Αρχική

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η ανικανότητα προειδοποιεί.



Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη τόσο για τους άνδρες, αλλά και για τις συντρόφους τους.
Γράφει
Ο Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος Υγείας
Αρκετά συχνά οι επηρεαζόμενοι επιλέγουν την χρήση του «μπλε χαπιού», το οποίο βοηθά στη στύση.
Η ανικανότητα όμως, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για καρδιακή προσβολή και για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μία μελέτη  γερμανικού Πανεπιστημίου έδειξε ότι σε 1.519 άνδρες που έλαβαν μέρος σε αυτήν, τα άτομα που είχαν προβλήματα ανικανότητας παρουσίασαν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.
Η μελέτη παρακολούθησε άνδρες από 13 διαφορετικές χώρες, που ήδη υπέφεραν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από τους συμμετέχοντες κατά την έναρξη της μελέτης για τη στυτική δυσλειτουργία τους. Στην συνέχεια οι ερευνητές ξαναπήραν συνέντευξη από του συμμετέχοντες, μετά από δύο και πέντε χρόνια. Παράλληλα παρακολούθησαν ποιοι από αυτούς σε αυτό το διάστημα είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το αποτέλεσμα:  Όχι μόνο αυξήθηκε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, αλλά οι συμμετέχοντες με ανικανότητα στη μελέτη,  είχαν επίσης 10% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και 20% περισσότερες πιθανότητες μετά από καρδιακή ανεπάρκεια να εισαχθούν στο νοσοκομείο.
Η ανικανότητα προκαλείται από την ανεπαρκή ροή του αίματος στις αρτηρίες του πέους. Μια συνεχής στυτική δυσλειτουργία μπορεί συνεπώς να αποτελέσει ένδειξη, πως οι αρτηρίες συσπώνται.
Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, οι άνδρες που πάσχουν από ανικανότητα θα πρέπει να εξεταστούν για καρδιαγγειακές παθήσεις. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν πως οι άνδρες πάνω από 40 ετών είναι αναγκαίο στις γενικές εξετάσεις υγείας τους να ερωτούνται και για προβλήματα ανικανότητας.
Οι άνδρες που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή για ανικανότητα θα πρέπει να εξετάζονται και για καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς η φαρμακευτική αγωγή στην ανικανότητα αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία και όχι την υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο.

Λεπτομέρειες της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου