Αρχική

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ελληνικό μέλι



Το μέλι παίζει σημαντικό ρόλο στην Ελληνική διατροφή από την αρχαιότητα. 
Οι ιδιαίτερες μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες, η ηλιοφάνεια και η ποικιλομορφία της   Ελληνικής Χλωρίδας παρέχει την δυνατότητα παραγωγής μιας ευρείας ποικιλίας από μέλι, όπως μέλι από θυμάρι, έλατο και πεύκο. 
Από μελέτες σε πολλά εργαστήρια τα εξετασθέντα Ελληνικά μέλια, σε σύγκριση με άλλης προέλευσης μέλια, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, με το θυμαρίσιο μέλι να εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα. Τα φαινολικά οξέα (protochatechuic acid, p-hydroxybenzoic acid, vanillic acid)  χαρακτηρίζουν τα εξετασθέντα Ελληνικά μέλια.
Οι μελέτες που αφορούν την βιολογική δράση αποκαλύπτουν ότι όλα τα μέλια  εμφανίζουν  αντιοιστρογονικές, αλλά και οιστρογονικές ιδιότητες, ανάλογα με το είδος του ιστού που εξασκούν την δράση τους. Οι ιδιότητες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της οστεοπόρωσης. 
Tο θυμαρίσιο μέλι  αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό κυττάρων καρκίνου προστάτη και  μαστού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιολογικές ιδιότητες μιας ένωσης (μονοτερπένιο) η οποία απαντάται μόνον στο  θυμαρίσιο μέλι και  ρυθμίζει κυτταρικές και βιοχημικές διαδικασίες σημαντικές για την αναστολή του  πολλαπλασιασμού  κυττάρων καρκίνου προστάτη και καρκίνου μαστού. Το γεγονός αυτό  υποδηλώνει την συμμετοχή του συστατικού αυτού στις ευεργετικές δράσεις του θυμαρίσιου μελιού κατά του καρκίνου του προστάτη και του μαστού. 
Συμπερασματικά, τα Ελληνικά μέλια είναι πλούσια σε χημικές ενώσεις όπως πολυφαινόλες, φαινολικά οξέα και μονοτερπένια, οι οποίες είναι γνωστές για τις χημειοπροστατευτικές τους δράσεις.  
Η εισαγωγή του μελιού στην καθημερινή διατροφή μπορεί να προάγει την υγεία των καταναλωτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου