Αρχική

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Καρδιακή προσβολή




Η καρδιακή προσβολή είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άτομα άνω των 40 ετών. Περίπου το 1/4 των καρδιακών προσβολών είναι μοιραία.

Γράφει
ο Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος Υγείας

Ο μυς της καρδιάς αντλεί ακούραστα αίμα με το κυκλοφοριακό σύστημα του σώματος. Το αίμα που αντλεί ο μυς της καρδιάς μπορεί να είναι μέχρι και 8500 λίτρα την ημέρα. Τα μυοκαρδιακά κύτταρα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, και για’ αυτό τροφοδοτούνται από τις στεφανιαίες αρτηρίες με αίμα.
Εάν οι στεφανιαίες αρτηρίες  φράξουν, για παράδειγμα, από την εναπόθεση της χοληστερόλης, η ροή του αίματος παρεμποδίζεται. Η συγκεκριμένη νόσος ονομάζεται αρτηριοσκλήρωση. Από την στιγμή που ο καρδιακός μυς αιματώνεται ελάχιστα, προκαλείται ένας πόνος στο στήθος, ο στηθαγχικός πόνος (Angina pectoris).
Όταν δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος, το αιμοφόρο αγγείο βουλώνει με αποτέλεσμα το αίμα να μην μπορεί να ρέει και η παροχή οξυγόνου να διακόπτεται.
Εάν η έλλειψη οξυγόνου διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε παθαίνει υποξία ένα μέρος του καρδιακού μυ, νεκρώνεται και προκαλείται καρδιακή προσβολή.
Συνήθως τα άτομα που προσβάλλονται από καρδιακό επεισόδιο αισθάνονται πόνο στο στήθος, ο οποίος συχνά αντανακλά και στα χέρια, την πλάτη και το σαγόνι. Επίσης, η υπερβολική εφίδρωση, το σφίξιμο στο στήθος, η δύσπνοια, η ναυτία ή ο έμετος μπορεί να είναι συμπτώματα της καρδιακής προσβολής.


Αν βρείτε ένα άτομο αναίσθητο, τότε θα πρέπει να γίνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR). Με τη βοήθεια των θωρακικών συμπιέσεων, ικανοποιητική ποσότητα αίματος προωθείται στο σώμα.
Για τις θωρακικές συμπιέσεις τοποθετούνται τα δύο χέρια, το ένα πάνω από το άλλο, στη μέση του στήθους μεταξύ των θηλών. Στη συνέχεια πιέζεται το στέρνο, περίπου πέντε εκατοστά προς τα κάτω, για περίπου 100 φορές το λεπτό.  Οι θωρακικές συμπιέσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο ή κάποιος γιατρός.
Ο κίνδυνος να υποστεί κάποιος μια καρδιακή προσβολή μπορεί να μειωθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και το κάπνισμα βλάπτουν την καρδιά και θεωρούνται ως οι κύριες αιτίες της καρδιακής προσβολής. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι όταν κάποιος εμφανίζει τους διάφορους παράγοντες που αναφέραμε πιο πάνω σε συνδυασμό. Όποιος μπορεί να απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, να μειώσει την κατανάλωση λιπαρών και γλυκών τροφίμων, αλλά ταυτόχρονα να ασκείται τακτικά και να αποφεύγει το άγχος, μπορεί να κρατήσει την καρδιά του σε υγιή κατάσταση.

Ακολουθεί γκαλερί φωτογραφιών με το πώς προκύπτει η καρδιακή προσβολή αλλά και γενικότερα στοιχεία ύστερα από έρευνα:

Εικόνα 1.

Εικόνα 2.

Εικόνα 3.

Εικόνα 4.

Εικόνα 5.


Εικόνα 6.

Εικόνα 7.

Εικόνα 8.

Εικόνα 9.

Εικόνα 10.

Εικόνα 11.

Εικόνα 12.

Υλικό
newslab.t-online.de
Helmut Gohlke: Διευθυντής της Ομάδας Έργου Πρόληψης της Γερμανικής Ένωσης Καρδιολογίας (Projektgruppe Prävention der Deutschen Gesellschaft für Kardiologie) και διευθυντής του γερμανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (Deutschen Herzstiftung).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου