Αρχική

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ρομποτικό χέρι στη Νευροχειρουργική


Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Robocast, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη ρομποτική νευροχειρουργική.
Στο μέλλον θα επιτρέπει στους νευροχειρουργούς να επιστρατεύουν, την ώρα της κρίσιμης και λεπτεπίλεπτης επέμβασης, ένα ρομποτικό χέρι, που κάνει κινήσεις δέκα φορά πιο σταθερές από το ανθρώπινο χέρι.
Ο ρομποτικός χειρουργικός βραχίονας είναι επίτευγμα Βρετανών, Γερμανών, Ιταλών και Ισραηλινών ερευνητών, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, μπορεί να εκτελέσει 13 διαφορετικά είδη κινήσεων σε σχέση με μόλις τέσσερα που μπορεί να κάνει το χέρι του γιατρού στη διάρκεια μιας όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης σε ένα κρανίο.
Το ρομπότ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επεμβάσεις σε διάφορες ασθένειες, όπως όγκους εγκεφάλου, επιληψία, Πάρκινσον, σύνδρομο Tourette κ.α. Ο χειρουργός ρομπότ  διαθέτει ακόμα και «απτική ανάδραση», που του επιτρέπει να δέχεται ερεθίσματα, όπως και το χέρι ενός γιατρού, ανάλογα με την πίεση που ασκεί κατά την επέμβαση, το είδος του ιστού στο οποίο επεμβαίνει κλπ.
Ακόμα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές με ανθρώπους, αλλά μόνο σε ομοιώματα κρανίου, στα οποία το ρομπότ έχει ήδη ανοίξει μικροσκοπικές τρύπες και έχει εισέλθει στο εσωτερικό για να χειριστεί ιστούς ή να συλλέξει δείγματα αίματος και άλλων υγρών. 
Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν μέχρι δέκα φορές το τρέμουλο του νευροχειρουργού, πράγμα που τα καθιστά ιδιαιτέρως χρήσιμα για την προστασία της ευάλωτης και σημαντικής εγκεφαλικής ουσίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη χρηματοδοτήσει με 400 εκατ. ευρώ περίπου 100 ρομποτικά προγράμματα. Η παγκόσμια ζήτηση στον τομέα της ρομποτικής έφθασε τα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, από τα οποία τα 3 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη.


Πηγή: http://biomed.brown.edu/Courses/BI108/BI108_2005_Groups/04/neurology.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου