Αρχική

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Προϋπέρταση και εγκεφαλικό



Ακόμα κι αν η αρτηριακή σας πίεση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, θα μπορούσε να απειλήσει  τη ζωή σας.
Ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει προϋπέρταση. Αυτό σημαίνει πίεση του αίματός τους είναι υψηλότερη από το ιδανική, αλλά δεν πληρούν τα κριτήρια της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ωστόσο, με την  προϋπέρταση υπάρχει κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης του Neurology. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα από 12 προηγούμενες μελέτες κι εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και τα εγκεφαλικά επεισόδια σε σχεδόν 520.000 ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι σε γενικές γραμμές, τα άτομα με προϋπέρταση είχαν 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σύγκριση με άτομα των οποίων η αρτηριακή πίεση ήταν φυσιολογική. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα με προϋπέρταση και ηλικία κάτω των 65 ετών.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας σε όλο τον κόσμο. Κάποιος πεθαίνει από εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε τέσσερα λεπτά, και 15 έως 30 τοις εκατό των επιζώντων του εγκεφαλικού επεισοδίου μένουν με μόνιμη αναπηρία, σύμφωνα με την American Heart Association. 
Αν θέλετε να προστατεύσετε το εγκέφαλό σας από τις βλαβερές συνέπειες της  πίεσης του αίματος, ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή σας και η απώλεια των περιττών  κιλών είναι συχνά μια καλή αρχή.

Πηγή: Journal of Neurology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου