Αρχική

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Σεξουαλική ζωή στην εμμηνόπαυση



Μια ορμόνη που ονομάζεται DHEA μπορεί να  βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή στην εμμηνόπαυση.
Οι χαμηλές δόσεις της DHEA (δεϋδροεπιανδροστερόνης), που είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, μπορεί να βοηθήσει στην σεξουαλική υγεία, καθώς και στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζας στην Ιταλία.
Η μελέτη περιέλαβε 48 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν συμπτώματα για ένα χρόνο. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες: 12 πήραν βιταμίνη D και ασβέστιο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, 12 πήραν μία μικρή δόση DHEA, οι 12 πήραν την καθιερωμένη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) με οιστρογόνο συν προγεστερόνηςκαι οι 12 πήραν τιμπολόνης, ένα συνθετικό στεροειδές.
Τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα των γυναικών και τα επίπεδα της σεξουαλικής τους δραστηριότητας τα παρακολουθήσαν για ένα χρόνο. Στο τέλος εκείνου του χρόνου, όλες οι γυναίκες που έλαβαν ορμόνη ανακουφίστηκαν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που πήραν DHEA είχαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση στην σεξουαλική διάθεση και δραστηριότητα, με παρόμοια αποτελέσματα για τις γυναίκες στην ομάδα με οιστρογόνα και προγεστερόνη. Η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν επίσης υψηλότερη μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν tiboline, αλλά η αύξηση δεν ήταν στατιστικά σημαντική. Τα ευρήματα, υποδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιώσουν τα οφέλη της DHEA στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.
Η μελέτη δείχνει ότι η DHEA έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τις γυναίκες, ειδικά  εκείνες γυναίκες που δεν πρέπει να πάρουν τη συμβατική ορμονοθεραπεία, για διάφορους λόγους.
Πηγή
: International Menopause Society, news release, Dec. 20, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου