Αρχική

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τι προκαλεί ένα σπασμένο χέρι στον εγκέφαλο.



Ένα σπασμένο χέρι μετά από δύο εβδομάδες σε θέση ανάπαυσης προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο.
Γράφει
ο Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος Υγείας

Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες διαφοροποιούνται, έτσι ώστε να εναρμονιστούν με αυτήν την αναγκαστική αλλαγή.
Η ακινητοποίηση του δεξιού χεριού αλλάζει σε μικρό χρονικό διάστημα τις αισθητικές και κινητικές περιοχές του εγκεφάλουΚατά συνέπεια, η φαιά και η λευκή ουσία του εγκεφάλου των περιοχών στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, που ελέγχει την κινητικότητα του δεξιού χεριού, μειώνεται, ενώ η ουσία του εγκεφάλου τις δεξιάς κινητικής περιοχής, η οποία ελέγχει την κίνηση του αριστερού χεριού, αυξάνεται.
Οι Νευροψυχίατροι μελέτησαν δέκα δεξιόχειρες, που είχαν σπασμένο το δεξί τους χέρι και λόγου του γύψου δεν μπορούσαν καθόλου ή ελάχιστα να το κινούν για 14 μέρες. Παράλληλα τα δέκα αυτά άτομα χρησιμοποιούσαν το αριστερό χέρι τους τόσο στην κατανάλωση φαγητού όσο και στο βούρτσισμα των δοντιών και στο γράψιμοΗ δομή του εγκεφάλου των ατόμων που μελετήθηκαν, αναλύθηκαν 48 ώρες μετά τον τραυματισμό τους αλλά και 16 ημέρες μετά την ακινητοποίηση του σπασμένου χεριού τους, με μαγνητική τομογραφία (Magnet-Resonanz-Tomographie ¨MRT¨).
Η φαιά και λευκή ουσία αναλύθηκαν, υπολογίστηκε το πάχος του φλοιού, αλλά και η κινητική ικανότητα του αριστερού χεριού. Οι σχετικές περιοχές του εγκεφάλου στο αριστερό ημισφαίριο είχαν συρρικνωθεί σημαντικάΑυτό ίσχυσε κατά τον έλεγχο των κινητικών δεξιοτήτων και στα δέκα άτομα, ενώ στον έλεγχο της αισθητικής αντίληψης ίσχυσε στους οκτώ από τους δέκα. Έκπληξη προκάλεσε η ταχύτητα της διαδικασίας.
Η ουσία του εγκεφάλου, στις κινητικές περιοχές στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου, αυξήθηκαν, ενώ από την άλλη οι κινητικές ικανότητες του αριστερού χεριού έδειξαν βελτίωση.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής και στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς σύμφωνα με αυτά το μη κατεστραμμένο χέρι μπορεί να τοποθετηθεί σε καταστολή, προκειμένου να τονωθεί το πάσχον χέρι και η αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλουΒέβαια, αυτή η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις.
Βιβλιογραφία
Langer N, et al "Effects of limb immobilization on brain plasticity" Neurology 2012; 78: 182–188.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου