Αρχική

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress


Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος. Η πρόσληψη αντιοξειδωτικών βιταμινών και άλλων ουσιών μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την επίδραση των ελεύθερων ριζών και τη θωράκισή του από τις βλάβες που μπορούν να προκληθούν από αυτές. Η επαρκής πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όσο και τα επίπεδά τους στην κυκλοφορία του αίματος, έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου.
Ο χυμός πορτοκαλιού αποτελεί φυσική πηγή πλήθους αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, διάφορα φλαβονοειδή  όπως η εσπεριδίνη και καροτεινοειδή όπως οι ξανθοφυλλίνες, οι κρυπτοξανθίνες και το β-καροτένιο, αλλά και άλλων πολύτιμων βιταμινών για τον οργανισμό, όπως είναι το φυλλικό οξύ. Όλα αυτά τα στοιχεία πιστεύεται ότι δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό. Η κατανάλωση τριών ποτηριών χυμού πορτοκαλιού αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Η βιταμίνη C ευνοεί την επούλωση και την ίαση και προστατεύει από το στρες. Είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Βοηθάει επίσης την πέψη, προστατεύει τον οργανισμό από τις τοξίνες, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και είναι ουσιαστικής σημασίας για υγιή δόντια, ούλα και οστά. Πηγές της βιταμίνης C είναι το Γκρέιπφρουτ, η ψημένη γλυκοπατάτα, τα βρασμένα γογγύλια, τα ακτινίδια, το λάχανο, τα βρασμένα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, το μάνγκο, τα πορτοκάλια, οι πράσινες πιπεριές, οι φράουλες και τα βρασμένα σπαράγγια.
Πηγή: «Journal of Agricultural and Food Chemistry»
by PREDICT 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου