Αρχική

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Το σωστό timing στην θεραπεία



Η ώρα της μέρας παίζει καθοριστικό ρόλο για το πόσο κινδυνεύει κάποιος να πάθει μόλυνση και πόσο σοβαρή θα είναι αυτή.
Ο οργανισμός έχει ένα βιολογικό ρολόι που επηρεάζει την ανθεκτικότητα του ανοσοποιητικού συστήματός του στις μολύνσεις από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Αυτό σημαίνει ότι τα φάρμακα και τα εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά αν δίνονται σε ορισμένες ώρες της μέρας και όχι σε άλλες, ενώ νέα φάρμακα στο μέλλον μπορεί να καθοδηγούν κατάλληλα το βιολογικό ρολόι, έτσι ώστε να ενεργοποιεί καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοσολογίας «Immunity», με  πειράματα σε ποντίκια και οι ερευνητές έδειξαν ότι η ποσότητα μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος, η TLR9, δεν είναι σταθερή στη διάρκεια της μέρας, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τις γενικότερες βιοχημικές αλλαγές στο σώμα λόγω του βιολογικού ρολογιού. Ανάλογα επηρεάζεται και η σοβαρότητα μιας μόλυνσης από έναν παθογόνο μικροοργανισμό.
Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευτεί πολλές τέτοιες μελέτες και μπορούν να αξιοποιηθούν  για την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική θεραπεία. Το βιολογικό ρολόι την επόμενη δεκαετία θα έχει επίπτωση στην ιατρική και τη φαρμακολογία, επιτρέποντας τον καλύτερο χρονισμό (timing) των θεραπειών.
Τα φυτά, τα ζώα και τα βακτήρια, έχουν ένα κιρκαδιανό ρυθμό μέσα στη μέρα, το λεγόμενο βιολογικό ρολόι που, μεταξύ άλλων, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πρωτεΐνη TLR9 αποτελεί τμήμα του αμυντικού μηχανισμού ανίχνευσης του DNA των ξένων βακτηρίων και ιών που εισέρχονται στον οργανισμό. Οι δοκιμές με τα πειραματόζωα έδειξαν ότι ο εμβολιασμός τους την ώρα της μέρας που το επίπεδο της εν λόγω πρωτεΐνης βρισκόταν στο peak του, βελτιώνει περισσότερο την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού μηχανισμού κατά των «εισβολέων».
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από σήψη του αίματος περισσότερο ανάμεσα στις 2 και τις 6 τα χαράματα. Τα πειράματα με τα ποντίκια έδειξαν ότι η σοβαρότητα της σήψης εξαρτιόταν από τη συγκεκριμένη ώρα της μέρας που άρχιζε η μόλυνση και αυτό συνέπιπτε με τις αλλαγές στο επίπεδο της πρωτεΐνης ΤLR9.
Άρα υπάρχει ένας άμεσος μοριακός σύνδεσμος ανάμεσα στους κιρκαδιανούς ρυθμούς και στο ανοσοποιητικό σύστημα που  έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών και κυρίως των λοιμώξεων και του καρκίνου. Φαίνεται πως οι διαταραχές στο κιρκαδιανό ρολόι επηρεάζουν το βαθμό ευπάθειας του οργανισμού  στους παθογόνους οργανισμούς και στους καρκινικούς παράγοντες.
Βιβλιογραφία

Adam C. Silver,Alvaro Arjona,Wendy E. Walker,Erol Fikrig, The Circadian Clock Controls Toll-like Receptor 9-Mediated Innate and Adaptive Immunity,  Ιmmunity, 16 February 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου