Αρχική

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Επικίνδυνα ψάρια


Αν σας αρέσουν τα ψάρια, είναι καλό να γνωρίζετε ότι τα αλιεύματα του Ειρηνικού Ωκεανού, λόγω Fukushima δεν θεωρούνται πλέον ασφαλή.

Δείτε πως εξαπλώθηκε η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα στον Ειρηνικό μέσα σε ένα χρόνο…


Η μόλυνση με ραδιενέργεια στον Ειρηνικό είναι δίχως προηγούμενο.
Προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να αποφεύγετε αλιεύματα από τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού.
 

Πρόκειται για τις αλιευτικές περιοχές με τις εξής σημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO):

FAO 61, FAO 67, FAO 71, FAO 77 και λιγότερο για τις FAO 81 και FAO 87.

Η καλύτερη λύση είναι να επιλέγουμε ψάρια από την Αλιευτική ζώνη 37 της Μεσογείου που περιλαμβάνει και τις Ελληνικές Θάλασσες. Από εκεί και πέρα υπάρχει η υποκατηγορία 3.1 που δηλώνει οτι τα ψάρια είναι από το Αιγαίο. Ελληνικές θάλασσες περιλαμβάνει και η κατηγορία 2.2.


Ορίστε και μερικές απλές συμβουλές για έξυπνες επιλογές:
-Επιλέγετε ντόπια φρέσκα ψάρια. Να ρωτάτε τον ψαρά από που είναι τα ψάρια που αγοράζετε. 1000 φορές καλύτερα να πάρετε Ελληνική Τσιπούρα Ιχθυοτροφείου.
-Αποφύγετε ψαροκροκέτες και διάφορα τρόφιμα με βάση το ψάρι αν δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την προέλευση του ψαριού που περιέχουν. Σπάνια στα συστατικά αναγράφουν την ζώνη αλίευσης.
-Αν αγοράσετε κατεψυγμένα γράφουν πάνω υποχρεωτικά τη ζώνη αλίευσης. Επιλέγεται είτε Μεσογείου είτε Ατλαντικού (πχ μπακαλιάροι). Και περιοχές γύρω από την Αφρική θεωρούνται οκ.
-Επιλέγετε ελληνικές κονσέρβες από ελληνικές εταιρίες όπως η Κονσερβοποιΐα Βορείου Αιγαίου (TRATA, FLOKOS). Πάνω στις συσκευασίες αναγράφουν την ζώνη αλίευσης.
-Τέλος, θυμηθείτε. Το να τρώτε ελληνικά ψάρια δεν είναι μόνο πιο ασφαλές αλλά και καλύτερο για την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες ψαράδες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου