Αρχική

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Χειρουργική χεριού



Το χέρι είναι ένα πολύπλοκο όργανο, που εκτελεί πολλές και υψηλής διαφοροποίησης λειτουργίες.
Τα προβλήματα που παρουσιάζονται, οξέα ή χρόνια, απαιτούν ειδικές γνώσεις από εξειδικευμένους ιατρούς ώστε οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
 Στην ουσία πρόκειται για μια μορφή περιοχικής χειρουργικής, όπου ο χειρουργός εκπαιδεύεται να αντιμετωπίζει κάθε είδους βλάβη του μέλους. Ο εξειδικευμένος χειρουργός γνωρίζει άριστα  την ανατομία και τη λειτουργία της περιοχής και ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να αποκαταστήσει όλες τις βλάβες με λεπτομερή τεχνική.  Η χρήση μεγέθυνσης κατά το χειρουργείο (loupes ή μικροσκόπιο) και η χρήση πολύ λεπτών εργαλείων και ραμμάτων, δηλαδή η γνώση και η εφαρμογή της μικροχειρουργικής τεχνικής, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκληρωμένη άσκηση της χειρουργικής του χεριού.
Μεγάλη αξία έχουν και οι μέθοδοι ελάχιστης δυνατής χειρουργικής παρέμβασης (minimally invasive surgery). Εξέχουσα θέση ανάμεσά τους έχει η αρθροσκοπική χειρουργική του ώμου, του αγκώνα και του καρπού, όπου γίνονται επεμβάσεις χωρίς μεγάλες τομές στο δέρμα, παρά μόνο τρεις κατά μέσο όρο διανοίξεις δέρματος της τάξης του 1 cm, από τις οποίες εισέρχονται τα εργαλεία για να αποκατασταθούν οι βλάβες των αρθρώσεων και των παρακείμενων στοιχείων.
Πέρα όμως από τη χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων, μεγάλη σημασία έχει και η συντηρητική θεραπεία να εφαρμόζεται από εξειδικευμένη ομάδα. Ο λόγος είναι ότι η άριστη γνώση της λειτουργίας του χεριού επιτρέπει στον ειδικό να μπορεί να εφαρμόζει σωστά νάρθηκες και λειτουργικούς κηδεμόνες και πρωτόκολλα πρώιμης κινητοποίησης, ώστε να μη δημιουργούνται αγκυλώσεις και δυσκαμψίες στις αρθρώσεις και ρικνώσεις και συμφύσεις στους μυς και στους τένοντες.
Γενικά, οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται από ένα εξειδικευμένο τμήμα όπως η ορθοπαιδική μικροχειρουργική, χειρουργική χεριού - άνω άκρου είναι οι εξής:
-Συγγενείς δυσπλασίες (παιδιά που γεννιούνται με βλάβες, π.χ. συνδακτυλίες, υποπλασία ή έλλειψη αντίχειρα, πολυδακτυλίες κ.λπ.).
-Σύνδρομα υπέρχρησης, σύνδρομα πίεσης περιφερικών νεύρων (π.χ. σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο και άμεση χρήση του άνω άκρου).
-Αρθρίτιδες ειδικές (π.χ. ρευματοπάθειες) και εκφυλιστικές (οστεοαρθρίτιδες).
-Κάθε είδους και βαρύτητας τραυματισμοί του άνω άκρου.
-Όγκοι (καλοήθεις και κακοήθεις, οστικοί ή μαλακών μορίων).
-Αποκατάσταση παραμελημένων ή πλημμελώς αντιμετωπισθεισών βλαβών οστών, τενόντων και νεύρων (π.χ. διορθωτικές οστεοτομίες, νευρικά μοσχεύματα, τενόντια μοσχεύματα, τενοντομεταφορές).
-Χειρουργική βραχιονίου πλέγματος.
-Αρθροπλαστικές.
-Οστεονέκρωση της μηριαίας κεφαλής στο ισχίο με μεταφορά αγγειούμενης περόνης.
-Μεταφορές δακτύλων από το πόδι στο χέρι, λειτουργικές μεταφορές μυών (για κίνηση αρθρώσεων όταν δε λειτουργούν τοπικές μυϊκές ομάδες).
-Μεταφορά κρημνών για κάλυψη ελλειμμάτων δέρματος, μεταφορά αγγειούμενων μοσχευμάτων οστών για γεφύρωση μεγάλων ελλειμμάτων οστών έπειτα ατυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου