Αρχική

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για τα Εθνικά Θέματα



Θέσεις και προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την επίλυση των Εθνικών Θεμάτων της Ελλάδας...

-Να παραμείνει η χώρα ενεργό και σταθερό μέλος του πυρήνα της Ε.Ε. Πιστεύουμε σε μιαν Ευρώπη ανταγωνιστική, κοινωνική, ισχυρή. Μια Ευρώπη πιο πολιτική, που θα εμβαθύνει την πορεία ενοποίησής της και θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των Ευρωπαίων. Μιαν Ευρώπη πραγματική παγκόσμια δύναμη, οικονομικά και πολιτικά. Αυτήν την Ευρώπη οραματιζόμαστε. Γι’ αυτήν εργαζόμαστε.


-Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας για την Κύπρο, χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο. Δεδομένου ότι ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά, καθώς η πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού αλλοιώνεται και οι γενιές που έζησαν τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων αρχίζουν να φεύγουν, η λύση θα πρέπει να προωθηθεί αποφασιστικά και να στηριχθεί στο ευρωπαϊκό όραμα της επανένωσης του νησιού και της συμμετοχής όλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


-Επιδιώκουμε το μέρισμα ειρήνης και ανάπτυξης που μπορεί να υπάρξει για τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η  πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι εφικτή χωρίς τη δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, την απαρέγκλιτη τήρηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, από την Τουρκία, και την εγκατάλειψη πρακτικών όπως το casus belli και οι παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

-Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με απαράβατη προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση στο κοινοτικό κεκτημένο, τον έμπρακτο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η συζήτηση για ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη υπονομεύει την προοπτική ένταξης και ακυρώνει τη μεταρρυθμιστική δυναμική του εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της Τουρκίας.


-Αμοιβαία αποδεκτή επίλυση  του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με μια  σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και θα οδηγήσει τη γείτονα χώρα στην εγκατάλειψη των αλυτρωτικών πολιτικών και των πρακτικών παραχάραξης της ιστορίας.


-Ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας της χώρας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, πρόταξη του σταθεροποιητικού της ρόλου σε περιοχές όπως η ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας με σημαντικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα και ενεργό συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς, με διεκδίκηση μεγαλύτερου ρόλου και ευθύνης στο διεθνές σύστημα.

-Στήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και του διεθνούς προσανατολισμού και δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων. Η οικονομική διπλωματία να επανέλθει στο  επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής.

-Ενίσχυση των δεσμών και προώθηση της συνεργασίας με την Ομογένεια σε όλο τον κόσμο και θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.

-Ουσιαστική παρέμβαση της Βουλής στη διαδικασία αξιολόγησης-επιλογής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Θέσπιση βασικών απαραβίαστων κριτηρίων για την προαγωγή-επιλογή θέσης ευθύνης - τοποθέτηση εξωτερικού, με κύριο στόχο την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των στελεχών (π.χ δεν θα προάγεται στους ανώτατους βαθμούς αξιωματικός, μη κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου και μη γνώστης ξένων γλωσσών)

-Ίδρυση διακλαδικής υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων των ΕΔ και καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας προμηθειών συστημάτων-μέσων-υλικών που δεν εμπίπτουν στη διαδικασία περί απορρήτου.

-Αναθεώρηση της πολιτικής εθνικής άμυνας και της δομής των ΕΔ, με άμεση κατάργηση ανενεργών μονάδων και παρωχημένων οπλικών συστημάτων και συλλειτουργία μονάδων διαφορετικών κλάδων.
 
-Ενοποίηση των Μετοχικών Ταμείων και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Διατήρηση και αναβάθμιση των ενώσεων αποστράτων ως ΝΠΔΔ και παροχή κινήτρων για μεταθέσεις και συνυπηρέτηση συζύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου