Αρχική

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Στοματίτιδα



Στοματίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στόματος.
Η φλεγμονή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τα μάγουλα, ούλα, τη γλώσσα, τα χείλη, το λαιμό, και το πάνω ή το κάτω μέρος του στόματος. 
Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από τις συνθήκες στο στόμα το ίδιο, όπως η κακή στοματική υγιεινή, η ανεπάρκεια πρωτεϊνών λόγω δίαιτας, οι κακώς τοποθετημένες οδοντοστοιχίες ή από στοματικά εγκαύματα από ζεστά τρόφιμα ή ποτά, τοξικά φυτά ή από συνθήκες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα, όπως φάρμακα, αλλεργικές αντιδράσεις, η θεραπεία με ακτινοβολίες και οι λοιμώξεις. 
Επίσης μια σοβαρή σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκαλέσει στοματίτιδα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στην αύξηση της έκφρασης των μεταγραφικών στοιχείων για τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και την επανόρθωση.  Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τη γενετική καταστολή αυτών των στοιχείων, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική διόρθωση και αναγέννηση των επιθηλιακών κυττάρων, κυρίως στο στόμα και τα χείλη. Αυτή η περίπτωση είναι συχνή και σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια  βιταμίνης Β 2 (ριβοφλαβίνη), Β 3 (νιασίνη), B6 (πυριδοξίνη), Β 9 (φολικό οξύ) ή Β 12 (Cyanocobalamine). 
Σοβαρή στοματίτιδα μπορεί να προκληθεί και από φλεγμονή των ούλων, η οποία ονομάζεται "ουλοστοματίτιδα". 


Η ουλίτιδα είναι η παθολογική κατάσταση των ούλων που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. Προκαλείται λόγω της αμυντικής δράσης του οργανισμού κατά των τοξινών που παράγουν τα βακτήρια που διαβιούν στη στοματική κοιλότητα.  Έχει ως αποτέλεσμα κακοσμία της αναπνοής και χαλαρότερη στήριξη των δοντιών από τα ούλα.
Δύο είναι οι κύριες νόσοι (ασθένειες) των δοντιών και των ούλων του στόματός μας: Η οδοντική τερηδόνα και η ουλίτιδα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, το κυριότερο αίτιο που τις προκαλεί είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η βλάβη οφείλεται σε μικροβιακή προσβολή όταν κάτω από την επιφάνεια αυτής της πλάκας (εναπόθεσης) αφεθούν να δράσουν ανενόχλητοι διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί, αλλά και μόνο στην παρουσία της (της πλάκας), που είναι ιδιαιτέρως ερεθιστική για τα ούλα (περιοδοντικοί ιστοί) που περιβάλλουν τα δόντια μας.
Συχνή είναι επίσης η "γωνιακή στοματίτιδα" ή "γωνιακή χειλίτιδα", όπως ονομάζεται ο ερεθισμός και το σκίσιμο των χειλίων στις εσωτερικές γωνίες.  Στα παιδιά παρουσιάζεται συχνότερα λόγω του ότι γλύφουν συνεχώς τα χείλη τους ενώ στους ενήλικες μπορεί να είναι ένα σημάδι υποκείμενης σιδηροπενικής αναιμίας, ή έλλειψης βιταμίνης Β (π.χ. Β, 2-ριβοφλαβίνη, Β 9-φυλλικού οξέος ή B 12-κοβαλαμίνης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να είναι απόδειξη κακής διατροφής ή υποσιτισμού (π.χ. κοιλιοκάκη). 
Για την αντιμετώπιση της στοματίτιδας απαιτούνται οι διορθώσεις των ελλείψεων των βιταμινών και του σιδήρου, η διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής, η σωστή διατροφή και η σωστή τοποθέτηση οδοντοστοιχιών.
Ένα έξυπνο διάλυμα που θεραπεύει τη στοματίτιδα είναι το εξής:
50.000 μονάδες penicillin
50 γρaμμάρια glycerine
1 γραμμάριο anesthein
50 cc en destill

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου