Αρχική

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Συμβουλές για το κρύο



Κάνει κρύο! Αν μπορείτε μείνετε στο σπίτι! Κάνει κρύο, καιρός για δύο! Καιρός για τρεις, τέσσερις, πέντε! Καιρός για όλη την οικογένεια! Αφού και ο καιρός το επιτρέπει, μπορείς να μείνετε μέσα, μαγειρέψετε, να δείτε ταινίες και γενικότερα να χαλαρώσετε. 
-Το κρύο ρίχνει την άμυνα του οργανισμού, μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί.
-Επίσης, η άμεση επίδραση του κρύου στον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα στα άκρα του σώματος.
-Ακόμη όταν υπάρχει κρύο, τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα διατηρούνται περισσότερο χρόνο στον αέρα, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων.
-Η παραμονή στα ζεστά βοηθά και στην ανάρρωση από τις λοιμώξεις.

-Το κρύο αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού. Τα θηλαστικά, εκτός από το λιπώδη ιστό που αποθηκεύει λίπος κάτω από το δέρμα τους, έχουν κι έναν άλλο ιστό που λόγω του χρώματός του ονομάζεται φαιός λιπώδης ιστός, για την παραγωγή θερμότητας στο κρύο.

-Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν αλλεργία κατά την έκθεση στο κρύο και εμφανίζουν κόκκινα επάρματα στο δέρμα τους. Είναι η κνίδωση εκ κρύου, η οποία οφείλεται σε διαταραχή των αιμοσφαιρινών.
-Οι υγιείς και νέοι μπορούν να συνεχίσουν να ασκούνται συστηματικά και τον χειμώνα όσο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Χρειάζονται μόνο ορισμένες προφυλάξεις, όπως να αποφεύγουν τις πολύ πρωινές και βραδινές ώρες και να καλύπτουν καλά τις μεγάλες επιφάνειες του σώματος (χέρια, πόδια, στήθος). Οι χειμερινοί κολυμβητές πρέπει να μένουν στη θάλασσα τόσα λεπτά της ώρας όση είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος π.χ. 15 λεπτά, εάν η θερμοκρασία είναι 15 βαθμοί Κελσίου, καθόλου αν είναι Ο βαθμοί Κελσίου. Εάν κάποιος ασκηθεί σε εσωτερικό χώρο, δεν πρέπει να βγαίνει αμέσως έξω μετά την άσκηση. Οι καρδιοπαθείς και οι ηλικιωμένοι πρέπει να μην κάνουν τις πολύ κρύες ημέρες το συνιστώμενο καθημερινό βάδισμα και να μένουν σπίτι.
-Τα μικρά παιδιά έως πέντε ετών και ιδιαίτερα έως τριών, είναι πιο ευάλωτα στο κρύο, γιατί το ανοσολογικό σύστημά τους ακόμα αναπτύσσεται, γι’ αυτό πρέπει να φοράνε ένα ρούχο επιπλέον από τους ενήλικες. Τα παιδιά όλων των ηλικιών, θα πρέπει να φορούν αδιάβροχο μπουφάν ή παλτό που να διαθέτει αδιάβροχη κουκούλα και να μην μένουν με βρεγμένα ρούχα.
-Το κρύο είναι επικίνδυνο για την καρδιά. Στις ηλικίες μάλιστα άνω των 70 ετών, οι θάνατοι τον χειμώνα από καρδιά είναι διπλάσιοι σε σχέση με το καλοκαίρι. Αύξηση παρουσιάζουν και τα εγκεφαλικά επεισόδια τους κρύους μήνες (υπολογίζεται κατά 20%-25%). Η καρδιά στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς της, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Η πίεση αυξάνεται επίσης και λόγω σπασμού των αρτηριών στο κρύο. Η καταπόνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες.

-Η χρήση, και πολύ περισσότερο η κατάχρηση, αλκοόλ πριν από την έκθεση στο κρύο, με την επακόλουθη αγγειοσύσπαση που προκαλεί το ποτό, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια θερμότητας με δυσμενή αποτελέσματα για την καρδιά και τα αγγεία. Συνιστάται λοιπόν να μην καταναλώνονται πάνω από 1-2 ποτηράκια κρασί.
-Τον χειμώνα πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, που να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγουμε μετά το γεύμα την έκθεση στο κρύο, γιατί λόγω της αγγειοδιαστολής στο πεπτικό σύστημα αυξάνεται ο έργο της καρδιάς.
-Το κλίμα μπορεί να επηρεάζει τα συμπτώματα κάποιων ασθενών με αρθρίτιδες, αλλά δεν αλλάζει την κλινική πορεία της νόσου. Πολλοί ασθενείς νιώθουν καλύτερα σε θερμό περιβάλλον, ενώ για αρκετούς ο κρύος καιρός είναι ο πιο ιδανικός.
-Το καλά κατανεμημένο λίπος των αθλητών προστατεύει τον οργανισμό τους στο κρύο από την απώλεια δύναμης. Όσοι είναι καλά γυμνασμένοι κι έχουν λίπος και μυς στα χέρια και στα πόδια, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτερες επιφάνειες που εκτίθενται στο κρύο, αντέχουν καλύτερα στις χαμηλές θερμοκρασίες Επιπλέον, οι γυμνασμένοι έχουν συνηθίσει σε αυξήσεις της πίεσης και η καρδιά τους αντέχει περισσότερο σε αυτές.
-Το δέρμα μας χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση τις κρύες ημέρες
Το δέρμα πρέπει να πλένεται με νερό θερμών πηγών  ή με βρασμένο νερό και με γαλάκτωμα ή δερματολογικά σαπούνια. Το πρόσωπο στεγνώνεται μεμε βαμβακερή πετσέτα (όχι με βαμβάκι) και με διακεκομμένο τρόπο. Στο πρόσωπο και στα χέρια πρέπει να χρησιμοποιούνται ενυδατικές κρέμες, πιο λιπαρές απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται οι κρέμες με οξέα (ρετινοϊκό οξύ, άλφα – υδροξέα κ.ά.), τα πίλινγκ και η αποτρίχωση με λέιζερ..
-Το τζάκι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και θαλπωρής την οποία έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Κι αυτό γιατί με τον τόσο φορτισμένο, από άγχη και πίεση τρόπο ζωής, το να γυρίζουμε στο σπίτι μας και να μπορούμε να χαλαρώσουμε στη θαλπωρή του είναι κάτι που μας γεμίζει ψυχικά και μας ξεκουράζει. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιο απαιτητική και έντονη είναι η καθημερινότητά μας εκτός σπιτιού, τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη μας να εξοπλίσουμε το χώρο μας με στοιχεία που μας γεμίζουν ψυχικά και μας αποφορτίζουν από την ένταση της μέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου