Αρχική

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Περιοδοντική νόσος



Η περιοδοντική νόσος, είναι η κυριότερη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες.
Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται στενά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς προάγει και τροποποιεί την αθηροσκλήρωση. Τα παθογόνα βακτηρίδια, που προκαλούν την περιοδοντίτιδα, προσβάλλουν και την αθηρωματική πλάκα. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το 44%-57% του συνολικού πληθυσμού εμφανίζει μέτριας βαρύτητας περιοδοντική νόσο ενώ περίπου το 10% παρουσιάζει βαρύτερες μορφές.
Η περιοδοντίτιδα είναι  μία φλεγμονώδης κατάσταση η οποία οδηγεί στην καταστροφή των στηρικτικών ιστών του δοντιού και είναι πολυπαραγοντική νόσος με αιφνίδια έναρξη, η οποία στα αρχικά στάδια είναι ύπουλη και δεν έχει συμπτώματα. Αργότερα εμφανίζει αιμορραγία κατά το βούρτσισμα δοντιών και  σε προχωρημένες μορφές προσβάλλει την σταθερότητα των δοντιών. 
Τα υγιή ούλα έχουν ρόδινο χρώμα, ενώ σε περίπτωση φλεγμονής γίνονται κόκκινα, ευαίσθητα και αιμορραγούν. Το κύριο αίτιο της φλεγμονής και επομένως της ουλίτιδας είναι η μικροβιακή πλάκα, η οποία δημιουργείται όταν παραμελείται η στοματική υγιεινή και συσσωρεύεται σε περιοχές δοντιών που δεν βουρτσίζονται και ιδιαίτερα σε περιοχές δοντιών ή αποκαταστάσεων όπως π.χ. σφραγίσματα, ακίνητες προσθετικές γέφυρες και στεφάνες. Επιπλέον μικροβιακή πλάκα σχηματίζεται στη ραχιαία επιφάνεια της γλώσσας και φυσικά στα μεσοδόντια διαστήματα και στην παρυφή των ούλων.
 
Αρχικά σχηματίζεται η υπερουλική πλάκα, γύρω από τους αυχένες των δοντιών και από τους βακτηριακούς πληθυσμούς που την απαρτίζουν, προκαλείται φλεγμονή, η οποία όταν περιορίζεται στα ούλα καλείται ουλίτιδα. Όταν η μικροβιακή πλάκα εκτείνεται κάτω από την παρυφή των ούλων οδηγεί στην καταστροφή των περιοδοντικών ιστών και εγκαθίσταται η περιοδοντική νόσος δηλαδή η περιοδοντίτιδα.
Σε περιπτώσεις στις οποίες η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, καταστρέφεται έντονα το οστό που περιβάλλει τη ρίζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη στηρίζεται επαρκώς η ρίζα του δοντιού και κατά συνέπεια να αρχίσει να κουνιέται ή να μετατοπίζεται από τη θέση του και στη χειρότερη περίπτωση να πέσει χωρίς να υπάρχει έντονη συμπτωματολογία.
 
Η περιοδοντική νόσος προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών. Από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπινα αθηρώματα εντοπίστηκαν τέσσερα βακτηριακά είδη (Porphyromonas gingivalis, Tanerella forsythia, Prevotella intermedia, Actinobacillus actinomycetemcomitans) και είναι βακτηρίδια που διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην περιοδοντική καταστροφή. Τα βακτηρίδια αυτά μεταναστεύουν κι επικάθονται στις αθηρωματικές πλάκες των αγγείων και προάγουν και τροποποιούν δυσμενώς την αθηρωμάτωση.


Ο Γιώργος Τσαλιαγκός Χειρουργός Οδοντίατρος προσθέτει ότι δεν υπάρχει θεραπεία με την έννοια της πλήρους ίασης, παρά μόνο αναστολή της εξέλιξης της νόσου από τους ειδικούς οδοντιάτρους ''περιοδοντολόγους'', μιας που η γενεσιουργός αιτία είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως γονιδιακών, κληρονομικών, ηλικιακών, πλημμελούς στοματικής υγιεινής και πολλών άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου