Αρχική

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Φροντίδα δοντιών αναλόγως της ηλικίας



Τα πιο συχνά προβλήματα του στόματος στα παιδιά και τους εφήβους είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα, οι τραυματισμοί δοντιών και οι ορθοδοντικές ανωμαλίες.
6 μηνών – 2 ετών
Αυτή τη περίοδο αρχίζουν να ανατέλλουν τα νεογιλά δόντια στο στόμα και τα μόνιμα δόντια μέσα στις γνάθους. Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να αρχίζει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα. Στην αρχή γίνεται με μια γάζα τυλιγμένη στο δάκτυλο και μετά με μια οδοντόβουρτσα. Αποτρέψετε το πιπίλισμα του δακτύλου και στην εσχάτη χρησιμοποιήστε ανατομική πιπίλα.
2-6 ετών
Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η νεογιλή οδοντοφυΐα. Η χρήση πιπίλας ή το πιπίλισμα του δαχτύλου θα πρέπει να σταματήσουν το πολύ στην ηλικία 4 ετών. Πρέπει να ξεκινήσετε προληπτικό πρόγραμμα κατά της τερηδόνας.
6-12 ετών
Αυτή την περίοδο αρχίζουν να αλλάζουν τα νεογιλά με τα μόνιμα δόντια. Ο προληπτικός έλεγχος για υγιή ούλα και δόντια συνεχίζει. Προσοχή σε αυτήν την ηλικία χρειάζεται για τυχόν τραυματισμούς δοντιών που μπορεί να αφορούν τα μόνιμα δόντια. Απαιτείται ορθοδοντικός έλεγχος.
12-18 ετών
Αυτή την περίοδο ο έφηβος αναλαμβάνει την ευθύνη της στοματικής του υγιεινής και της ισορροπημένης διατροφής. Σε αυτήν την ηλικία πρέπει να ολοκληρωθεί ο ορθοδοντικός έλεγχος, να γίνει ο έλεγχος των φρονιμιτών και να γίνουν οι όποιες απαραίτητες παρεμβάσεις. Τα εμφυτεύματα που τυχόν απαιτούνται δεν μπορούν να τοποθετηθούν πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου