
Αντιμικροβιακή χημειοπροφύλαξη. Μιχαλόπουλος Α., Τζελέπης, Γερουλάνος Σ.
Αντιμικροβιακή χημειοπροφύλαξη και θεραπεία στη χειρουργική και επείγουσα ιατρική.
Χ. Τζεβελεκάκη, Αθήνα, 1997, κεφάλαιο 4.

4.      Κριαράς Ι, Σοφιανίδου Ι,  Μιχαλόπουλος Α,.
Χορήγηση αντιβιοτικών σε ηπατική ανεπάρκεια. Μιχαλόπουλος Α., Τζελέπης, Γερουλάνος Σ.
Αντιμικροβιακή χημειοπροφύλαξη και θεραπεία στη χειρουργική και επείγουσα ιατρική.
Χ. Τζεβελεκάκη, Αθήνα, 1997, κεφάλαιο 13.

5.      Κριαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
“Περιεγχειρητική προφύλαξη στη Θωρακοχειρουργική”
Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, 1997, σελ. 41-47.
 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
(INDEX MEDICUS)

"Determinants of duration of ICU stay after coronary artery bypass graft surgery."
Michalopoulos A., Tselepis G., Pavlides G., Kriaras J.,
Dafni U.,Geroulanos S.
British Journal of Anaesthesia, Volume 77, No 2, Aug.1996; 208-212

“Systemic Candidiasis in Cardiac Surgery Patients”
Michalopoulos A., Kriaras J., Geroulanos S.
Eur.J. Cardiothoracic Surg. 1997; 11: 728-731

“Antibiotic Prophylaxis in Cardiac Surgery”
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos
G., Economopoulos G., Anagnostopoulos K., Geroulanos S.
Eur.J. Cardiothoracic Surg. 1997; 38: 605-610

Prophylactic antibiotics in chest surgery.
Kriaras I, Geroulanos S.
Monduzzi Editore 1997, p 33-38.

The Xenon of the Pantocrator monastery “A great 12th century byzantine hospital in Constantinople.
Kriaras I, Geroulanos S.
The Athenian, 1997.

“Evolution of antimicrobial prophylaxis in cardiovascular surgery”
A seven regimen meta-analysis
Kriaras I., Michalopoulos A., Turina M., Geroulanos S.
Eur.J. Cardiothoracic Surg. 2000; 18: 440-446

"Chephalosporins in Surgical Prophylaxis"
Geroulanos S., Marathias K., Kriaras J., Kadas B.
Journal of Chemotherapy 2001; Vol 13: 23-26.

How safe are Drug-copy generics?
Mastoraki A, Kriaras I, Mouchtouri E, Michalopoulos A,
Geroulanos S.
J. Surgical Infections 2005.

“Efficacy and safety of perioperative infusion of levosimendan in patients  with compromised cardiac function undergoing open - heart surgery: Importance of early use.”
Tasouli A., Papadopoulos K., Antoniou F, Kriaras I., Stauridis G., Degiannis D., Geroulanos S.
Eur.J. Cardiothoracic Surg. 2007; 32: 629-633

10. Postoperative jaundice after cardiac surgery.
       Mastoraki A., Karatzis E., Mastoraki S., Kriaras I., Sfirakis P.,
       Geroulanos S.
       Hepatobiliary Pancreat Dis Int 2007; 6(4): 383-387.

Incidence of postoperative infections in pts undergoing open-heart
      Surgery receiving antimicrobial prophylaxis with original and generic  
      Cefuroxime.
      Mastoraki A., Kriaras I., Mouchtouri H., Michalopoulos A.,
      Geroulanos S.      
      S. Accepted for publication in The Journal of Infections.

Cefuroxime as antibiotic prophylaxis in coronary artery bypass grafting  Surgery.
      Mastoraki S., Michalopoulos A., Kriaras I., Geroulanos S.
      Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2007 Aug; 6(4): 442-6.

Multi-Drug Resistant Pseudomonas aeruginosa susceptible only to
      colistin in ICU patients.
      Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Stravopodis G., Manoli H.,
      Geroulanos S.
      Accepted for publication in Surgical Infections.

Complications involving gall bladder and biliary tract in cardiovascular Surgery.
      Mastoraki A., Mastoraki S., Kriaras I., Douka E., Geroulanos S.
      Hepato-gastroenterology, 2008; 7 (3) 452-6.

Efficacy and Safety of perioperative infusion of levosimentan in
      Patients with compromised cardiac function undergoing open-heart
      Surgery: importance of early use.
          Tasouli A., Papadopoulos K., Antoniou T., Kriaras I., Stauridis G.,     
          Degiannis D., Geroulanos S.
          Europ. Jour. Of Cardiothoracic Surgery  2007, (32), 629-633

Pseudomonas aeruginosa Susceptible Only to Colistin in Intensive  
      Care Unit Patients.   
      Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Stravopodis G., Manoli H.,
      Geroulanos S.

      Surgical Infections. 2008, Vol. 9, Number 2: 153-160.


Methicilline-resistant Staphylococcus aureus preventing strategy in cardiac surgery in cardiac surgery.
Mastoraki A, Kriaras I, Douka E, Mastoraki S, Stravopodis G, Geroulanos S.
Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery: Vol. 7; 452-456, 2008.

Preventing strategy of multidrug-resistant Acinetobacter Baumanii susceptible only to collistin in a cardiac surgical intensive care unit.
Mastoraki A, Douka E, Kriaras I, Stravopodis G, Saroglou G, Geroulanos S.
Eur. J. Cardiovasc. Surg: 200833 (6): 1086-90.

Cefuroxime as antibiotic prophylaxis in coronary artery bypass grafting surgery.
Mastoraki A, Mastoraki S, Kriaras I, Michalopoulos A, Geroulanos S.
J. Cardiothoracic Surg. 2006.

Incidence of Methicilline-Resistant Staphylococcus Aureus inCardiac Surgery. Mastoraki A, Kriaras I, Daligarou O, Douka E,
Geroulanos S.
Surgical Infections. Vol 7 N 2, April 2006.

Antibiotic prophylaxis in cardiac surgery
Kriaras I
The Heart Surgery Forum, Vol 13, supp 1, s 30-31

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ PEER-REVIEWED  ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

“Antibiotic Prophylaxis in cardiovascular and pulmonary surgery.”
Karakatsani A., Kriaras J., Dimopoulou K., Marathias K.,
Tselepis G., Geroulanos S.
Hospital Originated Sepsis and Therapy (HOST), 1995; No. 15:2-5.

"The History of Nutrition"
Geroulanos S., Kadas V., Kriaras J., Kehris J., Marathias K.
Update of Intensive Care Medicine, 2000; 5:3-12

Cardia
Sleep Disorders and Cardiac Complications
I. Kriaras ….


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΜΟΥΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

1.      “Early postoperative infections in cardiac surgery patients”
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos
G., Economopoulos G., Geroulanos S.
Monduzzi Editore, Book of Free Papers, 8th European Congress of Intensive Care Medicine. Oct. 1995; pp 325-329.

2.      “Causes of death in a cardiothoracic ICU.”
Michalopoulos A., Kriaras I., Marathias K., Prapas s., Kadas V.,
Geroulanos S.
Monduzzi Editore, Book of Free Papers, 8th European Congress of Intensive Care Medicine. Oct. 1995; pp 481-484.

3.      “Correlation of ICU and hospital stay in patients after open heart surgery.”
Michalopoulos A., Nicolaides A., Kriaras I., Azas T., Geroulanos S.
Monduzzi Editore, Volume of the free communications, 24th Central European Congress on Anestesiology. Sept.  1995; pp 137-139.

4.      “Cold versus crystalloid cardioplegia in coronary bypass surgery”
Michalopoulos A., Papademitriou L ., Rellos K., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Monduzzi Editore, Volume of the free communications, 24th Central European Congress on Anaesthesiology. Sept. 1995; pp 133-136.

5.      “Akute Nierenversagen (ANV) nach Operationen am offenem Herzen”
Rellos K., Michalopoulos A., Kriaras I., Michalis A., Palatianos G., Geroulanos S.
Monduzzi Editore, Volume of the free communications, 24th Central European Congress on Anestesiology. Sept. 1995; pp 141-144.

6.      “Prophylactic antibiotics in chest surgery”
Kriaras I., Geroulanos S.
Monduzzi Editore, international congress of Thorax surgery,
Athens, July 1-8, 1997; pp 33-38

7.      "How safe are Generics or Drug-copies? A prospective Non-randomised Alternate Study between Original Cefuroxime and a Drug Copy.
Geroulanos S., Kriaras J., Kadas V., Marathias K., Michalopoulos A. Monduzzi Editore, 12th Mediterranean Congress of Chemotherapy.
Nov. 2000; pp 165-170.
 
8.      “Determinants of a major perioperative stroke in cardiac surgery patients“
Michalopoulos A, Palatianos G, Gatzonis S, Papadakis E, Kriaras I,
Chroni D, Palazis L, Geroulanos S, Papadimitriou L.
Book of proceedings, 2nd International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center. Dec. 2000; pp 216-220.

9.      "The early days of tracheostomy"
Papadopoulos K., Marathias K., Kriaras J., Robolla A.,
Geroulanos S.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 2002.

10.  "Use of gloves and masks in antiquity for prevention of food contamination"
Kriaras J., Papadopoulos K., Limperopoulou E., Geroulanos S.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 2002.

11. "Sleep apnea syndrome: Picwick or Ptolemaic Syndrome?"
Kriaras J., Palazis L., Papadopoulos K., Geroulanos S.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 2002.

12. "Surgery in Byzantium"
Geroulanos S., Limberopoulou E., Papadopoulou M., Panagopoulou        M., Kriaras J.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 2002.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

 
1.      Σημειώσεις ενός πρακτικού γιατρού αγωνιστή του 19ου αιώνα.
Κριαρας Ι, Μαλλιου Σ, Ρηγατος Γ, Γερουλάνος Σ.
1η Αμφικτυονία Εταιρειών και Συλλόγων Ιστορίας Ιατρικής και Ηθικής Δεοντολογίας.
Κως 2007, σελ …..

  1. Monitoring ασθενούς μετά από Μεταμόσχευση Πνευμόνων
Κριαρας Ι.
12ο Θεματικό Συνέδριο, Εντατική Θεραπεία και Επείγουσα Ιατρική.
Αθήνα 2009, σελ 350-356.

  1. Ενδείξεις- αντενδείξεις Μεταμόσχευσης Πνευμόνων και Διαδικασίες Διεκπεραίωσης.
Κριαράς Ι.
18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος.
Θεσσαλονίκη 2009, σελ ………

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

 
“Αναπνευστική ανεπάρκεια: Τι νεότερο στην έρευνα.”
Χ. Μαθάς, Β.Καδάς, Κ.Βαλάκης, Ι.Παρασκευόπουλος, Ι.Κριαράς.
Πνεύμων, Απρίλιος 1994: Τεύχος 7, Νο 1β, Σελ. 98-103.

“Αιτίες και συνέπειες οξείας νεφρικής ανεπάρκειας σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς.”
Μιχαλόπουλος Α., Εδιπίδης Κ., Κριαράς Ι., Ρέλλος Κ., Βλαχακος Δ., Γερουλάνος Σ.
Ελληνική Χειρουργική, 1996

“Διαδερμική διασταλτική τραχειοστομία στην καρδιοχειρουργική ΜΕΘ”
Ρέλλος Κ., Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Πουλαράς Ι.,
Γερουλάνος Σ.
Ελληνική Χειρουργική, 1996

Περιεγχειρητική προφύλαξη στη Θωρακοχειρουργική.
Κριαράς Ι, Γερουλάνος Σ.
Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, 1997, σελ 41-47.

"Ιστορία της Διατροφής, Εντερική και Παρεντερική"
Γερουλάνος Σ., Καδάς Β., Κριαράς Ι., Κεχρής Ι., Μαραθιά Κ.
Συγχρ. Ιατρ. Εντ. Θερ. 2000; 5: 3-12

"Σύνδρομο Πτολεμαίου Φύσκονος ή άπνοιας στον ύπνο"
Κριαράς Ι., Μιχαλόπουλος Α., Γερουλάνος Σ.
Πνεύμων, 2001; Vol 14, σελ. 61-68

Για ένα νοσοκομείο χωρίς κάπνισμα
Κριαράς Ι.
Περιοδικό Τικ Τακ ΩΚΚ, 2006.

            
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ (ABSTRACTS) ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

1.      "Expression of ras 21, myc p64 oncoproteins and AGFr in smears of malignant and benign pleural effusions."
D.Orphanidou, P.Athanasiadou, J.Kriaras, E. Giachmaki, J.Laskaris, J.Jordanoglou.
 The European Respiratory Journal, 1992; Vol. 5 (S 15):295-296

2.      “Causes of prolonged ventilatory support after open heart surgery.”
Michalopoulos A., Rellos K., Dimopoulou I., Kriaras I., Tselepis G., Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 1994; Vol. 20, (S.2):141

3.      ”Comparison of gastric air tonometry with standard saline tonometry in postoperative cardiac patients”
Kadas V., Tselepis G., Michalopoulos A., Kriaras I., Marathias K.,
Geroulanos S.
Clinical Intensive Care, 1995; 6 (S 2):89    

4.      “Perioperative antibiotic prophylaxis in open heart surgery.”
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos G., Economopoulos G., Geroulanos S.
Current Opinion in Surgical Infections. 1995; 3:(S.1):34

5.      “Acute renal failure following by-pass surgery in patients aged more than 70 years.”
Edipidis K., Michalopoulos A., Vlachakos D., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Renal Failure, 1995; Vol.17; No.3:224.

6.      “Comparison of two Regiments for antibiotic Prophylaxis in cardiac surgery.”
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos G., Economopoulos G., Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 1995; Vol. 21, (S.1):74

7.      “Sistemic Candidiasis in the intensive care unit.”
Michalopoulos A., Kriaras I., Poularas J., Prapas S., Panagiotou M., Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 1995; Vol. 21, (S.1):72

8.      “Causes of death in a cardiothoracic ICU.”
Michalopoulos A., Kriaras I., Marathias K., Prapas s., Kadas V.,
Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 1995; Vol. 21, (S.1):100
 
9.      “Is tissue oxygenation related to peep values?”
Michalopoulos A., Anthi A., Rellos K., Kriaras I., Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 1995; Vol. 21, (S.1):126

10.  “Correlation of ICU and hospital stay in patients after open heart surgery.”
Michalopoulos A., Nicolaides A., Kriaras I., Azas T.,
Geroulanos S.
Der Anaestesist, 1995; 44 (s2):429

11.  “Cold versus crystalloid cardioplegia in coronary bypass surgery”
Michalopoulos A., Papademitriou L ., Rellos K., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Der Anaestesist, 1995; 44 (s2):279

12.  “Akute Nierenversagen (ANV) nach Operationen am offenem Herzen”
Rellos K., Michalopoulos A., Kriaras I., Michalis A., Palatianos G., Geroulanos S.
Der Anaestesist, 1995; 44 (S2):291

13.  "Is PEEP necessary following by-pass surgery"
Michalopoulos A., Anthi A., Rellos K., Kriaras I., Tselepis G.,
Geroulanos S.
The European Respiratory Journal, 1995; 8 (S19):78

14.  “Effects of PEEP in postoperative cardiac surgery patients”
Michalopoulos A., Anthi A., Rellos K., Kriaras I., Prapas S.,
Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 1996; Vol. 22, (S.1):129

15.  "Antimicrobial protection in cardiac surgery patients undergoing open chest CPR."
Kriaras I., Anthi ., Michalopoulos A., Karakatsani A., Tselepis G., Papademitriou L.,  Geroulanos S.
Resuscitation, June 1996; Vol 31, No 3,(S.10).

16.  "First year survival after successful CPR in the immediate postoperative period following open heart surgery."
Anthi A., Karakatsani A., Kriaras I., Tselepis G., Papademitriou L., 
Geroulanos S.
Resuscitation, June 1996; Vol 31, No 3, Completing Volume 31.

17.  "SIRS and Sepsis in cardiac surgery patients"
Michalopoulos A.,  Kriaras I., Azariadis G., Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 1996; Vol. 22, (S.1):134

18.  "Severe Sepsis in a Cardiothoracic ICU"
Michalopoulos A.,  Kriaras I., Azariadis G., Geroulanos S.
Current Opinion in Surgical Infections. 1996; (S1): 8

19.  “Pulmonary function abnormalities and respiratory muscle strength in thalassemia major”
DImopoulou I., Kriaras I., Tsiapras D., Mavrogeni S., Tzelepis G., Geroulanos S., Kremastinos D.
Eur. Respir. J., 1997; 10(s): 298.

20.  "Determinats of a major stroke in cardiac surgery patients"
Michalopoulos A., Palatianos G., Gatzonis S., Papadakis E., Kriaras J., Chroni D., Palazis L., Geroulanos S., Papadimitriou L.
Proceedings of the 2nd International Meeting of Onassis Cardiac Surgery Center, Athens Dec 7-9, 2000.

21.  "Antimicrobial prophylaxis in cardiovascular surgery"
Geroulanos S., Kriaras J., Michalopoulos A., Turina M.
Proceedings of the 2nd International Meeting of Onassis Cardiac Surgery Center, Athens Dec 7-9, 2000.

22.  "The history of nutrition; Enteral & Parenteral"
Geroulanos S., Kadas V., Kriaras J., Kehris J., Marathias K.
Proceedings of the 9th Panellenic Congress of Enteral & Parenteral Nutrition, Ioannina, Nov. 3-5, 2000.

23.  "Sternal wound infection associated with mediastinitis in patients following open heart surgery"
Tasouli A., Papadopoulos K., Palazis L., Kriaras J., Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, 2004; Vol. 30, (S.1):631

24.  ”How safe are generics”
Mastoraki A., Mastoraki S., Kriaras I., Geroulanos S.
Surgical Infections, Vol. 6, number 1, 2005, P 26

25.  Cefuroxime as Antibiotic Prophylaxis in Cardiac Surgery.
Kriaras J, Mastoraki A, Daligarou O, Mastoraki S, Geroulanos S.
Clinical Microbiology and Infection, 2005, vol 11 (52): p138.

26.  Safety and Efficacy of the novel calcium sensitizer Levosimendan after open heart surgery: our experience from a pilot study.
Tasouli A, Papadopoulos K, Kriaras J, Georgiadis M, Geroulanos S.
      Interact Cardiovasc and Thoracic Surg, Vol 4, supp 1 May
2005, p 556.

27.  Cardiac Pacing following open heart surgery.
      Kriaras I, Papadopoulos K, Tasouli A, Geroulanos S.
      Interact Cardiovasc and Thoracic Surg, Vol 4,
      supp 1 May 2005, p 556.
29. Billiary complications after cardiovascular procedures.
       Mastoraki A, Kriaras I, Sfirakis P, Tasouli A, Geroulanos S.
       Critical Care, March 2006, supp 1: p 269.

30. Incidence of Methycilline – Resistant Staphylococcus Aureus in  
      Cardiac Surgery.
      Mastoraki A, Kriaras I, Daligarou O, Douka E, Geroulanos S.
      Surgical Infections, Vol 7 n 2, April 2006.

31. B-Type Natriouretic Peptide as a prognostic marker of Levosimentan
      Treatment after cardiac surgery.
      Tasouli A, Papadopoulos K, Kriaras I, Lymberopoulou E,   
      Geroulanos S.
      Intensive Care Med, Vol 32, suppl 1, Sept 2006, s 208.

32. Prevention of spread of Methicilline – Resistant Staphylococcus
Aureus in a cardiac surgery center.
      Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Mastoraki S., Stravopodis G.,
      Geroulanos S.
      Intensive Care Medicine, October, 2007; 33 (52): 249

33. Intestinal Complications Associated with Cardiovascular Surgical 
      Procedures. 
      Mastoraki A., Mastoraki S., Douka E., Kriaras I., Geroulanos S.
      Critical Care, 2007. 11 (Suppl 2) p 22

34. Multi – Drug Resistant Acinetobacter Baumanii Susceptible only to
      Colistin. Outbreak in a Cardiac Surgical Intensive Care Unit.
      Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Stravopodis G., Manoli H.,
           Saroglou G., Geroulanos S.
           Critical Care 2007 March, 11 (suppl) P112       

35. Comparison of oligon central venous catheters with standard
      multilumen central venous catheters in cardiac surgery ICU patients.
      Mpisiadis I, Douka E, Kriaras I, Markandonaki D, Geroulanos S.
      Critical Care 2008, March, Vol 12, supp 2, p 39.

36. Methycilline resistant Staphylococcus Aureus preventing strategy in
      Cardiac surgery.
      Mastoraki A, Kriaras I, Douka E, Mastoraki S, Stravopodis G,   
      Geroulanos S.
      Interact Cardivasc and Thoracic Surg, 2008, Vol 7, 452-456.

37. Incidence, Identification of multidrug-resistant pathogens and impact   
      on the outcome after cardiac surgery.
      Tasouli A, Papadopoulos K, Stravopodis G, Panagiotou C,
      Kriaras J, Geroulanos S, Saroglou G.
      Critical Care 2010, March, Vol 14, supp 1, p 64.  
 
 38.      Effects of music listening on hemodynamic indices during early
post-operative period following coronary artery bypass surgery.
Dritsas A, Papadopoulos K, Karydas A, Tasouli A, Kriaras I, Kokkinos DV, Geroylanos S.
The Heart Surgery Forum, 2010, Vol 13 supp 1, s 88

39.       Evaluation of 6-min walk test for the assessement of exercise capacity in patients with ventricular assist devices
Laoutaris ID, Dritsas A, Maginas N, Adamopoulos S, Kriaras I, Vartela V, Koulopoulou M, Kalomiri F, Loyca L, Sarkalis D, Stayridis G, Sfirakis P.
The Heart Surgery Forum, 2010, Vol 13 supp 1, s 95

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ           

1.    "Η επαγγελματική κατανομή σε ασθενείς με όγκο του μεσοθωρακίου."
Κ.Χατζησταύρου, Μ.Γκάγκα, Ι.Κριαράς, Α.Δαμιανάκη, Β.Χατζηνικολάου, Ι.Ιορδάνογλου.
Πνεύμων, 1991: Τόμος 4, Τεύχος 1, Σελ. 171.

2.    “Αναδρομικές μελέτες στη Σκληροδερμία: Ευρήματα από το αναπνευστικό και επίδραση του Ρ-αμινοβενζοικού Καλίου (ΡΑΒΡ) στη ζωτική χωρητικότητα”
Α.Δαμιανάκη, Ι.Κριαράς, Κ.Χατζησταύρου.
Πνεύμων, 1992: Τόμος 5, Τεύχος 1β, Νο ΤΗ 3.4

3.    “Ανταπόκριση βαρέως πασχόντων ασθενών σε θεραπεία που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της μεταφοράς και της κατανάλωσης του οξυγόνου”
Μ.Στρατούλη, Ι.Κριαράς
Πνεύμων, 1994: Τόμος 7, Τεύχος 1β, Νο RE 4.1

4.    “Ιντερλευκίνη-8 και ανάπτυξη ARDS σε ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου.”
Ν.Σαρίδης, Ι.Κριαράς
Πνεύμων, 1994: Τόμος 7, Τεύχος 1β, Νο RE 4.2

5.    “Τραχειακή εμφύσηση αερίου κατιτί διάρκεια αερισμού ελεγχόμενης πίεσης.”
Ι.Δημητρούλης, Ι.Κριαράς
Πνεύμων, 1994: Τόμος 7, Τεύχος 1β, Νο RE 4.3

6.    “Πολυνευροπάθεια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας: Παρουσίαση περιστατικού και προσέγγιση της αιτιοπαθογένειας του συνδρόμου.”
Χ.Ζουρνάς, Σ.Γκατζώνης, Ι.Κριαράς, Β.Καδάς,
Α.Μιχαλόπουλος, Μ.Ντάγανου, Γ.Τσελέπης, Κ.Παπαγεωργίου.
Νευρολογία. Τόμος 4, Τεύχος 3, 1995: 159

7.    “Επίδραση ΡΕΕΡ σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Α.Μιχαλόπουλος, Α.Άνθη, Ι.Κριαράς, Κ.Ρέλλος, Γ.Παναγιώτου
Σ. Γερουλάνος.
Πνεύμων. Συμπληρωματικό τεύχος Μαρτίου 1996: 54

8.    “Λοιμώξεις αναπνευστικού σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Α.Άνθη, Σ. Πράπας, Σ. Γερουλάνος.
Πνεύμων. Συμπληρωματικό τεύχος Μαρτίου 1996: 33

9.    “Η χρησιμότητα του προεγχειρητικού λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Α.Μιχαλόπουλος, Γ.Παλατιανός, Ι.Κριαράς, Γ.Τσελέπης, Β.Καδάς, Α.Μαραθιά,Σ. Γερουλάνος.
Πνεύμων. Συμπληρωματικό τεύχος Μαρτίου 1996: 54

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ (ABSTRACTS) ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΣΕ ΤΟΜΟΥΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

1.      "The effect of acute renal failure on the outcome of the critically ill patients in the I.C.U."
Michalopoulos A., Daskos G., Loukidis S., Kriaras I., Laskaris I.,
Rasidakis A.
Abstract Book of International Satellite Symposium On Acute Renal Failure, June 20-23, 1993, Halkidiki, Greece.

2.      "The outcome of COPD patients in the Intensive Care Unit."
Michalopoulos A., Ioannidou V., Kriaras I., Papaioannides D., Laskaris I., Latsi P., Gregorakos L.
Abstract Book of Vth International Intensive Care Symposium,
Istanbul, 1993.

3.      "Management of near-drowing victims in the Intensive Care Unit."
Michalopoulos A., Ioannidou V., Kriaras I., Papaioannides D., Lefakis M., Panagiotopoulos T.
Abstract Book of Vth International Intensive Care Symposium,
Istanbul, 1993.

4.      “Infections after heart transplantation.”
Michalopoulos A., Kadas V., Anthi A., Papadakis E., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Abstract Book, 9th Mediterranean Congress of Chemotherapy, Milano, June, 1994.

5.      “Antibiotic prophylaxis in cardiovascular and pulmonary surgery.”
Karakatsani A., Kriaras I., Dimopoulou I., Marathias K.,
Tselepis G. Geroulanos S.
Abstract Book, 2nd Scientific Meeting, European Society of Chemotherapy, Coimbra, Portugal, September 1994.

6.      “Effectiveness of Fluconazole for sistemic candidiasis.”
Michalopoulos A., Kriaras I., Geroulanos S.
Abstarct book, European Society of Chemotherapy, 3rd scientific Meeting Paris  May 18-20 ,1995.

7.      “Prophylactic antibiotics in chest surgery”
Kriaras I., Geroulanos S.
International Congress of Thorax Surgery, Athens, July 1-8, 1995.

8.      "Consequences of nosocomial infection following bypass surgery."
Kriaras I., Michalopoulos A., AzasTh., G.,Geroulanos S.
Abstract book of the World Conference-SEE, Surgical Efficiency and Economy, Kiel, Germany, Sept. 13-15, 1995.
"Determinants of hospitalization costs following open heart surgery"
9.      Michalopoulos A., Kochilas L., Poularas J., Kriaras I., G.,
Geroulanos S.
Abstract book of the World Conference-SEE, Surgical Efficiency and Economy, Kiel, Germany, Sept. 13-15, 1995.

10.  “Determinants of Sepsis following open heart surgery”
Michalopoulos A., Palatianos G., Papademitriou L., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Abstract book of CIPI 4th International Conference on the Prevention of Infection. Nice, May 6-7 1996; 95

11.  “Systemic Candidiasis in Cardiac Surgery Patients”
Michalopoulos A., Kriaras I., Palatianos G., Triantafilou K.,
Geroulanos S.
Abstract book of CIPI 4th International Conference on the
Prevention of Infection. Nice, May 6-7 1996;

12.  “Sepsis after Cardiac Surgery: Characteristics-Management.”
Michalopoulos A., Palatianos G., Papademitriou L., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Abstract book of CIPI 4th International Conference on the
Prevention of Infection. Nice, May 6-7 1996; 95

13.  “Acute renal failure following by-pass surgery in patients aged more than 70 years.”
Edipidis K., Michalopoulos A., Vlachakos D., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Abstract book ISN symposium "Acute renal failure", Barcellona,
July 9-11,1995

14.  "Necessity of Swan-Ganz catheter for the management of septic patients following cardiac syrgery."
Kriaras I., Michalopoulos A., Geroulanos S.
Abstract book of First Mediterranean Congress on Interventional Diagnosis for Thorax Diseases. Rhodes, May 25-29, 1996

15.  "Continuous SvO2 monitoring in critically ill cardiac surgery patients"
Michalopoulos A., Kriaras I., Anthi A., Papadakis E.,  Rellos K., Karatasakis G., Papademitriou L.,  Geroulanos S.
Abstract book of First Abstract book of First Mediterranean Congress on Interventional Diagnosis for Thorax Diseases. Rhodes,
May 25-29 1996

16.  "Continous intra-arterial blood gases monitoring in cardiac
Surgery patients"
Michalopoulos A., Kriaras I., Smirli A., Deligianni M., Stratigi P., Athanasopoulos G., Geroulanos S., Papademitriou L. 
Abstract book of First Mediterranean Congress on Interventional Diagnosis for Thorax Diseases. Rhodes, May 25-29, 1996

17.  "Utility of bed-side ultrasonography in diagnosing and managing pleural effusion in ICU"
Michalopoulos A., Kriaras I., Mastorakou R., Geroulanos S.
Abstract book of  First  Mediterranean Congress on Interventional Diagnosis for Thorax Diseases. Rhodes, May 25-2, 1996

18.  "Patients with preexisting Renal Insuficiency undergoing
Open Heart Surgery"
Michalopoulos A., Edipidis K., Papademitriou L., Kriaras I., Vlachakos D., Palatianos G., Geroulanos S.
Abstract book of XXXIII Congress of EDTA European Renal Association. Amsterdam.  18-21 June 1996

19.  "Early endotracheal extubation following coronary artery
Bypass surgery."
Michalopoulos A., Kriaras I., Vasili M., Rellos K.,  Palatianos G., Geroulanos S., Papademitriou L.
Abstract book of 11th Annual Meeting of EACTA, Leuven Belgium, May 22-25, 1996

20.  "Acute on Chronic Renal failure following cardiac surgery"
Michalopoulos A., Kriaras I., Vasili M., Triantafillou K.,
Papadakis E.,  Palatianos G., Geroulanos S., Papademitriou L.
Abstract book of 11th Annual Meeting of EACTA, Leuven Belgium,
May 22-25, 1996

21.  “Direkte postoperative Wiederaufnahme auf der Intensivpflegestation (IPS) von Patienten nach herzchirurgishen Operationen”
Rellos K., Kriaras I., Panagiotou M., Poularas I., Marathias K.,
Geroulanos S.
 4 Deutscher Interdisziplinaerer Kongress fuer Intensivmedizin und     
 Notfallmedizin. DIVI ’97, Nov.26-29,1997.

22.  Prophylactic Antibiotics in Chest Surgery.
Kriaras J, Geroulanos S.
Abstract book International Congress of Thorax Surgery, Athens,
July 1-8, 1997.
 
23.  “Determinants and predictors of a major perioperative stroke after open heart surgery“
Michalopoulos A, Palatianos G, Gatzonis S, Papadakis E, Kriaras I,
Chroni D, Palazis L, Geroulanos S, Papadimitriou L.
Abstract book of the 2nd International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center. Athens, Dec. 7-9,  2000. P071

24.  "The early days of tracheostomy"
Papadopoulos K., Marathias K., Kriaras J., Robolla A.,
Geroulanos S.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 1-6 2002, pp 16.

25.  "Use of gloves and masks in antiquity for prevention of food contamination"
Kriaras J., Papadopoulos K., Limperopoulou E., Geroulanos S.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 1-6 2002, pp 396.

26.  "Sleep apnea syndrome: Picwick or Ptolemaic Syndrome?"
Kriaras J., Palazis L., Papadopoulos K., Geroulanos S.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 1-6 2002, pp 340.

27.  "Surgery in Byzantium"
Geroulanos S., Limberopoulou E., Papadopoulou M., Panagopoulou M., Kriaras J.
Book of proceedings, 38th International Congress on the History of Medicine. Sep. 1-6 2002, pp 13.

27.”The treatment of breast cancer in ancient Greece, Hellenistic world
     and Bizantium”
Malliou S., Kriaras J., Geroulanos S.
Abstract book, 39 th   International Congress on History of Medicine
05-10/09/2004, pp 109.

28.“Parenteral nutrition: An historical view from antiquity to the end of
     the 19th century”
     Papadopoulos K., Palazis L., Kriaras J.                  
Abstract book, 39 th   International Congress on History of Medicine
05-10/09/2004, pp 109.

29.Sternal wound infection associated with mediastinitis in patients 
      following open heart surgery.
Tasouli A., Papadopoulos K., Palazis L., Kriaras I., Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, Vol 30, suppl 1, September 2004, S164, A631

30. Safety and Efficacy of the novel calcium sensitizer levosimendan
      after open heart surgery: our expirience from a pilot study.
Tasouli A., Papadopoulos K., Georgiadis M., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Interactive CardioVascular and Thoracic Surgery, Vol. 4 Suppl. 1 May 2005. p 556

31. Cardiac Pacing Following Open Heart Surgery
Papadopoulos K., Tasouli A., Georgiadis M., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Interactive CardioVascular and Thoracic Surgery, Vol. 4 Suppl. 1 May 2005. p 556

32. The early days of breast cancer treatment.
       Malliou S, Kriaras J, Geroylanos S.
       Abstract Book of the 3th Meeting of the International Society for  
       History of Medicine, Sept 11-14, 2005.

33. Incidence and treatment of sternal wound infection associated with
      mediastinitis in patients following open heart surgery
Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras I., Manoli E., Geroulanos S.
12th Scientific Meeting of the European Society of Chemotherapy, Aachen, Germany,
March 16 – 19, 2006 Abstract  Book p 36

34. Nosocomial Endocarditis due to coinfection with Multidrug Resistant
      (MDR) Pseudomonas Aeruginosa and Pseudomonas Fluorescens
Papadopoulos K., Tasouli A., Kriaras I., Manoli E., Saroglou G., Daligarou O., Geroulanos S.
12th Scientific Meeting of the European Society of Chemotherapy, Aachen, Germany,
March 16 – 19, 2006 Abstract  Book p 40

35. Biliary complications after cardiovascular procedures.
Mastoraki A., Kriaras I., Sfirakis P., Tasouli A., Geroulanos S.
Critical Care, March 2006, Vol 10 Suppl: P269

36. B-Type Natriuretic Peptide as a prognostic marker of levosimendan 
       treatment after cardiac surgery
Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras I., Lymberopoulou E.,
Geroulanos S.
Intensive Care Medicine, Vol 32, Supplement 1, September 2006, S208

36. Levosimendan (LS) infusion in ICU patients supported by IABP after  
      Coronary Artery Bypass surgery (CABG)
Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras I., Stauridis G., Degiannis D., Geroulanos S.
The Heart Surgery Forum (A Cardiothoracic Multimedia Journal), Vol 9 Suppl 2, 2006, p.S56

 
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΕΣ ΣΕ  ΤΟΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

1.    "Μέση τιμή ροής του αέρα της καμπύλης ροής όγκου"
Κ.Χατζησταύρου, Π.Βασσάλος, Π.Ραπακούλιας, Ι.Κριαράς, Π.Λάτση, Ε.Ζαγανά, Ι.Ιορδάνογλου.
19ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 1993.

2.    "Μελέτη της έκφρασης του ογκογονιδίου myc 64 και του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα σε επιχρίσματα πλευριτικού υγρού καλοήθων και κακοήθων νόσων."
Δ.Ορφανίδου, Π.Αθανασιάδου, Ι.Κριαράς, Ι.Λάσκαρης, Γ.Δάσκος, Ι.Ιορδάνογλου.
19ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 1993.

3.    “Λοιμώξεις σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Κ.Τριανταφύλλου, Α. Μιχαλόπουλος, Ι. Κριαράς, Γ.Αστράς, Σ.Πράπας, Μ.Παναγιώτου, Σ.Σκαρβίτσος, Γ.Παλατιανός.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθηνά 1995.

4.    "Η λοίμωξη ως αίτια θανάτου σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Α.Μιχάλης, Γ.Παλατιανός, Γ.Οικονομόπουλος, Σ.Γερουλάνος.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθηνά 1995.

5.    “Σύγκριση εφ άπαξ χορήγησης Κεφουροξίμης και σχήματος Αμοξικιλλίνης - Νετιλμισίνης σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Κοιλαράς, Μιχαλόπουλος, Παλατιανός, Μιχάλης, Γ.Οικονομόπουλος, Σ.Γερουλάνος.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθηνά 1995.

6.    “Αναπνευστική λειτούργει σε άτομα τρίτης ηλικίας”
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Γ.Τζελεπής, Γ.Παλατιανός, Σ.Γερουλάνος.
3ο  Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

7.    “Καρδιοχειρουργική επέμβαση σε ασθενείς τρίτης ηλικίας."
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Κ.Τριανταφύλλου, Γ.Τζελέπης, Β.Καδάς, Σ.Γερουλάνος.
3ο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

8.    “Λοιμώξεις σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών."
Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Κ.Τριανταφύλλου, Κ.Ρέλλος, Σ.Γερουλάνος.
3ο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

9.    Καρδιοχειρουργική επέμβαση σε ογδοηκοντουτής”
Τριανταφύλλου, Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Γ.Αστράς, Σ.Πράπας, Μ.Παναγιώτου, Γ.Παλατιανός.
3ο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

10. "Λοιμώξεις σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Κ. Τριανταφύλλου, Α. Μιχαλόπουλος, Ι. Κριαράς, Γ. Αστράς, Σ. Πράπας, Μ. Παναγιώτου, Γ. Παλατιανός.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθηνά Ιαν. 1995.

11. “Η επίπτωση των λοιμώξεων σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς.”
Ακαριαίας, Α.Μιχαλόπουλος, Γ.Παλατιανός, Α.Μιχάλης, Σ.Γερουλάνος.”
21ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Αθηνά 1995.

12. "Οξεία νεφρική ανεπάρκεια μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση"
Α.Μιχαλόπουλος, Κ.Εδιπίδης, Ι.Κριαράς, Κ.Ρέλλος, Γ.Τσελέπης,  Σ.Γερουλάνος.
21ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.
Αθηνά 1995.

13. "Σχέση ΡΕΕΡ-Καρδιακης παροχής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Α.Μιχαλόπουλος,  Κ.Ρέλλος, Α.Άνθη, Ι.Κριαράς, Λ.Κοχειλάς, Ι.Πουλαράς, Λ.Παπαδημητρίου, Σ.Γερουλάνος.
Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων Αθηνά Δεκ. 1995.

14. “Η Διαδερμική Διασταλτική Τραχειοστομία στην Κ/Χ ΜΕΘ”
Κ.Ρέλλος, Α.Μιχαλόπουλος,  Ι.Κριαράς, Ι.Πουλαράς, Σ.Γερουλάνος.
Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδίας-Αγγειων, Αθηνα Δεκ. 1995.

15. “Αιτίες και συνέπειες Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας σε Καρδιοχειρουργικούς Ασθενείς”
Α.Μιχαλόπουλος, Β.Καδάς, Ι.Κριαράς, Μ.Χούρι, Γ.Αζαριάδης, Μ.Βασίλη, Φ.Αντωνίου, Σ.Γερουλάνος.
Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, Αθηνά Δεκ. 1995.

16. "Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια σε Καρδιοχειρουργικούς Ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών."
Φειδιππίδης, Α.Μιχαλόπουλος, Δ.Βλαχάκος, Ι.Κριαράς, Ι.Δημοπούλου, Μ.Ντάγανου,  Σ.Γερουλάνος.
9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας, 28/4-2/5-1996.

17. "Περιεγχειρητική προφύλαξη στη Θωρακοχειρουργική"
Κριαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, 1997.

18. "Πρόληψη των λοιμώξεων σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς που υποβάλλονται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με ανοικτό θώρακα "
Κριαράς Ι., Ρέλλος Κ.,Γερουλάνος Σ.
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας,
Αθήνα, 9-12 Οκτ. 1997.

19. "Η έκβαση των ασθενών που υποβάλλονται σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη μπορεί να προβλεφθεί;"
Μιχαλόπουλος Α., Δάφνη Ρ., Ρέλλος Κ., Κριαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
12ο Ετήσιο Πανελ. Συνέδριο Αναισθησιολογίας, με διεθνή συμμετοχή, Ρόδος, 21-25 Μάιου 1997.

20. "Πρόβλεψη διάρκειας νοσηλείας στη ΜΕΘ καρδιοχειρουργικών ασθενών "
Μιχαλόπουλος Α., Τζελέπη Γ., Τριάρας Ι., Δάφνη Ρ., Πουλαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
23ο Πανελ. Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, Μάιος 1997.

21. "Συνδυάζεται ο καθετήρας Swan-Ganz με αυξημένη θνητότητα;"
Μιχαλόπουλος Α., Σοφιανίδου Ι., Ρέλλος Κ., Κριαράς Ι., Ντάγανου Μ., Ζιώγαλη Μ., Γερουλάνος Σ.
23ο Πανελ. Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, Μάιος 1997.

22. " Μετεγχειρητική αιμορραγία σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς. Ένδειξη για αυτόλογη επαναμετάγγιση."
Ρέλλος Κ., Μιχαλόπουλος Α., Παναγιώτου Μ., Κριαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
23ο Πανελ. Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, Μαιος 1997.

23. "Αιμορραγία μετά από επέμβαση ανοικτής καρδιάς "
Ρέλλος Κ., Κριαράς Ι., Παναγιώτου Μ., Πουλαράς Ι., Γερουλάνος Σ.,  Μιχαλόπουλος Α.
6ο Πανελ. Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, Αθήνα, 9-12 Οκτ. 1997.

24. "Λοίμωξη χειρουργικού τραύματος μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη. "
Ι. Κεχρής, Κ. Παπαδόπουλος, Α. Μιχαλόπουλος,
Ι. Κριαράς, Λ. Παπαδημητρίου, Ε. Κουρή,
Ι. Σοφιανίδου, Σ. Γερουλάνος.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων. Αθήνα Ιούν. 2000

25. "Συστηματική μυκητίαση σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Ι. Κεχρής, Κ. Παπαδόπουλος, Α. Μιχαλόπουλος,
Ι. Κριαράς, Β. Καδάς, Κ. Μαραθιά, Ι. Σοφιανίδου, Ε. Κουρή, Σ. Γερουλάνος.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων. Αθήνα Ιούν. 2000

26. "Λοίμωξη μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση"
Κ. Παπαδόπουλος, Ι. Κεχρής, Ι. Κριαράς,
Α. Μιχαλόπουλος, Β. Καδάς, Σ. Γερουλάνος.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων. Αθήνα Ιούν. 2000

26. "Ενδοαγγειακές Λοιμώξεις"
Ι. Κριαράς
7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αλεξανδρούπολη 9-11/11/2001

27.  "Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος"
Ι. Κριαράς
7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αλεξανδρούπολη 9-11/11/2001

29. "Λοίμωξη στερνοτομής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Α. Τασούλη, Κ. Παπαδόπουλος, Λ. Παλάζης, Ι. Κριαράς, Ε. Μανώλη, Σ. Γερουλάνος
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αθήνα
27-29/11/2003

30. "Λοίμωξη στερνοτομής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς μετά
από επείγουσα επαναδιάνοιξη λόγω άμεσης μετεγχειρητικής αιμορραγίας"
Ι. Κριαράς, Α. Τασούλη, Κ. Παπαδόπουλος, Λ. Παλάζης, Ε. Μανώλη, Ε. Μελισσάρη, Ο. Δαληγγάρου, Σ. Γερουλάνος
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αθήνα
27-29/11/2003

31. "Θνητότητα από μεσοθωρακίτιδα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό
Κέντρο"
Α. Τασούλη, Ι. Κριαράς, Λ. Παλάζης, Κ. Παπαδόπουλος, Ε. Μανώλη, Σ. Γερουλάνος
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αθήνα
27-29/11/2003  

32. "Επιπλοκές χοληφόρων μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις" 
Μαστοράκη Α., Βελεχέρης Δ., Μαστοράκη Σ., Κριαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Θεσσαλονίκη, 2-5/10/2004.

33. "Επιπλοκές Γαστρεντερικού σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Κριαράς Ι., Παπασταματίου Μ., Μαστοράκη Α., Μαστοράκη Σ., Τάσσιος Π., Γερουλάνος Σ.
24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Θεσσαλονίκη, 2-5/10/2004.
 
34. "Μετεγχειρητικός ειλεός μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις" 
Παπασταματίου Μ., Μαστοράκη Α., Μαστοράκη Σ., Κριαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Θεσσαλονίκη, 2-5/10/2004.

35. Χορήγηση της λεβοσιμενδάνης (LS) σε ασθενείς που εξαρτώνται   
από υψηλή ινότροπη υποστήριξη ή ενδοαορτική αντλία (IABP) μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.
Τασούλη Α., Παπαδόπουλος Κ., Κριαράς Ι., Μαλαμιτσκα Δ., Γερουλάνος Σ.
Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση, Τόμος 47, Συμπλήρωμα Β, Περιλήψεις Ελευθέρων Ανακοινώσεων 27ου Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου.

36.‘Σημειώσεις ενός πρακτικού γιατρού αγωνιστή του 19ου αιώνα’
      Κριαράς Ι., Μάλλιου Σ., Ρηγάτος Γ., Γερουλάνος Σ.
     1η Αμφικτυονία Εταιρειών και Συλλόγων Ιστορίας Ιατρικής και  
     Ηθικής-  Δεοντολογίας
     Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, Κως, 25-28 Μάιος 2007

37. Παρατεταμένη νοσηλεία μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση:
      επίπτωση, προδιαθεσικοί παράγοντες, αίτια , συνέπειες.
      28ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, 25-27, Ρόδος,
      Οκτώβριος 2007  
     

ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (POSTERS)
ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1.      "The outcome of COPD patients in the Intensive Care Unit."
Michalopoulos A., Ioannidou V., Kriaras I., Papaioannides D., Laskaris I., Latsi P., Gregorakos L.
Vth International Intensive Care Symposium, Istanbul, 1993.

2.      "Management of near-drowing victims in the Intensive Care Unit."
Michalopoulos A., Ioannidou V., Kriaras I., Papaioannides D., Lefakis M., Panagiotopoulos T.
Vth International Intensive Care Symposium, Istanbul, 1993.

3.      “Infections after heart transplantation.”
Michalopoulos A., Kadas V., Anthi A., Papadakis E., Kriaras I.,
Geroulanos S.
9th Mediterranean Congress of Chemotherapy, Milano, June, 1994.

4.      “Causes of prolonged ventilatory support after open heart surgery.”
Michalopoulos A., Rellos K., Dimopoulou I., Kriaras I., Tselepis G., Geroulanos S.
7th European Congress on intensive Care Med., Insbruck,
June 14-17,1994

5.      "Consequences of nosocomial infection following bypass surgery."
Kriaras I., Michalopoulos A., AzasTh., G.,Geroulanos S.
World Conference-SEE, Surgical Efficiency and Economy, Kiel, Germany, Sept. 13-15, 1995.

6.      “Sepsis after Cardiac Surgery: Characteristics-Management.”
Michalopoulos A., Palatianos G., Papademitriou L., Kriaras I.,
Geroulanos S.
4th International Conference on the Prevention of Infection. Nice,
May 6-7 1996; 95

7.      “Acute renal failure following by-pass surgery in patients aged more than 70 years.”
Edipidis K., Michalopoulos A., Vlachakos D., Kriaras I.,
Geroulanos S.
Abstract book ISN symposium "Acute renal failure", Barcellona,

July 9-11,1995

8.      ”Comparison of gastric air tonometry with standard saline tonometry in postoperative cardiac patients”
Kadas V., Tselepis G., Michalopoulos A., Kriaras I., Marathias K.,
Geroulanos S.
15th International Symposium on Intensive Care and Emergency Medicine, Brussels, March 21-25,1995.

9.  “Is PEEP necessary following by-pass surgery”
Michalopoulos A., Anthi A., Rellos K., Kriaras I., Tselepis G.,
Geroulanos S.
European Respiratory Society (ERS), Annual Congress,
Barcelona, 1995.

10. "Determinants of hospitalization costs following open heart surgery"
Michalopoulos A., Kochilas L., Poularas J., Kriaras I., G.,
Geroulanos S.
World Conference-SEE, Surgical Efficiency and Economy, Kiel, Germany, Sept. 13-15, 1995.

11. "Early endotracheal extubation following coronary artery bypass surgery."
Michalopoulos A., Kriaras I., Vasili M., Rellos K.,  Palatianos G., Geroulanos S., Papademitriou L.
11th Annual Meeting of EACTA, Leuven Belgium, May 22-25, 1996

12. "Acute on Chronic Renal failure following cardiac surgery"
Michalopoulos A., Kriaras I., Vasili M., Triantafillou K.,
Papadakis E.,  Palatianos G., Geroulanos S., Papademitriou L.
11th Annual Meeting of EACTA, Leuven Belgium, May 22-25, 1996

13. “Comparison of two Regiments for antibiotic Prophylaxis in cardiac surgery.”
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos G., Economopoulos G., Geroulanos S.
8th European Congress of Intensive Care Medicine, Athens,
October 18-22, 1995.

14. “Effects of PEEP in postoperative cardiac surgery patients”
Michalopoulos A., Anthi A., Rellos K., Kriaras I., Prapas S.,
Geroulanos S.
16th International Symposium on Intensive Care and Emergency Medicine, Brussels, March 19-22, 1996.    

15. "SIRS and Sepsis in cardiac surgery patients"
Michalopoulos A.,  Kriaras I., Azariadis G., Geroulanos S.
16th International Symposium on Intensive Care and Emergency Medicine, Brussels, March 19-22, 1996.    

16. "Resistance of Enterobacteriacae and Pseudomonas Aeruginosa to Third Generation Cephalosporins and Imipenem."
Manoli H., Agelaki D., Kriaras J., Tassi D., Kontonika S., Harisiadou C., Geroulanos S.
19th National Congress on Microbiology and 1st Panhellenic Congress on Medical Biopathology, Athens, April 18-21, 2000.

17. “Determinants of a major perioperative stroke in cardiac surgery patients“
Michalopoulos A, Palatianos G, Gatzonis S, Papadakis E, Kriaras I,
Chroni D, Palazis L, Geroulanos S, Papadimitriou L.
2nd International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center.
Athens, Dec. 7-9 2000.

18. “Cefuroxime as Antibiotic Prophylaxis in Cardiac
       Surgery”                
       I. Kriaras, A. Mastoraki, S. Mastoraki, O. Daligarou, S. Geroulanos.
      15th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious
       Diseases
       Copenhagen, Denmark, 2-5 April 2005.

19. “How Safe are Generics or Drug-Copies”
        A.Mastoraki, MD, S.Mastoraki, MD, I.Kriaras, MD, S.Geroulanos
        Surgical Infection Society, Surgical Infection Society-Europe,
        Second  Triennial Joint Meeting, Miami, Florida, May 5-7, 2005.

20. “Post Operative Jaundice after Cardiac Surgery”
       Mastoraki A., Mastoraki S., Karatzis E., Kriaras I., Geroulanos S.
       European Sosiety of Intensive Care Medicine,
       18th Annual Congress,
       Amsterdam, Netherlands, 25-28 September 2005.

21. “Major Biliary Complications after Cardiovascular Procedures”
        Mastoraki A., Kriaras I., Sfirakis P., Tasouli A., Papastamatiou M.,
        Geroulanos S.
        26th International Symposium on Intensive Care and Emergency
        Medicine, Brussels, Belgium, March 21-24, 2006.

22. “Multi-Drug Resistant Pseudomonas Aeruginosa Susceptible only to
       Colistin in ICU Patients”
       Mastoraki A., Kriaras I., Douka E., Stravopodis G., Manoli H.,
       Geroulanos S.
      10th State of the Art Interdisciplinary Review Course on Pulmonary
       Disease, Critical Care Emergency Medicine & Nursing Care,     
       Athens, Greece, April 6-9 2006.

23. “Intestinal Complications Associated with 
Cardiovascular Surgical Procedures”
      Mastoraki S., Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Geroulanos S.
      27th International Symposium on Intensive Care and Emergency
      Medicine, Brussels, Belgium, March 27-30, 2007.

24. “MultiI-Drug Resistant Acinetobacter Baumanii susceptible only to 
       Colistin Outbreak in a Cardiac Surgical Intensive Care Unit
       Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Stravopodis G., Manoli H.,   
       Saroglou G., Geroulanos S.
       17th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious   
       Diseases
       Munich, Germany, March 31 - April 3, 2007.

25. Prevention of spread of Methicilline – Resistant Staphylococcus
      Aureus in a cardiac surgery center.
      Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Mastoraki S., Stravopodis G.,
      Geroulanos S.
      20th Annual Congress European Society of  Intensive Care  
      Medicine.  
      Berlin, Germany 7-10 October, 2007.

26. Intestinal Complications Associated with Cardiovascular Surgical  
      Procedures. 
      Mastoraki A., Mastoraki S., Douka E., Kriaras I., Geroulanos S.
      20th Annual Congress European Society of  Intensive Care
      Medicine.   
      Berlin, Germany 7-10 October, 2007.

28. Comparison of oligon central venous catheterswith standard multilumen central venous catheters in cardiac surgery ICU patients.
Mpisiadis I, Douka E, Kriaras I, Geroulanos S.
28th International Symposium on Intensive Care and Emergency Medicine, Brussels Belgium, March 18-21, 2008.

29. Effects of music listening on hemodynamic indices during early
post-operative period following coronary artery bypass surgery.
Dritsas A, Papadopoulos K, Karydas A, Tasouli A, Kriaras I, Kokkinos DV, Geroylanos S.
      5th International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center

30. Evaluation of 6-min walk test for the assessement of exercise capacity in patients with ventricular assist devices
Laoutaris ID, Dritsas A, Maginas N, Adamopoulos S, Kriaras I, Vartela V, Koulopoulou M, Kalomiri F, Loyca L, Sarkalis D, Stayridis G, Sfirakis P.
5th International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center

ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (POSTERS) ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1.    "Μέση τιμή ροής του αέρα της καμπύλης ροής όγκου"
Κ.Χατζησταύρου, Π.Βασσάλος, Π.Ραπακούλιας, Ι.Κριαράς, Π.Λάτση, Ε.Ζαγανά, Ι.Ιορδάνογλου.
19ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 1993.

2.    “Λοιμώξεις σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Κ.Τριανταφύλλου, Α. Μιχαλόπουλος, Ι. Κριαράς, Γ.Αστράς, Σ.Πράπας, Μ.Παναγιώτου, Σ.Σκαρβίτσος, Γ.Παλατιανός.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθηνά 1995.

3.    "Η λοίμωξη ως αίτια θανάτου σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Α.Μιχάλης, Γ.Παλατιανός, Γ.Οικονομόπουλος, Σ.Γερουλάνος.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθηνά 1995.

4.    “Σύγκριση εφ άπαξ χορήγησης Κεφουροξίμης και σχήματος Αμοξικιλλίνης - Νετιλμισίνης σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Γ.Παλατιανός, Α.Μιχάλης, Γ.Οικονομόπουλος, Σ.Γερουλάνος.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Αθηνά 1995.

5.    “Αναπνευστική λειτούργει σε άτομα τρίτης ηλικίας”
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Γ.Τζελέπης, Γ.Παλατιανός, Σ.Γερουλάνος.
3ο  Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

6.    “Καρδιοχειρουργική επέμβαση σε ασθενείς τρίτης ηλικίας."
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Κ.Τριανταφύλλου, Γ.Τζελέπης, Β.Καδάς, Σ.Γερουλάνος.
3ο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

7.    “Η επίπτωση των λοιμώξεων σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς.”
Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Γ.Παλατιανός, Α.Μιχάλης, Σ.Γερουλάνος.”
21ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Αθηνά 1995.

8.    "Οξεία νεφρική ανεπάρκεια μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση"
Α.Μιχαλόπουλος, Κ.Εδιπίδης, Ι.Κριαράς, Κ.Ρέλλος, Γ.Τσελέπης,  Σ.Γερουλάνος.
21ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Αθηνά 1995.

9.    "Σχέση ΡΕΕΡ-Καρδιακης παροχής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Α.Μιχαλόπουλος,  Κ.Ρέλλος, Α.Άνθη, Ι.Κριαράς, Λ.Κοχειλάς, Ι.Πουλαράς, Λ.Παπαδημητρίου, Σ.Γερουλάνος.
1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, Αθήνα Δεκ. 1995.

10. “Επίδραση ΡΕΕΡ σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Α.Μιχαλόπουλος, Α.Άνθη, Ι.Κριαράς, Κ.Ρέλλος, Γ.Παναγιώτου,
 Σ. Γερουλάνος.
8ο Πανελ. Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αθήνα,
13-17 Μαρτίου 1996

11. “Λοιμώξεις αναπνευστικού σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Σ. Πράπας,
Σ. Γερουλάνος.
8ο Πανελ. Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αθήνα,
13-17 Μαρτίου 1996

12. “Η χρησιμότητα του προεγχειρητικού λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς”
Α.Μιχαλόπουλος, Γ.Παλατιανός, Ι.Κριαράς, Γ.Τσελέπης, Β.Καδάς, Α.Μαραθιά,Σ. Γερουλάνος.
8ο Πανελ. Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αθήνα,
13-17 Μαρτίου 1996

13. “Πρόβλεψη διάρκειας νοσηλείας στη ΜΕΘ καρδιοχειρουργικών ασθενών.“
Μιχαλόπουλος Α., Τζελέπης Γ., Κριαράς Ι., Δάφνη Ρ., Πουλαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
23ο Πανελ. Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, 1997.

14. “Συνδυάζεται ο καθετήρας Swan-Ganz με αυξημένη θνητότητα“
Μιχαλόπουλος Α., Σοφιανίδου Ι., Ρέλλος Κ., Κριαράς Ι.,  Ντάγανου Μ., Ζιώγαλη Μ., Γερουλάνος Σ.
23ο Πανελ. Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, 1997.

15. “Η κλασική γαστρική τονομετρία υπερεκτιμά το ΡΗ του γαστρικού βλεννογόνου“
Β. Καδάς, Γ. Τζελέπης, Α. Μιχαλόπ[ουλος, Ι. Κριαράς, Α. Άνθη, Σ. Γερουλάνος.
4ο Συνέδριο Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής.
Χαλκιδική Οκτ. 1996

16. “Λοίμωξη χειρουργικού τραύματος μετά από αορτοστεφανιαία παράκαμψη. “
Ι. Κεχρής, Κ. Παπαδόπουλος, Α. Μιχαλόπουλος, Ι. Κριαράς,
Λ. Παπαδημητρίου, Ε. Κουρή, Ι. Σοφιανίδου, Σ. Γερουλάνος.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων. Αθήνα Ιούν. 2000

17. “Λοίμωξη μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση“
Κ. Παπαδόπουλος, Ι. Κεχρής, Ι. Κριαράς, Α. Μιχαλόπουλος, Β. Καδάς, Σ. Γερουλάνος.
3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων. Αθήνα Ιούν. 2000

18. “H Διαχρονική Αποτελεσματικότητα της Κεφουροξίμης ως Χημειοπροφύλαξη στην Καρδιοχειρουργική”
       Μαστοράκη Α., Κριαράς Ι., Μαστοράκη Σ., Δαληγγάρου Ο.,
       Γερουλάνος Σ.
      1ºΠανελλήνιο Συνέδριο Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας,
       Αθήνα, 19-21Ιανουαρίου 2005.

19. “Πολυανθεκτικά στελέχη Pseudomonas Aeruginosa ευαίσθητα μόνο στην Κολιστίνη σε ασθενείς της Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ”
Μαστοράκη Α., Δούκα Ε., Κριαράς Ι., Στροβοπόδης Γ., Μανώλη Ε., Γερουλάνος Σ.
3η Επιστημονική Συνάντηση, Σήψη - Πολυοργανική Ανεπάρκεια, Αθήνα, 19-20 Ιανουαρίου 2007.

20. Περιορισμός της μετάδοσης του MRSA σε καρδιοχειρουργικούς αρρώστους. Μαστοράκη Α, Δούκα Ε, Κριαράς Ι, Στραβοπόδης Γ, Μανώλη Ε, Γερουλάνος Σ.
10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων.
Αθήνα 7-9 Δεκ. 2007

21. Παρατεταμένη νοσηλεία μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση: επίπτωση, προδιαθεσικοί παράγοντες, αίτια, συνέπειες.
Τασούλη Α, Παπαδόπουλος Κ, Μαρκαντωνάκη Δ, Κριαράς Ι, Γερουλάνος Σ.
28ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, Ρόδος,
25-27 Οκτωβρίου 2007.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΕ
ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

1.    "Εxpression of ras 21, myc p64 oncoproteins and AGFr in smears of malignant and benign pleural effusions."
D.Orphanidou, P.Athanasiadou, J.Kriaras, E. Giachmaki, J.Laskaris, J.Jordanoglou.
2nd Annual Congress, European Respiratory Society. Vienna, 1992.

2.    "The effect of acute renal failure on the outcome of the critically ill patients in the I.C.U."
Michalopoulos A., Daskos G., Loukidis S., Kriaras I., Laskaris I.,
Rasidakis A.
International Satellite Symposium On Acute Renal Failure,
June 20-23, 1993, Halkidiki, Greece.

3.    “Antibiotic prophylaxis in cardiovascular and pulmonary surgery.”
Karakatsani A., Kriaras I., Dimopoulou I., Marathias K.,
Tselepis G. Geroulanos S.
2nd Scientific Meeting, European Society of Chemotherapy, Coimbra, Portugal, September 1994.

4.    “Effectiveness of Fluconazole for sistemic candidiasis.”
Michalopoulos A., Kriaras I., Geroulanos S.
3rd Scientific Meeting, European Society of Chemotherapy, Paris  May 18-20, 1995.

5.    “Perioperative antibiotic prophylaxis in open heart surgery”
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos G., Economopoulos G., Geroulanos S.
8thAnnual Meeting Surgical Infection Society- Europe (SIS-E),
Frieburg, June 8-10, 1995.

6.    “Prophylactic antibiotics in chest surgery”

Kriaras I., Geroulanos S.
International Congress of Thorax Surgery, Athens, July 1-8, 1995.

7.    “Systemic Candidiasis in the ICU”
Michalopoulos A., Kriaras I., Poularas I., Prapas S., Panagiotoy M., Geroulanos S.
8th European Congress of Intens. Care Med., Athens,
Oct. 18-22, 1995

8.   “Correlation of ICU and hospital stay in patients after open
heart surgery.”
Michalopoulos A., Rellos K., Kriaras I., Nicolaides A., Azas Th.,  Geroulanos S.
24th Central Europe Congress of Anaessthesiology (ZAK 95), Vienna, Sept. 4-8, 1995.

9.   "Consequences of nosocomial infection following bypass surgery."
Kriaras I., Michalopoulos A., AzasTh., G.,Geroulanos S.
Abstract book of the World Conference-SEE, Surgical Efficiency and Economy, Kiel, Germany, Sept. 13-15, 1995.

10. "Determinants of hospitalization costs following open heart surgery"
 Michalopoulos A., Kochilas L., Poularas J., Kriaras I., G.,
 Geroulanos S.
 Abstract book of the World Conference-SEE, Surgical Efficiency   
 and Economy, Kiel, Germany, Sept. 13-15, 1995.

  1. “Akute Nierenversagen (ANV) nach Operationen am offenem  
Herzen”
Rellos K., Michalopoulos A., Kriaras I., Michalis A., Palatianos G., Geroulanos S.
24th European Congress on Anestesiology, Vienna, Sept. 1995.

12. “Early postoperative infections in cardiac surgery patients”
Kriaras I., Michalopoulos A., Michalis A., Palatianos
G., Economopoulos G., Geroulanos S.
8th European Congress of Intensive Care Medicine. Oct. 1995.

13. “Cold blood versus crystalloid cardioplegia in aortocoronary bypass.”
Michalopoulos A., Rellos K., Michalis A., Kriaras I., Papademitriou L.,  Geroulanos S.
24th Central Europe Congress of Anaessthesiology (ZAK 95), Vienna, Sept. 4-8, 1995.

14. “Systemic Candidiasis in Cardiac Surgery Patients”

Michalopoulos A., Kriaras I., Palatianos G., Triantafilou K.,
Geroulanos S.
Abstract book of CIPI 4th International Conference on the Prevention of Infection. Nice, May 6-7 1996

15. “Determinants of Sepsis following open heart surgery”
Michalopoulos A., Palatianos G., Papademitriou L., Kriaras I.,
Geroulanos S.
4th International Conference on the Prevention of Infection (CIPI). Nice, May 6-7 1996

  1. “Necessity of Swan-Ganz catheter for the management of septic patients following cardiac syrgery.”
      Kriaras I., Michalopoulos A., Geroulanos S.
      First Mediterranean Congress on Interventional Diagnosis for  
      Thorax Diseases. Rhodes, May 25-29, 1996

  1. "Continuous SvO2 monitoring in critically ill cardiac surgery patients"
Michalopoulos A., Kriaras I., Anthi A., Papadakis E.,  Rellos K.,    Karatasakis G., Papademitriou L.,  Geroulanos S.
First Abstract book of First Mediterranean Congress on Interventional Diagnosis for Thorax Diseases. Rhodes, May 25-29 1996

18.  "Continous intra-arterial blood gases monitoring in cardiac surgery patients"
Michalopoulos A., Kriaras I., Smirli A., Deligianni M., Stratigi P., Athanasopoulos G., Geroulanos S., Papademitriou L. 
First Mediterranean Congress on Interventional Diagnosis for Thorax Diseases. Rhodes, May 25-29, 1996

  1. "Utility of bed-side ultrasonography in diagnosing and managing pleural effusion in ICU"
Michalopoulos A., Kriaras I., Mastorakou R., Geroulanos S.
First  Mediterranean  Congress on Interventional Diagnosis for Thorax Diseases. Rhodes, May 25-2, 1996

20.  “First year survival after successful CPR in the immediate postoperative period following open heart surgery.”

Anthi A., Karakatsani A., Kriaras I., Tzelepis G., Palatianos G., Geroulanos S.
3rd Congress of the European Resuscitation Council, ERC,
Seville, June 1996

21.  “Antimicrobial protection in cardiac surgery patients undergoing
Open chest CPR.
Kriaras I., Anthi A., Michalopoulos A., Karakatsani A., Tzelepis G., Papadimitriou L., Geroulanos S.
3rd Congress of the European Resuscitation Council, ERC,
Seville, June 1996

22.  “Pulmonary function abnormalities and respiratory muscle strength in thalassemia major.”
Dimopoulou I., Kriaras I., Tsiapras D., Maurogeni S., Tzelepis G., Geroulanos S., Kremastinos D.
European Respiratory Society Annual Congress,
Berlin, Sep. 1997.
 
23.  “Is tissue oxygenation related to PEEP values?”
Michalopoulos A., Anthi A., Rellos K., Kriaras I., Geroulanos S.
8th European Congress of Intens. Care Med., Athens,
Oct. 18-22, 1995

24.  “Causes of death in a Cardiothoracic ICU”
Michalopoulos A., Kriaras I., Marathias K., Prapas S., Kadas V., Geroulanos S.
8th European Congress of Intens. Care Med., Athens,
Oct. 18-22, 1995

25.  “Severe sepsis in a cardiothoracic ICU”
Michalopoulos A., Kriaras I., Geroulanos S.
9th Annual Meeting SIS-E, Paris, May 1996.

26.  “Antimicrobial prophylaxis in cardiac surgery; A comparative study of a four days’ amoxicillin-netromicin medication versus a single shot of cefuroxime in 1009 patients”
Kriaras I.
1st International Seminar Current Management of Heart Disease, Athens, Dec 5-7, 1996.

  1. “Direkte postoperative Wiederaufnahme auf der Intensivpflegestation (IPS) von Patienten nach herzchirurgishen Operationen”
Rellos K., Kriaras I., Panagiotou M., Poularas I., Marathias K.,
Geroulanos S.
4 Deutscherer Interdisziplinäre Kongresse fuer Intensivmedizin und Notfallmedizin. DIVI ’97, Nov.26-29,1997.

  1. “Determinants of a major perioperative stroke in cardiac surgery patients“
Michalopoulos A, Palatianos G, Gatzonis S, Papadakis E,
Kriaras I, Chroni D, Palazis L, Geroulanos S, Papadimitriou L.
2nd International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center.
Athens, Dec. 7-9, 2000.

29        "The early days of tracheostomy"
Papadopoulos K., Marathias K., Kriaras J., Robolla A., Geroulanos S.
38th International Congress on the History of Medicine.
Sep. 1-6 2002.

30.       ’’Use of gloves and masks in antiquity for prevention of food contamination"
Kriaras J., Papadopoulos K., Limperopoulou E., Geroulanos S.
38th International Congress on the History of Medicine.
Sep. 1-6 2002.

31.       "Sleep apnea syndrome: Picwick or Ptolemaic Syndrome?"
Kriaras J., Palazis L., Papadopoulos K., Geroulanos S.
38th International Congress on the History of Medicine.
Sep. 1-6 2002.

32.       "Surgery in Byzantium"
Geroulanos S., Limberopoulou E., Papadopoulou M., Panagopoulou M., Kriaras J.
38th International Congress on the History of Medicine.
Sep. 1-6 2002.

33.       “Use of gloves and Masks in Antiquity for Prevention of Food 
            contamination.”
            Kriaras J., Limberopoulou E., Tasouli A., Geroulanos S.
38 th Intrnational Congress on the History of Medicine,
1-8 September   
            2002, Instambul, Turkey

34. “Sternal wound infection associated with mediastinitis in patients  
        following open heart surgery.”
        Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras J., Geroulanos S.
        17 th Annual Congress, European Society of Intensive Care  
        Medicine, Berlin, Germany, 10 -13 October

35. “Safety and Efficacy of the novel calcium sensitizer levosimendan  
       after open heart surgery: our experience from a pilot study.
       Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras J., Georgiades.,
       Geroulanos S.
        54th International Congress, the Cardiovascular Surgery,
        May 9 -22, 2005, Athens, Greece. (CP4)  

36.  “Cardiac Pacing following Open Heart Surgery.”
         Papadopoulos K., Tasouli A., Kriaras J., Geroulanos S.
         54th International Congress, The Cardiovascular Surgery,
         May 9 -22, 2005, Athens, Greece. (CP3)

37. “Incidence and Treatment of sternal wound infection associated with
       mediastinitis in patients following open heart surgery. 
       Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras J., Manoli E., Geroulanos S.
       12th Scientific Meeting of the European Society of Chemotherapy,   
       Aachen, Germany, March 16-19, 2006 (P28)

38. “Nosocomial Endocarditis due to coinfection with Multidrug Resistant 
       (MDR) Pseudomonas Aeruginosa and Pseudomonas Fluorescens”
       Papadopoulos K., Tasouli A., Kriaras J., Manoli E., Saroglou G.,   
       Daligarou O.,  Geroulanos S.
       12th Scientific Meeting of the European Society of Chemotherapy,  
       Aachen, Germany, March 16-19, 2006 (P35)

39. “Biliary complications after cardiovascular procedures.”
        Mastoraki A., Kriaras I., Sfirakis Tasouli A., Geroulanos S.
        26th International Symposium on Intensive Care and Emergency    
        Medicine (P269)

40. “B-Type Natriuretic Peptide as a prognostic marker of levosimendan
        treatment after cardiac surgery.”
       Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras J., Lymberopoulou E.,  
       Geroulanos S.
      19th ESICM Annual Congress, European Society of Intensive Care    
       Medicine, Barcelona, Spain, 24-27 September 2006
       (oral presentation 0798)

41. “Levosimendan (LS) infusion in ICU patients supported by IABP
       after coronary artery bypass surgery (CABG).”
       Tasouli A., Papadopoulos K., Kriaras J.,  Stavrides G.,
       Deggiannis D.,  Geroulanos S.
       4th International Meeting of Onassis Cardiac Surgery Center,
       Current Advances in Cardiac Surgery and Cardiology,
       November 30 – December 2, Athens, Greece

42. “The treatmentof breast cancer in ancient Greece, Hellenistic world   
       and Bizantium”
       Malliou S., Kriaras J., Geroulanos S.
       International Congress on History of Medicine, Bari, 05-10/09/04

43. “Parenteral nutrition: An historical view from antiquity to the end of
       the 19th century
       Papadopoulos K., Palazis L., Kriaras J.
       International Congress on History of Medicine, Bari, 05-10/09/04

44. “Incidence of Methicilline-Resistand Staphylococcus Aureus in
       Cardiac Surgery.”
       Mastoraki Aikaterini, Kriaras Ioannis, Mastoraki Sotiria, Rombola  
       Amalia, Geroulanos Stephanos.
       Sixth Congress Of The International Federation Of Infection
       Control,
       Istanbul, Turkey, October 13-16, 2005.

45. “Incidence of Methicilline-Resistand Staphylococcus Aureus in
       Cardiac Surgery.”
       Mastoraki A., Kriaras I., Daliggarou O., Douka E., Geroulanos S.
       19th European Congress on Surgical Infections, Athens, Greece,
       May  25-28, 2006.

46.”Prevalence and Patern of Multi-Drug Resistant Pseudomonas
      Aeruginosa Susceptible only to Colistin in a Cardiac Surgical ICU”
      Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Stravopodis G., Manoli E.,
      Geroulanos S.
      International Conference on Surgical Infections,
      September 6-8, 2006,   
      Stockholm, Sweden.

47. “Multi-Drug Resistant Gram-Negative Bacilli Outbreak in a Cardiac  
      Surgical Intensive Care Unit
      Mastoraki A., Douka E., Kriaras I., Stravopodis G., Mastoraki S.,  
      Saroglou G., Geroulanos S.
      20th European Congress on Surgical Infections, Frankfurt,  
      Germany,
      May 17-19, 2007.

48. Intestinal Complications Associated with Cardiovascular Surgical  
      Procedures. 
      Mastoraki A., Mastoraki S., Douka E., Kriaras I., Geroulanos S.
      27th International Symposium on Intensive Care & Emergency   
      Medicine, Brussels, Belgium, March 27-30, 2007.

49. Multi-drug resistant Acinetobacter Baumanii susceptible only to
      Collistin. Outbreak in a Cardiac Surgical Intensive Care Unit.
      17th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious  
      Diseases (ECCMID), Munich, Germany, March 31-April 03, 2007

49. Exercise Capacity in Patients with Left Ventricular Assist Device. 
      Long term, after device implantation.
      Laoutaris I, Dritsas A, Manginas A, Vartela V, Kriaras I, Loucas L,
      Zarcalis D, Tsourelis L, Stavridis G, Sfirakis P.

50. Incidence, identification of multidrag-resistant pathogens and impact 
      on the outcome after cardiac surgery
      Tasouli A, Papadopoulos K, Stravopodis G, Panagiotou C, Kriaras I, 
      Geroulanos S, Saroglou
     3 0th International Symposium on Intensive Care and Emergency 
      Medicine, Brussels, Belgium, March 9-12, 2010

51. Antimicrobial Prophylaxis in cardiac surgery
      Kriaras I.
      5th International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center
      Athens, Seprember 16-19, 2010
   
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

 "Η επαγγελματική κατανομή σε ασθενείς με όγκο του
    μεσοθωρακίου."
Κ.Χατζησταύρου, Μ.Γκάγκα, Ι.Κριαράς, Α.Δαμιανάκη,  Β.Χατζηνικολάου, Ι.Ιορδάνογλου.
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αθηνά, 1991.

“Αναδρομικές μελέτες στη Σκληροδερμία: Ευρήματα από το
αναπνευστικό και επίδραση του Ρ-αμινοβενζοικού Καλίου (ΡΑΒΡ) στη ζωτική χωρητικότητα”        Α.Δαμιανάκη, Ι.Κριαράς, Κ.Χατζησταύρου.
"Τι νεότερο στην πνευμονολογία 1990-1992," Αθηνά, 1992.

 "Μέση τιμή ροής του αέρα της καμπύλης ροής όγκου"
Κ.Χατζησταύρου, Π.Βασσάλος, Π.Ραπακούλιας, Ι.Κριαράς, Π.Λάτση, Ε.Ζαγανά, Ι.Ιορδάνογλου.
19ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 1993.

"Μέση τιμή ροής του αέρα της καμπύλης ροής όγκου"
Κ.Χατζησταύρου, Π.Βασσάλος, Π.Ραπακούλιας, Ι.Κριαράς, Π.Λάτση, Ε.Ζαγανά, Ι.Ιορδάνογλου.
19ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 1993.

"Μελέτη της έκφρασης του ογκογονιδίου myc 64 και του
επιδερμικού   αυξητικού παράγοντα σε επιχρίσματα πλευριτικού υγρού καλοήθων και κακοήθων νόσων."
Δ.Ορφανίδου, Π.Αθανασιάδου, Ι.Κριαράς, Ι.Λάσκαρης, Γ.Δάσκος, Ι.Ιορδάνογλου.
    19ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα 1993.

" Ανταπόκριση βαρέως πασχόντων ασθενών σε θεραπεία που
στοχεύει στη βελτιστοποίηση της μεταφοράς και της κατανάλωσης του οξυγόνου" 
Στρατούλη Μ., Κριαράς Ι.
10ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας, Αθήνα 16-17 Απριίου 1994. 

“Ιντερλευκίνη-8 και ανάπτυξη ARDS σε ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου” 
Σαρίδης Ν., Κριαράς Ι.
10ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας, Αθήνα 16-17 Απριλίου 1994. 

“Τραχειακή εμφύσηση αερίου κατά τη διάρκεια αερισμού ελεγχόμενης πίεσης”

Δημητρούλης., Κριαράς Ι. 

10ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας, Αθήνα 16-17 Απριλίου      1994.

 “Αναπνευστική ανεπάρκεια: Τι νεότερο στην έρευνα.”
Χ. Μαθάς, Β.Καδάς, Κ.Βαλάκης, Ι.Παρασκευόπουλος, Ι.Κριαράς.
10ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας, Αθήνα 16-17 Απριίου 1994.

“ Αναπνευστική λειτούργει σε άτομα τρίτης ηλικίας”
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Γ.Τζελέπης, Γ.Παλατιανός, Σ.Γερουλάνος.
3ο  Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

“Καρδιοχειρουργική επέμβαση σε ασθενείς τρίτης ηλικίας."
Α.Μιχαλόπουλος, Ι.Κριαράς, Κ.Τριανταφύλλου, Γ.Τζελέπης, Β.Καδάς, Σ.Γερουλάνος.
3ο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

“Λοιμώξεις σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς ηλικίας άνω των
70 ετών."
Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Κ.Τριανταφυλλου, Κ.Ρέλλος, Σ.Γερουλάνος.
Περιλήψεις, 3ο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας,
Θεσσαλονίκη 1995.

“Καρδιοχειρουργική επέμβαση σε ογδοηκοντουτής”
Κ.Τριανταφύλλου, Ι.Κριαράς, Α.Μιχαλόπουλος, Γ.Αστράς, Σ.Πράπας, Μ.Παναγιώτου, Γ.Παλατιανός.
Περιλήψεις, 3ο Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας, Θεσσαλονίκη 1995.

"Σχέση ΡΕΕΡ-Καρδιακης παροχής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
Α.Μιχαλόπουλος,  Κ.Ρέλλος, Α.Άνθη, Ι.Κριαράς, Λ.Κοχειλάς, Ι.Πουλαράς, Λ.Παπαδημητρίου, Σ.Γερουλάνος.
1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων Αθηνά Δεκ. 1995.

“Η επίπτωση των λοιμώξεων σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς.”
Κοιλαράς, Μιχαλόπουλος, Α.Μιχάλης, Γ.Παλατιανός,  Οικονομόπουλος Σ.Γερουλανος.”
21ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Αθηνά 1995.

“Αιτίες και συνέπειες Οξείας Νεφρικής Ανεπάρκειας σε Καρδιοχειρουργικούς Ασθενείς”
Α.Μιχαλόπουλος, Β.Καδάς, Ι.Κριαράς, Μ.Χούρι, Γ.Αζαριάδης, Μ.Βασίλη, Φ.Αντωνίου, Σ.Γερουλάνος.
1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων, Αθηνά Δεκ. 1995.

 "Οξεία νεφρική ανεπάρκεια μετά από  καρδιοχειρουργική επέμβαση."
Α.Μιχαλόπουλος, Κ.Εδιπίδης, Ι.Κριαράς, Κ.Ρέλλος,  Τζελέπης,  Σ.Γερουλανος.
21ο Ετήσιο  Πανελλήνιο Ιατρικό Συνεδριο, Αθήνα, Μάιος 1995.

"Οξεία νεφρική ανεπάρκεια σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών."
Κ.Εδιπίδης. Α.Μιχαλόπουλος, Δ.Βλαχάκος, Ι.Κριαράς, Ι.Δημοπούλου, Μ.Ντάγανου,  Σ.Γερουλάνος.
9ο Πανελλ. Συνέδριο Νεφρολογίας, Χαλκιδική,
Μαίου-2 Ιουνίου 1996.

"Η κλασική γαστρική τονομετρία υπερεκτιμά το ΡΗ του γαστρικού
 βλεννογόνου. "
Καδάς Β., Τζελέπης Γ., Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Άνθη Α., Γερουλάνος Σ.
4ο Συνέδριο Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής, Χαλκιδική 3-6 Οκτωβ. 1996

"Λοιμώξεις αναπνευστικού σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς. "
Κριαράς Ι., Μιχαλόπουλος Α., Άνθη Α.,Πράπας Σ., Γερουλάνος Σ.
8ο Πανελ Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Αθήνα,
Μαρτίου 1996.

"Πρόληψη των λοιμώξεων σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς που
υποβάλλονται καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με ανοικτό θώρακα "
Κριαράς Ι., Ρέλλος Κ.,Γερουλάνος Σ.
6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας,
Αθήνα, 9-12 Οκτ. 1997.

"Η έκβαση των ασθενών που υποβάλλονται σε αορτοστεφανιαία
παράκαμψη μπορεί να προβλεφθεί;"
Μιχαλόπουλος Α., Δάφνη Ρ., Ρέλλος Κ., Κριαράς Ι., Γερουλάνος Σ.
12ο Ετήσιο Πανελ. Συνέδριο Αναισθησιολογίας, με διεθνή συμμετοχή, Ρόδος, 21-25 Μαΐου 1997.
 
" Μετεγχειρητική αιμορραγία σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς.
       Ένδειξη για αυτόλογη επαναμετάγγιση."
       Ρέλλος Κ., Μιχαλόπουλος Α., Παναγιώτου Μ., Κριαράς Ι.,
       Γερουλάνος Σ.
       23ο Πανελ. Ιατρικό Συνέδριο, Αθήνα, Μάιος 1997.

"Αιμορραγία μετά από επέμβαση ανοικτής καρδιάς "    
      Ρέλλος Κ., Κριαράς Ι., Παναγιώτου Μ., Πουλαράς Ι., Γερουλάνος Σ., 
      Μιχαλόπουλος Α.
      6ο Πανελ. Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας, Αθήνα, 9-12 Οκτ. 1997.

   “Διαδερμική διασταλτική τραχειοστομία στην καρδιοχειρουργική ΜΕΘ”
Ρέλλος Κ., Μιχαλόπουλος Α., Κριαράς Ι., Πουλαράς Ι.,
Γερουλάνος Σ.
1ο Πανελλ. Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος-Καρδιάς-Αγγείων, Αθήνα, Δεκ.  1995

 “Πολυνευροπάθεια της ΜΕΘ: Παρουσίαση περιστατικού και
      προσέγγιση της αιτιοπαθογένειας του συνδρόμου.”
      Ζουρνάς Χ., Γκατζώνης Σ., Κριαράς Ι., Καδάς Β., Μιχαλόπουλος  Α.,   
      Ντάγανου Μ., Τζελέπης Γ., Παπαγεωργίου Κ.
      6ο Πανελ. Νευρολογικό Συνέδριο, Αθήνα, 1996

“Η χρησιμότητα του προεγχειρητικού ελέγχου της αναπνοής σε
      καρδιοχειρουργικούς ασθενείς. “
      Μιχαλόπουλος Α., Παλατιανός Γ., Κριαράς Ι., Καδάς Β., Μαραθιά Κ.,    
      Τζελέπης Γ.,  Γερουλάνος Σ.
      8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος,
      Αθήνα 13-17 Μαρτίου 1996.

 “Συστηματική μυκητίαση σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς“
      Ι. Κεχρής, Κ. Παπαδόπουλος, Α. Μιχαλόπουλος,
      Ι. Κριαράς, Β. Καδάς, Κ. Μαραθιά, Ι. Σοφιανίδου, Ε. Κουρή,
      Σ. Γερουλάνος.
      3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και    
      Αγγείων. Αθήνα Ιούν. 2000

"Ενδοαγγειακές Λοιμώξεις"
      Ι. Κριαράς
      7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, 
      Αλεξανδρούπολη 9-11/11/2001

 "Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος"
       Ι. Κριαράς
       7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων,
       Αλεξανδρούπολη 9-11/11/2001

 "Λοίμωξη στερνοτομής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς"
       Α. Τασούλη, Κ. Παπαδόπουλος, Λ. Παλάζης, Ι. Κριαράς,
       Ε. Μανώλη, Σ. Γερουλάνος
       8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αθήνα
       27-29/11/2003

 "Λοίμωξη στερνοτομής σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς μετά
      από επείγουσα επαναδιάνοιξη λόγω άμεσης μετεγχειρητικής 
      αιμορραγίας"
      Ι. Κριαράς, Α. Τασούλη, Κ. Παπαδόπουλος, Λ. Παλάζης,
      Ε. Μανώλη, Ε. Μελισσάρη, Ο. Δαληγγάρου, Σ. Γερουλάνος
      8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων,
     Αθήνα 27-29/11/2003

 "Θνητότητα από μεσοθωρακίτιδα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό
       Κέντρο"
       Α. Τασούλη, Ι. Κριαράς, Λ. Παλάζης, Κ. Παπαδόπουλος,
       Ε. Μανώλη, Σ. Γερουλάνος
       8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων,
       Αθήνα 27-29/11/2003

”Επιπλοκές Χοληφόρων μετά από Καρδιοχειρουργικές Επεμβάσεις.       Μαστοράκη Α., Βελεχέρης Δ., Μαστοράκη Σ., Κριαράς Ι.,
       Γερουλάνος Σ.
       24º Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Θεσσαλονίκη,
      2-5 Οκτωβρίου 2004.

Επιπλοκές Γαστρεντερικού σε Καρδιοχειρουργικούς ασθενείς
Κριαράς Ι., Παπασταματίου Μ., Μαστοράκη Α., Μαστοράκη Σ.,  Τάσσιος Π., Γερουλάνος Σ.
24º Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Θεσσαλονίκη, 2-5 Οκτωβρίου 2004.

Μετεγχειρητικός Ειλεός μετά από Καρδιοχειρουργικές Επεμβάσεις. Παπασταματίου Μ., Μαστοράκη Α., Μαστοράκη Σ., Κριαράς Ι.,
Γερουλάνος Σ.
24º Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Θεσσαλονίκη, 2-5 Οκτωβρίου 2004.

Eπίπτωση του MRSA σε Καρδιοχειρουργικούς Αρρώστους
Μαστοράκη Α., Κριαράς Ι., Μαστοράκη Σ., Δούκα Ε.,
Δαληγγάρου Ο., Γερουλάνος Σ.
9º Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών λοιμώξεων, Θεσσαλονίκη, 9-11 Δεκεμβρίου 2005.

“Χορήγηση Λεβοσιμενδάνης (LS) σε ασθενείς που εξαρτώνται από  
υψηλή ινότροπη υποστήριξη ή ενδοαορτική αντλία (IAPB) μετά από    
      καρδιοχειρουργική επέμβαση.”
      Α. Τασούλη,  Κ. Παπαδόπουλος, Ι. Κριαράς, Δ. Μαλαμίτσκα,
      Σ. Γερουλάνος
      Καλύτερες εργασίες του Συνεδρίου, 27ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό   
      Συνέδριο, Αθήνα 2-4 Νοεμβρίου 2006

Επιπλοκές Γαστρεντερικού μετά από Καρδιοχειρουργικές Επεμβάσεις:
Εμπειρία 55 μηνών
Παπασταματίου Μ., Κριαράς Ι., Μαστοράκη Α., Βελεχέρης Δ.,  Μαστοράκη Σ., Γερουλάνος Σ.
25º Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής, Διεθνές Χειρουργικό Forum, Αθήνα, 22-26 Νοεμβρίου 2007.

 ‘Σημειώσεις ενός πρακτικού γιατρού αγωνιστή του 19ου αιώνα’
Κριαράς Ι., Μάλλιου Σ., Ρηγάτος Γ., Γερουλάνος Σ.
1η Αμφικτιονία Εταιρειών και Συλλόγων Ιστορίας Ιατρικής και Ηθικής-Δεοντολογίας
Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα, Κως, 25-28 Μάιος 2007

Πολυανθεκτικά στελέχη Gram αρνητικών βακίλων ευαίσθητα μόνο στην κολιστίνη, σε ασθενείς της Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ.
Μαστοράκη Α., Δούκα Ε., Κριαράς Ι., Στραβοπόδης Γ., Σαρόγλου Γ., Γερουλάνος Σ.
10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αθήνα, 7 – 9 Δεκεμβρίου 2007  

4Περιορισμός της μετάδοσης του MRSA σε καρδιοχειρουργικούς αρρώστους.
Μαστοράκη Α., Δούκα Ε., Κριαράς Ι., Μαστοράκη Σ., Στραβοπόδης Γ.,  Γερουλάνος Σ.
10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων, Αθήνα, 7 – 9 Δεκεμβρίου 2007  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ-ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ

1.      7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων,
Αλεξανδρούπολη,       9 -11 Νοεμβρίου 2001
     Χειρουργικές Λοιμώξεις στη ΜΕΘ:
     Ενδοαγγειακές λοιμώξεις
     Λοιμώξεις ουροποιητικού

2. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας.
     Αθήνα, 13-15/01/2005
Φαρμακολογική και  μηχανική υποστήριξη της καρδιακής ανεπάρκειας.

3. 1η Αμφικτυονία Εταιρειών & Συλλόγων Ιστορίας Ιατρικής Ηθικής &
     Δεοντολογίας, Κως 28/05/07
Προεδρείο: Ιατρικο- Ιστορικά του 20ου αιώνα.

4. Προτελεύτια Διλλήματα.
     Αθήνα 26-27/05/2008
     Ευθανασία στην αρχαιότητα

5. Lunch workshop on carotid and stroke treatment.
    CCPR, June 13th 2008, Chania Crete, Greece
   Clinical cases on carotid PTA and protection devices
    Presentation and discussion

6. Distal Protection Devices (DPD). Trans-Radial Approach PVD
     CCPR, June 14th 2008, Chania Crete, Greece
Clinical cases Presentation and Discussion

7. Round Table: Supra-aortic arteries occlusive disease
     CCPR, June 14th 2008, Chania Crete, Greece


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

ΔΙΕΘΝΗ                       
1.      Carotid, Coronary, Peripheral, Renal CCPR
Nicosia, Cyprus, June 16-17, 2006

2.      Carotid, Coronary, Peripheral, Renal CCPR
 Chania Crete, Greece, June 13-15/2008

3.      19th European Congress on Surgical Infections
Athens, May 25-28/2006

4.      5th International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center
Athens, September 16-18, 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΑ
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων
Αθήνα, 28-30/11/2003

Προτελεύτια Διλλήματα, End of Life Dilemmas
Αθήνα, 26-27/05/2008

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

"Οξεοβασική ισορροπία"
251 Γ.Ν.Α. 12/11/1990

"Νεοπλασίες πνεύμονος"
251 Γ.Ν.Α. 3/12/1990

"Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια"
251 Γ.Ν.Α. 4/12/91

"Πνευμονικές εκδηλώσεις συστηματικών νοσημάτων"
251  Γ.Ν.Α. 13/5/1991.

"Βιβλιογραφική ενημέρωση"
Ν.Ν.Θ.Α. 20/12/1991

"Διάχυτες Πνευμονοπάθειες"
8ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας. Αθήνα, 4/4/1992

"Διαταραχές ύδατος - ηλεκτρολυτών"
Γ.Ο.Ν.Κ. Οι Άγιοι Ανάργυροι   9/12/1993

"Μεταφορά Οξυγόνου."
 Ν.Ν.Θ.Α. 18/1/1994

"Αναπνευστική Ανεπάρκεια"
10ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο   
της Ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας.
Αθήνα, 17/04/1994

"Πνευμονική Εμβολή"
Ενώσει Κ/Χ Κέντρο 24/05/1994

"Έλεγχος Λοιμώξεων στην Μ.Ε.Θ. "
 Ενώσει Κ/Χ Κέντρο, 1/3/1995.

"Έλεγχος Λοιμώξεων στην Μ.Ε.Θ. "
 Ενώσει Κ/Χ Κέντρο, 1/3/1995.

"Κλινική Μικροβιολογία. "
 Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο, 17/4/1995

"Κλινική Μικροβιολογία. "
 Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο,  19/4/1995


"Κλινική Μικροβιολογία. "
 Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο, 26/4/1995

"Κλινική Μικροβιολογία. "
 Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο, 28/4/1995

"Επείγουσα και Εντατική Ιατρική. "
Σχολείο ειδικότητας    Παθολογικής νοσηλευτικής. (Σύνολο 14 διδακτικών ωρών), 251 ΓΝΑ,  9/1/1996

"Επείγουσα και Εντατική Ιατρική. "
Σχολείο ειδικότητας    Παθολογικής νοσηλευτικής. 251 ΓΝΑ, 16/1/1996

"Επείγουσα και Εντατική Ιατρική. "
Σχολείο ειδικότητας    Παθολογικής νοσηλευτικής. 251 ΓΝΑ, 23/1/1996

"Επείγουσα και Εντατική Ιατρική. "
Σχολείο ειδικότητας    Παθολογικής νοσηλευτικής. 251 ΓΝΑ, 29/1/1996

"Επείγουσα και Εντατική Ιατρική. "
Σχολείο ειδικότητας    Παθολογικής νοσηλευτικής. 251 ΓΝΑ, 5/2/1996

"Επείγουσα και Εντατική Ιατρική. "
Σχολείο ειδικότητας    Παθολογικής νοσηλευτικής. 251 ΓΝΑ, 12/2/1996

"Επείγουσα και Εντατική Ιατρική. "
Σχολείο ειδικότητας    Παθολογικής νοσηλευτικής. 251 ΓΝΑ, 19/2/1996

"Μικροβιακή Χλωρίδα. "
Ημερίδα Νοσοκομειακών Λοιμώξεων,
Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο, 18/11/95

"Μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός."
Ωνάσειο Κ/Χ Κέντρο,    1996

"Antibiotic prophylaxis in patients undergoing cardiac surgery"
1st International Seminar on Current Management of Heart Disease
Athens, 6/12/1996

"Πνευμονίες στον αναπνευστήρα"
Επιστημονική Ημερίδα Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων,
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 7/3//1998

"Αντιβιοτικά - Ανθεκτικότητα – Χορήγηση"
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 8/1999

"Μηχανική Υποστήριξη της καρδιάς"
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 2/2/1999

"Μετεγχειρητική Φροντίδα Καρδιοχειρουργικών ασθενών"
Νοσοκομείο ΚΑΤ, 30/11/1999

"ARDS"
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 18/5/1999

"Ενδοαορτική αντλία"
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 3/2/2000

"Αιμοδυναμική εκτίμηση καρδιοχειρουργικών ασθενών"
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 26/9/2000

‘Αιμοδυναμική εκτίμηση καρδιοχειρουργιμένου ασθενή’
Σεμινάριο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Αθήνα 4/02/2002

‘Επαγγελματικά Νοσήματα’
‘Αντιμετώπιση ατυχημάτων από αιχμηρά αντικείμενα στο προσωπικό’
‘Δήλωση ατυχήματος από αιχμηρό αντικείμενο’
Κλινικό φροντιστήριο στην πρόληψη Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 20/11/2002

‘Επιδημιολογία Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Νοσοκομειακά ανθεκτικά στελέχη, τα είδη και η συμπεριφορά τους στο νοσοκομειακό περιβάλλον.
2ο Κλινικό φροντιστήριο για την πρόληψη των λοιμώξεων στο νοσοκομείο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες «Αθήνα 2004»
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 9/10/2003

‘Τα είδη και η συμπεριφορά των ανθεκτικών στελεχών στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον’
Σεμινάριο Εκπαίδευσης νοσηλευτών με αντικείμενο: «Πρόληψη Λοιμώξεων και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004»
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 14/10/2003

‘Επιδημιολογία Νοσοκομειακών Λοιμώξεων’
Σεμινάριο Εκπαίδευσης νοσηλευτών με αντικείμενο: «Πρόληψη Λοιμώξεων και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004»
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 14/10/2003

Αντιμετώπιση Οξέων Συμβαμάτων Υγείας από Φυσικά Παθογόνα Αίτια και από Ηθελημένη Διασπορά Ραδιολογικών, Βιολογικών και Χημικών Παραγόντων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004
Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, Αθήνα 10 -12/12/2003

‘Η φυματίωση στην κοινότητα (πρόληψη-αντιμετώπιση).
Σεμινάριο Εκπαίδευσης νοσηλευτών με αντικείμενο: «Πρόληψη Λοιμώξεων και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004»
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 14/10/2003

‘Η φυματίωση στο Νοσοκομείο’(πρόληψη-αντιμετώπιση).
Σεμινάριο Εκπαίδευσης νοσηλευτών με αντικείμενο: «Πρόληψη Λοιμώξεων και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004»
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, 14/10/2003

Σήψη - Τραύμα – ARDS, Θεραπευτικοί Στόχοι
2ο Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής
Αθήνα, 3-4 Ιουνίου 2004

Κάπνισμα: Εξάρτηση – Στρατηγικές Αντιμετώπισης
Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
Ωνάσειο, 31/05/2007



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ


1.   1st Annual Congress, European Respiratory Society, (ERS).
      Brussels 21-26/09/91

2.   2nd Annual Congress, European Respiratory Society, (ERS).
Vienna 29/08-03/09/92.

5th International Intensive Care Symposium.
Instambul 7-8/05/93.

International Satellite Symposium on Acute Renal Faillure.
Halkidiki, 20-23/7/93

Quatrieme Seminaire Franco-Hellenique sur le Cancer.
Athens 11-12/11/93

9th  Mediterranean Congress of Chemotherapy.
Milano 12-17/06/94.

7th European Congress on Intensive Care Medicine,
Insbruk, 4-17/6/94

2nd Scientific Meeting, European Society of Chemotherapy,
Coimbra, Portugal 9/94

Scientific Session of the SIS-E Symposium.
Athens 16/09/94

Cardiac Surgery Today: The state of the art.
Athens 1-2/12/94

15th International Symposium on Intensive Care and Emergency Medicine,
Brussels, March 21-25, 1995

International Congrees of Thorax Surgery,
     Athens, July 1-8, 1995.

3rd Scientific Meeting, European Society of Chemotherapy,
Paris, 18-20/05/95

ISN Symposium ‘Acute Renal Faillure ‘
Barcellona, July 9-11, 1995


World Conference-SEE, Surgical Efficiency and Economy
Kiel, Germany, Sept. 13-15, 1995

European Respiratory Society (ERS)
Barcellona, 1995

4th International Conference on the prevention of Infection
Nice, May 6-7, 1996

11th Annual Meeting of EACTA
Leuven, Belgium, May 22-25, 1996 

ISN Symposium ‘Acute Renal Faillure’
Barcellona, 9-11/7/96

24th Central European Congress on Anesthesiology
9/95

World Conference-SEE, Surgical Eficiency and Economy,
Kiel, Germany 3-5/9/95

 8th Annual Meeting of Surgical Infection Socciety.
Freiburg 18-22/10/95

 8 th European Congress of Intensive Care Medicine
Athens 11-12/10/95

15th International Symposium on Intensive Care and Emergency   Medicine, Brussels, 21-22/3/96

 11th Annual Meeting of EACTA, Leuven Belgium, 22-25/5/96

 XXXIII Congress of EDTA European Renal Association,
Amsterdam 18-21/7/96

 4th International Conference on the Prevention of Infection (CIPI)
Nice, 6-7/5/96

 1st Mediterranean Congress on International Diagnosis for
Thorax Disease, Rhodes, 25-29/5/96

 1st International Seminar Current Management of Heart Disease,
Athens, Dec. 5-7/12/96


 International Congres of Thorax Surgery,
Athens, 1-8/7/97


European Respiratory Society Annual Congress
Berlin, Sept/1997

 4 Deutscher Interdisziplinaerer Kongress fuer Intensivmedizin und     Notfallmedizin DIVI’ 97, 26-29/11/97

12th Mediterranean Congress of Chemotherapy
Nov. 2000

 2nd International Meeting of The Onassis Cardiac Surgery Center
Athens, 7-9/12/2000

 Symposium “Tubercolosis” European Institute of Healthcare
Barcelona 27/01/2001

 Symposium “Respiratory Infections” European Institute of Healthcare
Barcelona 26/01/2002

4th Symposium on the control of surgical infections
Florence, 19-21/04/2001

 22th International Symposium on Intensive Care and Emergency Medicine. Brussels 19-22/03/2002

 Symposium “Early Detection” European Institute of Healthcare
Barcelona 22/06/2002

 American College of Chest Physiscians:
Broncoscopy Science Technique and Art Teaching Seminar
Athens, 25-27/06/2002

 38th International Congress on the History of Medicine
Istanbul 1-6/09/2002

 Symposium: Clinical Risk Management-Delivering Safer and More, Effective Healthcare. European Surgical Institute, Hamburg-Norderstedt Germany  30/09-01/10/2002

 Symposium “Treatment of Respiratory Failure: Past, Present and   Future” European Institute of Healthcare
Barcelona 18/01/2003

 Academy for Infection Management (AIM) Educational Summit Meeting
Barcelona, 26-28/02/2003

 Training in the Novacor Left Ventricular Assist System
Brussels, 29-30/04/2003

 3rd International Meeting 10th Anniversary of the Onassis Cardiac Surgery Center: New Horizons in Figting Heart Disease. Athens 10-13/04/2003

 Symposium “Exhaled Markers, Oxidative Stress and Treatments in Chronic and Acute Lung Disease”. European Institute of Healthcare
Barcelona 31/05/2003

 European Conference “Scientific Advice, Crisis Management & Media” Athens, 9-10/06/2003

 2nd Postgraduate Workshop Anticancer Institute “Theagenio”
Thessaloniki, 15/06/2003

 Donor Action Training Workshop
Athens, 10/07/2003

43. Fibrosi Polmonare Idiopatica
       Pavia, 17/01/04

44.  Trapianto Polmonare
        Bologna, 25/02/04
45.  Trapianto di Polmone – Riunione del Gruppo di Lavoro
       Milano, 25/03/04

Trapianto Polmonare e LVRS – Associazione Italiana Pneumologi  
      Ospedalieri
      Milano, 30/03/04

47. Anaemia and Cancer Therapy
       Rome, 02-02/04/04

 European Conference: Scientific Advice, Crisis Management and  
      Media
      Athens, 09-10/06/04

17th Annual Congress European Society of Intensive Care
 Medicine.
      Berlin, 10-13/10/04

 15th European Congress of Clinical Microbiology and Infectious  
  Diseases ECCMID
       Copenhagen, 02-05/04/05

39th International Congress on the History of Medicine
5-10/09/2004

  9th State of the Art, Intedisciplinary Review Corse on Pulmonary    
        Diseases, Critical Care, Emergency Medicine and Nursing Care
        Athens, 22-25/04/05

Surgical Infection Society, Surgical Infection Society-Europe. Trienial Joint Meeting.
Miami, Florida, May 5-7, 2005
     
   54th International Congress of the European Society for
        Cardiovascular Surgery ESCVS
        Athens, 19-22/05/05

  11th Conference of the European Society of General    
  Practice/Family Medicine
       Kos, 03-07/09/05

57.  3th Meeting of the International Society for History of Medicine
        September 11-14/2005

18th Annual Congress of Intensive Care Medicine
Amsterdam, Netherlands, 25-28 September 2005

59.  7th International Symposium on Echocardiology
       Athens, 7-8/10/05

60.   18th ESICM Annual Congress
 Amsterdam, 25-28/09/2005

 12th Scientific Meeting of the European Society of Chemotherapy,
         Aachen, Germany, March 16-19, 2006

10th State of the Art Interdisciplinary Emergency Review Course on Pulmonary Disease, Critical  Care Emergency Medicine and &
Nursing Care
Athens, April 6-9/2006

61.  19th European Congresson  Surgical Infectios, SIS-E
        Athens, 25-28/05/06

62. 7th European Conference: Perpectives in Lung Cancer
        Athens, 08-09/09/06
 
63. 4th International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center:
        Current Advances in Cardiac Surgery and Cardiology
  Athens, 30/11-02/12/06

64.  6th Congress of International Federation of Infection Control
  Instanbul, 13-16/10/2005

65.  3th Meeting of the International Society for History of Medicine
        Patras, Greece, 11-15/09/2005
           
 26th International Symposium on Intensive Care and Emergency 
        Medicine
        Brussels, 21-24/03/2006

67.  Carotid, Coronary, Peripheral, Renal CCPR
         Nicosia, Cyprus, 16-17/06/2006

68.  27th International Symosium on Intensive Care and Emergency  
        Medicine
        Brussels 27-30/03/2007

17th Eyropean Congres of Clinical Microbiology and Infectious Diseases
Munich, Germany, March 31-April 3, 2007

 20th Annual Congress European Society of Intensive Care Medicine
Berlin, Germany, 7-10 October, 2007
           
71.   7th International Pulmonary Hypertation Forum
   Vienna, 4-6/04/2008

72.   28th International Symosium on Intensive Care and Emergency  
        Medicine
        Brussels 18-21/03/2008

70.  Carotid, Coronary, Peripheral, Renal CCPR
       Chania, Crete, 13-15/06/2008

71.   IBCC3 International Breast Cancer Conference
         Paris 31/01-02/02/2009

72.  29th International Symosium on Intensive Care and Emergency   
        Medicine
        Brussels 24-27/03/2009

73.   The International Society for Heart and Lung Transplantation
         29th Annual Meeting and Scientific Sessions
         Paris 22-25/04/2009     

74.   European Respiratory Society
         Annual Congress 2009
         Vienna, 12-16/09/2009

75.   30th International Symosium on Intensive Care and Emergency  
        Medicine
        Brussels 9-12/03/2010
77.       5th International Meeting of the Onassis Cardiac Surgery Center
            Athens, September 16-18, 2010


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

1.      1ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο του Πνευμονολογικού
Τμήματος  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Μέτσοβο, 4-7/10/90.

2.      7ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Ελληνικής Βραχυλογικής
Εταιρείας " Λοιμώξεις Αναπνευστικού".
Αθήνα 7-10/03/91.

3.      Σεμινάριο "Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια".
Αθήνα 13/02-27/03/91.

4.      1ο Διαπανεπιστημιακό Συμπόσιο Πνευμονολογίας,
Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ηράκλειο, 5-6/10/91

5.      6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος.
Αθήνα, 5-8/12/91.

6.      Σεμινάριο "Οξεοβασική Ισορροπία".
Αθήνα 5-8/12/91.

7.      Σεμινάριο "Λειτουργικές Δοκιμασίες Πνεύμονος."
Αθήνα 5-8/12/91

8.      3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας.
Αθήνα, 14 - 16/03/92

9.      Συνέδριο "Τι νεότερο στην Πνευμονολογία."
Αθήνα, 4-5/04/92.

10.   Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής
Εταιρείας "Νεοπλάσματα Πνεύμονος."
Αθήνα, 13/03 - 23/06/92

11.   Σεμινάριο πληροφορικής της Ελληνικής Πνευμονολογικής
 Εταιρείας.  Αθήνα, 11-27/1/93

12.   4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας.
 Αθήνα 12 - 14/02/93


13.   Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Πνευμονολογικής 
 Εταιρείας "Διάχυτες Διάμεσες Πνευμονοπάθειες".
 Αθήνα 09/02-06/04/93

14.   Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Πνευμονολογίας της Ελληνικής                        
      Πνευμονολογικής  Εταιρείας.  
Αθήνα, 10/92-06/93

15.   19ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.
 Αθήνα 4-8/05/93.

16.   2ο Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο Πνευμονολογίας.
   Ηράκλειο 11-12/09/93.

17.   7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ογκολογίας.
   Πειραιάς 04-07/11/93

18.   3ο Πολυθεϊστικό Ιατρικό Συμπόσιο.  251 Γ.Ν.Α.
   Αθήνα 25-26/2/94.

19.   Ημερίδα λαπαροσκόπησης αποκατάστασης κοίλων προσθίου
   κοιλιακού τοιχώματος.  Αθηνά 2/4/94.

20.   5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας.
   Αθηνά 7-10/4/94.

21.  10ο  Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Ελληνικής Βρογχολογικής
   Εταιρείας “Τι νεότερο στην Πνευμονολογία 1992-94”
   Αθηνά 16-17/4/94.

22.   Αναισθησία και κάρδια 94.
   Αθηνά 07/05/94

23.   1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οισοφαγικών Παθήσεων.
   Αθηνά, 25/09/94.

24.   2ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων.
   Αθηνά 28-29/1/95.

25.  3ο  Συνέδριο Γηριατρικής και Γεροντολογίας.
  Θεσσαλονίκη, 10-12/2/95.

26.   2ο  Ετήσιο Σεμινάριο Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας
  "Εξελίξεις στην Καρδιολογία"  Αθηνά, 24-25/2/95.

27.   4ο  Πολυθεϊστικό Ιατρικό Συμπόσιο. 251 Γ.Ν.Α.
   Αθηνά, 10-11/3/95.

28. 5η Νοσηλευτική Ημερίδα 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας
Σύγχρονοι Νοσηλευτικοί Προβληματισμοί
Αθήνα, 08/04/1995

29. 21ο  Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.
   Αθηνά, 9-13/5/95.

30. Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος - Καρδιάς -
   Αγγείων.  Αθηνά, 30/11-3/12/95.

31. 5ο  Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο. 251 Γ.Ν.Α.
   Αθηνά, 9-10/2/96.

32. 8ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος.
   Αθηνά, 14-17/3/96.

33. 6ο  Πανελλήνιο Νευρολογικό Συνέδριο, Αθήνα 1996

34. 4ο  Συνέδριο Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής,
   Χαλκιδική, 3-6/10/96

35. 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας
   28/4-2/5/96

36. 22ο  Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο,
   Αθήνα 9/96

37. 8η Καρδιολογική Ημερίδα
       Αθήνα, 18/01/97

38. 23ο  Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο
   Αθήνα, 5/97

39.12ο  Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας με διεθνή     
     συμμετοχή, Ρόδος, 21-25/5/97

40.  6ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Εντατικής Θεραπείας
   Αθήνα 9-2/10/97

41.3ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο,
Αθήνα, Μάιος 1997

43.  3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και
 Αγγείων.
            Αθήνα, Ιούνιος 2000

44. Ημερίδα Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
Αθήνα-ΩΚΚ, 07/03/98


44.   3ο Διατονικό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο ¨Επίκαιρα Θέματα:     
Αναπνευστική Ανεπάρκεια¨
Αθήνα, 13-15/11/1998

45.  19ο Συνέδριο Μικροβιολογίας
Αθήνα 18-21/04/2000

46. 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυτοπαθολογίας
       Αθήνα 18-21/04/2000 

46.  3ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής Θώρακος, Καρδιάς και 
Αγγείων
Αθήνα, 1-4/6/2000

47.  9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής
Ιωάννινα, 3-5/11/2000

48.10ο Πολυκομματικό Ιατρικό Συμπόσιο 2001
251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, Αθήνα 22-23/2/2001

49.7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων
   Αλεξανδρούπολη 9-11/11/2001 

50. Σεμινάριο ‘Ελάχιστα τραυματική καρδιακή χειρουργική: σύγχρονη
      εμπειρία και κλινικές κατευθύνσεις. Ενώσει Καρδιοχειρουργικό  
      Κέντρο, Αθήνα 8/02/2002

50. Σεμινάριο Επιθεωρητών ISO 9000/2000, Ελληνική Εταιρεία
      Διοικήσεως Επιχειρήσεων, Αθήνα 20-21/05/2002

51. ΚΕΕΛ- Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας. Εκπαιδευτική Ημερίδα 
      Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο: Αντιμετώπιση από τα   
      νοσοκομεία και τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας¨ Αθήνα 26/05/2002

52. Σεμινάριο Εντατική Θεραπεία: ¨Η συμβολή της εκπαίδευσης στη
      φροντίδα του βαρέως πάσχοντος¨ 251 ΓΝΑ. Αθήνα, 20/06/2002

53. Σεμινάριο «Επικεφαλείς Επιθεωρητές Συστημάτων Ποιότητας ως  
      προς ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2000» Αθήνα 23-27/09/2002

54. 7ο Διατομεακό Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Αναπνευστική Ανεπάρκεια:  
       Επίκαιρα Θέματα» Αθήνα 15-16/11/2002

55. 12ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συμπόσιο 2003
      Αθήνα - 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, 13-14/2/2003


56. ΚΕΕΛ- Υπουργείο Υγείας & Πρόνοιας. Επιστημονική Ημερίδα  
    «Εναρμόνιση Μεθοδολογίας Μικροβιολογικών Εργαστηρίων  
     Ολυμπιακών Νοσοκομείων» Αθήνα, 14/03/2003

57. Εκπαιδευτική Συνάντηση «Πρακτικές οδηγίες στην αντιμετώπιση της
      διακοπής του καπνίσματος» Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος
      Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης.
 Αθήνα, 24/05/2003

58. Εκπαιδευτική Ημερίδα ¨Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο:
       Αντιμετώπιση από τα Νοσοκομεία και τις Υπηρεσίες Δημόσιας  
       Υγείας¨
26/05/03, Αθήνα-ΚΕΕΛ

59. Εντατική Θεραπεία: ¨Η συμβολή της εκπαίδευσης στη φροντίδα του
      βαρέως πάσχοντος¨
      Αθήνα, 20/06/03

60. 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων
       Αθήνα,28-30/11/03

61. 12ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο
       Αθήνα 03-07/12/03

62. Αντιμετώπιση Οξέων Συμβάντων Υγείας από Φυσικά Παθογόνα  
     Αίτια και από Ηθελημένη Διασπορά Ραδιολογικών, Βιολογικών και  
     Χημικών Παραγόντων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004.
     Αθήνα-ΚΕΕΛ, 10-12/12/03

63. 2ο Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής.
Σήψη, Τραύμα, ARDS – Θεραπευτικοί στόχοι.
Αθήνα 03-04/06/04

64. 2η Ημερίδα Μικροβιακής Αντοχής: ¨Η Μικροβιακή Αντοχή στο  
      Περιβάλλον της Εντατικής Θεραπείας¨
      Καμένα Βούρλα, 03/07/04

65. 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής
      Θεσσαλονίκη, 02-05/10/2004

66. 7ο Θεματικό Συνέδριο ¨Εντατική Θεραπεία: Λοιμώξεις¨
      Αθήνα, 26-27/11/04

67. Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας
      Αθήνα, 09-10/12/04

68. Αντιμετώπιση Οξέων συμβάντων Υγείας από Φυσικά Παθογόνα  
      Αίτια και από Ηθελημένη Διασπορά Ραδιολογικών, Βιολογικών και   
      Χημικών Παραγόντων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004.
      Αθήνα-ΚΕΕΛ, 10-12/12/04

69. 4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “The Athens Exchange of Cardiovascular  
      Research Ideas”
      Αθήνα, 03 – 05/02/05

Εντατική Θεραπεία: ¨Η συμβολή της εκπαίδευσης στη φροντίδα
του βαρέως πάσχοντος¨
     Αθήνα, 20/06/03

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “Donor action”  στα πλαίσια του προγράμματος Euro donor
      Αθήνα, 10/07/03

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων
      Αθήνα,28-30/11/03

12ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο
      Αθήνα 03-07/12/03

Αντιμετώπιση Οξέων Συμβάντων Υγείας από Φυσικά Παθογόνα Αίτια και από Ηθελημένη Διασπορά Ραδιολογικών, Βιολογικών και Χημικών Παραγόντων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004.
     Αθήνα-ΚΕΕΛ, 10-12/12/03

 2ο Συμπόσιο Επείγουσας και Εντατικής Ιατρικής.
      Σήψη, Τραύμα, ARDS – Θεραπευτικοί στόχοι.
      Αθήνα 03-04/06/04

2η Ημερίδα Μικροβιακής Αντοχής: ¨Η Μικροβιακή Αντοχή στο Περιβάλλον της Εντατικής Θεραπείας¨
      Καμένα Βούρλα, 03/07/04

24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής
     Θεσσαλονίκη, 02-05/10/2004

7ο Θεματικό Συνέδριο ¨Εντατική Θεραπεία: Λοιμώξεις¨
     Αθήνα, 26-27/11/04

Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας
      Αθήνα, 09-10/12/04

Αντιμετώπιση Οξέων συμβάντων Υγείας από Φυσικά Παθογόνα Αίτια και από Ηθελημένη Διασπορά Ραδιολογικών, Βιολογικών και Χημικών Παραγόντων και οι Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004.
     Αθήνα-ΚΕΕΛ, 10-12/12/04

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιοθωρακικής Αναισθησίας
      Αθήνα, 13-15/01/05

4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο “The Athens Exchange of Cardiovascular Research Ideas”
      Αθήνα, 03 – 05/02/05
Δεκάλογος στις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις
     Αθήνα, 11-13/02/05

Νέες απόψεις στη θεραπεία του Πολλαπλού Μυελώματος
      Αθήνα, 9/03/05

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων
      Αθήνα, 7-10/12/05

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικών Λοιμώξεων
Θεσσαλονίκη, 9-11/12/05

2η Χειμερινή Διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Γηριατρικής Ογκολογίας
      Αθήνα,10-11/12/05

13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας
      Ιωάννινα, 06-08/04/06

3η Συνάντηση Χειρουργικής Ογκολογίας
      Κως, 31/08-03/09/2006

90. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αναπνοή και τον Ύπνο
      Αθήνα, 25-27/01/07

Αμφικτιονία Εταιρειών και Συλλόγων Ιστορίας Ιατρικής και Ηθικής-Δεοντολογίας
     Κως, 25-28/05/07

92. 12ο Θεματικό Συνέδριο, Εντατική Θεραπεία και Επείγουσα Ιατρική
      Αθήνα, 11/2009

18ο   πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος
     Θεσσαλονίκη, 26-29/11/2009

27ο Πανελλήνιο καρδιολογικό Συνέδριο
2009….