Αρχική

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Άσκηση και ανοσοποίηση



Είσαστε συνέχεια κρυολογημένοι ή βήχετε; Είσαστε συνέχεια κουρασμένοι; 
Κάνοντας ένα περίπατο καθημερινά ή κάποια άσκηση μερικές φορές την εβδομάδα θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα.
Η άσκηση όχι μόνο βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις απλές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις, αλλά μειώνει και τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και του καρκίνου.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, για το πώς η άσκηση αυξάνει την ανοσία:
• Η σωματική δραστηριότητα κρατά τα βακτηρίδια έξω από τους πνεύμονες, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα ενός κρυολογήματος και μιας γρίπης. Επίσης με την αύξηση της παραγωγής των αποβλήτων, όπως τα ούρα και τα κόπρανα, λόγω της άσκησης,  απομακρύνονται οι τοξικές καρκινογόνες ουσίες από τον οργανισμό.
• Η άσκηση βοηθάει τα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια να κυκλοφορούν με ένα ταχύτερο ρυθμό. Δεδομένου ότι τα αντισώματα ή τα λευκά αιμοσφαίρια κυκλοφορούν πιο γρήγορα, ανιχνεύουν τις ασθένειες νωρίτερα από ό, τι συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες. Το αυξημένο ποσοστό του κυκλοφορούντος αίματος μπορεί επίσης να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών που «προειδοποιούν» τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για τα βακτήρια ή τους ιούς.
• Η προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος από την άσκηση αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηριδίων κι επιτρέπει στον οργανισμό να καταπολεμά τις λοιμώξεις πιο αποτελεσματικά, όπως συμβαίνει και με τον πυρετό.
• Η άσκηση επιβραδύνει την απελευθέρωση των στρεσογόνων ορμονών. Το άγχος αυξάνει την πιθανότητα ασθενειών.
Ενώ η άσκηση είναι ευεργετική, προσέξτε να μην "παρακάνετε". Η βαριά, μακροχρόνια άσκηση όπως το τρέξιμο μαραθωνίου και η έντονη προπόνηση ή η σκληρή άσκηση στο γυμναστήριο θα μπορούσε να μειώσει ουσιαστικά το ποσό των λευκών κυττάρων του αίματος που κυκλοφορούν στο σώμα και ν’ αυξήσει την παρουσία των στρεσσογόνων ορμονών.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από  ένα πρόγραμμα άσκησης είναι αυτοί που  από την καθιστική ζωή, αρχίζουν μία μέτρια σε δραστηριότητα άσκηση.
Ένα μέτριο πρόγραμμα άσκησης μπορεί να είναι:
• Ποδήλατο μερικές φορές την εβδομάδα
• Καθημερινό περπάτημα 20 - 30 λεπτά
• Γυμναστήριο κάθε δεύτερη ημέρα
• Γκολφ τακτικά
Η άσκηση μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανόμαστε καλύτερα με τους εαυτούς μας, πιο ενεργητικοί και το κυριότερο πιο υγιείς.
Βιβλιογραφία
1. Ivker RS. Chronic sinusitis. In: Rakel D. Integrative Medicine. 2nd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007: chap 19.
2. Barrett B. Viral upper respiratory infection. In: Rakel D. Integrative Medicine. 2nd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 20.
3. Hewitt MJ. Writing an exercise prescription. In: Rakel D. Integrative Medicine. 2nd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 90.
4. Johnson R, Knopp W. Nonorthopaedic conditions. In: DeLee JC, Drez D Jr, Miller MD, eds. DeLee and Drez’s Orthopaedic Sports Medicine. 3rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2009: chap 3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου