Αρχική

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κηπουρική το φθινόπωρο





Το φθινόπωρο είναι η εποχή που βάζουμε τους βασιλικούς στο μπαλκόνι μας, σύμφωνα με το έθιμο του Σταυρού.
Το φθινόπωρο γίνεται το κλάδεμα αλλά και για το τελευταίο 'τάισμα' των φυτών με λίπασμα πριν τη χειμέρια νάρκη τους.

Το φθινόπωρο επίσης ενδείκνυται και για φύτεμα λαχανικών και βολβών, αλλά και για τη λήψη μέτρων έναντι σαλιγκαριών και άλλων απειλών για τα φυτά. Η φθινοπωρινή υγρασία ευνοεί την εμφάνιση μυκητιάσεων, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με κατάλληλα φάρμακα.
Φυτέψτε κουνουπίδια, σπανάκι και μπρόκολα έχοντας πριν σκάψει ελαφρά το ανώτερο επίπεδο του χώματος και τοποθετήστε εκεί μικρή ποσότητα λιπάσματος ή κοπριάς. Ακόμη είναι τώρα καλή εποχή να φυτέψετε πράσα, κρεμμύδια, κουκιά, σκόρδα και πατάτες.
Αφαιρέστε όλες τις νεκρές κορυφές των λουλουδιών και φυτέψτε γκαζάνια, που είναι ένα είδος μαργαρίτας σε πολλά χρώματα ή αλεξανδρινό για να μεγαλώσει μέχρι τις γιορτές.
Φυτέψτε μοσχομπίζελα και φροντίστε για μια πέργκολα κοντά τους ώστε να αναρριχηθούν. Βάλτε τους σπόρους από το προηγούμενο βράδυ σε μια βρεγμένη εφημερίδα και φυτέψτε τους το πρωί.

Αφαιρέστε από τις τριανταφυλλιές οποιαδήποτε φύλλα με μαύρα στίγματα. Οι τριανταφυλλιές προς τα τέλη Οκτωβρίου δίνουν μια δεύτερη ανθοφορία που είναι από τις πιο ωραίες, αφού το χρώμα τους φαντάζει μέσα στις μουντές φθινοπωρινές ημέρες. Το φθινόπωρο θα κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές ελαφρά από πάνω, θα ρίξουμε πολύ λίγο λίπασμα στις ρίζες και θα τις ποτίζουμε τακτικά.
Όσοι προνόησαν τον Ιούλιο για ντάλιες θα τις δουν να ανθίζουν τώρα. Φροντίστε να είναι ποτισμένες.

Κόψτε τους αγάπανθους πριν οι κεφαλές τους μαραθούν, ενώ κλάδεμα θέλουν οι ορτανσίες, οι λεβάντες, οι σαλβίες ώστε να μένει ο κήπος συγυρισμένος. Εποχή κλαδέματος είναι και για πελαργόνια και γεράνια, αλλά μην τα πετάξετε αφού μπορούν να βγάλουν ρίζες.
Ειδικά για τα μεσογειακά κλίματα ενδείκνυται αυτή την εποχή το σκάλισμα του γρασιδιού με μια μικρή τσουγκράνα ώστε να αεριστεί από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και να διευκολυνθούν οι επερχόμενες βροχές να εισέλθουν και να δυναμώσουν το χώμα. Για όσους έχουν γκαζόν είναι επίσης η εποχή να καλύψουν τυχόν 'τρύπες' στην ενιαία πράσινη εικόνα του κήπου τους.
Πέρα από οτιδήποτε άλλο, το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να φυτέψετε αειθαλή δένδρα και θάμνους, ενώ είναι μια πολύ καλή εποχή για να φυτέψετε και οπωροφόρα δένδρα. Αυτή είναι η εποχή και για να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα, αν και θέλει προσοχή καθώς τα υπερβολικής έντασης σκευάσματα δεν ταιριάζουν στα δένδρα που προτιμούν ήπια λιπάσματα.
Όσο η ήπια θερμοκρασία εξακολουθεί, περιποιηθείτε τα φυτά με τις ρηχές ρίζες όπως τα ροδόδενδρα, οι αζαλέες και τα κωνοφόρα. Συλλέξτε τους καρπούς που έχουν βγει, αφαιρέστε τα όποια τυχόν αδύναμα κλαριά, απλώστε λίγο ασβέστη και μετά ποτίστε με άφθονο νερό προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα. Μεταφυτέψτε ροδόδενδρα, αζαλέες και καμέλιες τώρα.
Είναι η εποχή που πρέπει να φροντίσουμε για τα λουλούδια που θα απολαμβάνουμε την άνοιξη. Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψετε βολβούς και ειδικά ασφόνδυλους, νεραγκούλες, φρέζες, τουλίπες, ανεμώνες, υάκινθους και φούλια.

by PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου