Αρχική

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Για την Ηπατίτιδα Β: Zeffix (λαμιβουδίνη)



Χορηγείται σε χρόνια ηπατίτιδα Β. Τα δισκία Zeffix  (GlaxoSmithKline) και το πόσιμο διάλυμα περιέχουν τη δραστική ουσία λαμιβουδίνη, που είναι νουκλεοσιδικό ανάλογο, δηλαδή ένα αντιικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β.  Η λαμιβουδίνη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της HIV λοίμωξης, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση απαιτούνται υψηλότερες δόσεις από αυτές που βρίσκονται στο Zeffix όπως στο  Epivir.
Η ηπατίτιδα Β είναι ένας ιός που μολύνει το ήπαρ και οδηγεί σε βλάβη του ήπατος. Ο ιός βρίσκεται μέσα στα κύτταρα του ήπατος και πολλαπλασιάζεται με αντίγραφα του γενετικού υλικού του (DNA). Αυτό επιτυγχάνεται με μια ουσία του ιού, που ονομάζεται ιική DNA πολυμεράση, που είναι ένα ένζυμο. Η λαμιβουδίνη δρα αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου αυτού και σταματά έτσι τον πολλαπλασιασμό. Η λαμιβουδίνη άρα μειώνει την ποσότητα του ιού της ηπατίτιδας Β στο σώμα. Αυτό οδηγεί σε μείωση της βλάβης στο ήπαρ και βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.
Το φάρμακο βοηθά στον έλεγχο της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β, αλλά δεν είναι γνωστό αν μπορεί να τη θεραπεύσει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ακόμη  κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε άλλα άτομα μέσω σεξουαλικής επαφής ή μολυσμένου αίματος, γι’ αυτό απαιτείται η χρήση προφυλακτικών για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στον ερωτικό πάρτνερ. Υπάρχει εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β  για την προστασία ατόμων που ενδέχεται να κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό.
Η Ηπατική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθείται κάθε τρεις μήνες, εφόσον χορηγείται το φάρμακο. Το ποσό του φορτίου του ιού της ηπατίτιδας Β στον οργανισμό σας θα πρέπει να παρακολουθείται κάθε έξι μήνες. (HBV-DNA (Real-Time PCR).  Οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ή που έχουν προχωρημένη ηπατική νόσο πρέπει να παρακολουθούνται τουλάχιστον κάθε μήνα.
Αν απαιτηθεί να διακοπεί το φάρμακο λόγω φαρμακευτικής ηπατίτιδας  η ηπατική λειτουργία, θα πρέπει να παρακολουθηθεί για τουλάχιστον τέσσερις ακόμα μήνες.
Η λαμιβουδίνη μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται γαλακτική οξέωση, η οποία είναι H περίσσεια γαλακτικού οξέος στο αίμα,  με διόγκωση του ήπατος. Τα συμπτώματα  είναι η γρήγορη και / ή βαθιά αναπνοή και μη ειδικά συμπτώματα, όπως αίσθημα αδυναμίας, γενική αδιαθεσία, έμετος, κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης ή απώλεια βάρους. Αυτό το φάρμακο δεν έχει άδεια για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Β σε παιδιά και εφήβους.
Το Zeffix πόσιμο διάλυμα περιέχει σακχαρόζη και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη, δυσαπορρόφηση γλυκόζης-γαλακτόζης ή ανεπάρκεια της σουκρόζης-ισομαλτάσης.
Αυτό το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε αλλεργία στα συστατικά του. Η ασφάλεια αυτού του φαρμάκου κατά την εγκυμοσύνη δεν έχει τεκμηριωθεί. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κύησης μόνο αν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα υπερτερεί κάθε πιθανό κίνδυνο για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Δεν συνιστάται κατά το πρώτο τρίμηνο. Επίσης αυτό το φάρμακο περνά στο μητρικό γάλα, όπως και ο ιός της ηπατίτιδας Β. Συνιστάται ότι οι μητέρες που πρέπει να λαμβάνουν αυτό το φάρμακο δεν θηλάζουν τα βρέφη τους.
Ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να είναι οι εξής: 
  • Γενική αίσθημα αδιαθεσίας (κακουχία). 
  • Κόπωση.
  • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
  • Δυσφορία στο λαιμό και τις αμυγδαλές.
  • Πονοκέφαλος.
  • Διαταραχές του εντέρου, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος και διάρροια.
  • Μυϊκοί πόνοι ή κράμπες.
  • Μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων στο αίμα (θρομβοπενία).

Η Τριμεθοπρίμη μπορεί να αυξήσει το επίπεδο στο αίμα της λαμιβουδίνης.
Το φάρμακο δεν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ζαλσιταβίνη

Πηγή: www.netdoctor

by PREDICT

1 σχόλιο: