Αρχική

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Νέα μέθοδος θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής



Η εκτομή με καθετήρα, είναι μια νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.
Στην μέθοδο αυτή, με ένα μακρύ σωλήνα μέσω των μεγάλων αγγείων, αφαιρείται ο ιστός που προκαλεί την μαρμαρυγή. Η εκτομή με καθετήρα-catheter ablation, είναι αρκετά νέα μέθοδος και δεν έχει μελετηθεί πολύ έξω από τις κλινικές δοκιμές και όπως προκύπτει από έρευνα, μπορεί να προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση στους ασθενείς.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που δεν είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή, αλλά μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Φάρμακα μπορεί να δοθούν για να επανέρθει ο καρδιακός ρυθμός των ασθενών, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσουν πάντα καλά.
Με βάση τα δεδομένα, 30 τοις εκατό των ασθενών εισήχθησαν στο νοσοκομείο με το ίδιο πρόβλημα μέσα στα δύο χρόνια. Και ένας στους 20 ασθενείς  υπέστησαν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όπως αιμορραγία, διάτρηση ενός αιμοφόρου αγγείου ή, σπανιότερα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η διαδικασία, που ονομάζεται εκτομή με καθετήρα-catheter ablation, είναι αρκετά νέος και δεν έχει μελετηθεί πολύ έξω από τις κλινικές δοκιμές..
Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία για περισσότερους από 4.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τη διαδικασία αυτή  μεταξύ του 2005 και του 2008 στην Καλιφόρνια.
Διαπίστωσαν ότι πέντε τοις εκατό είχε επιπλοκές που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση, και εννέα τοις εκατό έπρεπε να επανανοσηλευθεί σε ένα μήνα. Δέκα ασθενείς  υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, τέσσερις είχαν κατάρρευση του πνεύμονα και το ένα πέθανε. Μέσα σε ένα χρόνο, 22 τοις εκατό των ασθενών κατέληξαν και πάλι στο νοσοκομείο με κολπική μαρμαρυγή ή μια παρόμοια κατάσταση. Ένα χρόνο αργότερα, ο αριθμός είχε ανέλθει σε 30 τοις εκατό.
Οι επανανοσηλείες για κολπική μαρμαρυγή είναι αρκετά συχνές, αλλά είναι νοσηλείες και οι νοσηλείες είναι ακριβές. Η εκτομή καθετήρα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ορισμένων ασθενών, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει όφελος στην επιβίωση.
Πηγή: http://bit.ly/xykD2c Journal of the American College of Cardiology, January, 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου