Αρχική

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Διατροφή και καρκίνος


Υπάρχει ένα μόνο καλό, η γνώση, και ένα μόνο κακό, η αμάθεια
Σωκράτης (470-399 π.Χ.)
PREDICT
Prevention, Early Detection,
Individualized Cancer Therapy

Μάλλιου Σαββούλα MD, PhD
Ειδικός παθολόγος – Ογκολόγος
Γ.Γ. Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας



Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε το μήνυμα «απάτη» από το JOHN HOPKINS όπως το χαρακτήρισε το JOHNS HOPKINS οποίο ξεκινούσε ως εξής: 
ΑΦΟΥ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ Η ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΤΟ JOHN HOPKINS ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ…
Το JOHNS HOPKINS διαψεύδει την αυθεντικότητα του μηνύματος
Τονίζοντας την παράλειψη του “s” στο JOHN

Αντιπαραθέτονται οι απόψεις
JOHNS HOPKINS Σήμερα έχει ήδη αναπτυχθεί μέθοδος που θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την ανίχνευση του καρκίνου από το DNA που περιέχεται σε μία μόνο σταγόνα αίματος
JOHN HOPKINS Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται στο ανιχνεύσιμο ποσό

JOHNS HOPKINS Το ανοσοποιητικό σύστημα απλά δεν αναγνωρίζει το καρκινικό κύτταρο γιατί αναπτύσσονται μηχανισμοί αντίστασης
JOHN HOPKINS Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται περισσότερες ίσως από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό τα καταστρέφει κι έτσι δεν σχηματίζονται όγκοι

JOHNS HOPKINS Διατροφικές συνήθειες και επιλογές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη πολλών ανθρώπινων καρκίνων
Nishikawa A, Mori Y, Lee IS et al. Cigarette smoking, metabolic activation and carcinogenesis. Curr Drug Metab 2004;5:363-73
JOHN HOPKINS Γενετικοί, περιβαλλοντολογικοί, διατροφικοί παράγοντες, καθώς και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου
World Health Organization and International Agency for Research on Cancer. World Cancer Report. Lyon: IARC Press, 2003

JOHNS HOPKINS Οι ειδικοί μας συνιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Όσον αφορά τα συμπληρώματα χορηγούνται σε ανεπάρκεια, ενώ η επιπλέον χορήγηση δεν έχει όφελος
World Cancer Research Fund and American institute for Cancer Research.
Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancerQ a global prospective. Washington DC: AICR, 2007
JOHN HOPKINS Για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει ν’ αλλάξει η διατροφή και να δοθούν συμπληρώματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Platz EA, Leitzmann MF, Hollis BW, et all.
Plasma 1,25-dihydroxy- and 25-hydroxyvitamin D and subsequent risk of prostate cancer. Cancer Causes Control 2004;15:255-65

JOHNS HOPKINS Η χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα με αξιοσημείωτη επιλεκτικότητα
JOHN HOPKINS Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα αλλά και τα ραγδαία αναπτυσσόμενα υγιή κύτταρα και η παρατεταμένη χρήση τους δεν έχει αποτέλεσμα στην περαιτέρω καταστροφή του όγκου

JOHNS HOPKINS Η χειρουργική επέμβαση είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για πολλούς τύπους καρκίνου και δεν ευθύνεται για την εξάπλωση. Η εξάπλωση γίνεται όταν τα καρκινικά κύτταρα ξεφύγουν από τον αρχικό όγκο και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου μεταναστεύουν σε άλλα μέρη του σώματος
JOHN HOPKINS Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων σε άλλες περιοχές

JOHNS HOPKINS Υπάρχουν κάποιες προσωρινές και αναστρέψιμες παρενέργειες από τη θεραπεία συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των μαλλιών και της αναιμίας
JOHN HOPKINS Το υπερβολικό τοξικό φορτίο από τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοβολίες καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι ό οργανισμός υποκύπτει σε διάφορες επιπλοκές

JOHNS HOPKINS Ο περιορισμός και η διαχείριση αυτών των ανεπιθύμητων ενεργειών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας
JOHN HOPKINS Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά και να καταστρέφονται πιο δύσκολα

JOHNS HOPKINS Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία συνδέονται με την κακή διατροφή και είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του καρκίνου
World Cancer Research Fund & American Institute for Cancer Research.
Food, Nutrition, Physical activity AND THE PREVENTION OF CANCER: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007
JOHN HOPKINS Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με διακοπή παροχής της τροφής που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν
Higginbotham S, Zhang ZF, Lee IM, et al.
Dietary glycemic load and risk of colorectal cancer in the Women’s Health Study. J Natl Cancer Inst 2004;96:229-33

ΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΖΑΧΑΡΗ
JOHNS HOPKINS Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μεταβάλλουν το περιβάλλον ενός υπάρχοντος καρκίνου, σε κυτταρικό επίπεδο. Η πραγματική ανησυχία ιδιαίτερα με τη ζάχαρη, είναι ότι προσθέτει θερμίδες σε μια διατροφή και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο
Terry PD, Jain M, Miller AB, et al.
Glycemic load, carbohydrate intake, and risk of colorectal cancer in women: a prospective cohort study. J Natl Cancer Inst 2003;95: 914-6
JOHN HOPKINS Συνιστάται ο αποκλεισμός της ζάχαρης από τη διατροφή μας. Η ασπαρτάμη θεωρείται βλαβερή. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες
Bostik RM, Potter JD, Kushi LH, et al.
Sugar, meat, and fat intake, abd nondietary risk factors for colon cancer incidence in lowa women (United States). Cancer Causes Control 1994;5Q38-52

ΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΓΑΛΑ
JOHNS HOPKINS
Ενώ υπάρχουν όγκοι που παράγουν βλέννα, η βλέννα που εκκρίνεται από έναν όγκο δεν προκύπτει από το γάλα κατανάλωσης και πιθανόν για κάποια είδη καρκίνου να ασκεί προστατευτική δράση
Zhang J, Kesteloot H. Milk consumption in relation to incidence of prostate, breast, colon and rectal cancers: is there an independent effect?
Nutr Cancer 2005;53Q65-72
JOHN HOPKINS Το γάλα προκαλεί έκκριση βλέννας στην γαστρεντερική οδό και ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Με αντικατάσταση με γάλα σόγιας τα κύτταρα εξασθενούν
Tseng M, Breslow RA, Graubard BI, et al.
Dairy, calcium, and vitamin D intakes and prostate cancer risk in the National Health and Nutrition Examination Epidemiology Follow-up Study cohort. Am J Clin Nutr 2005;81q1147-54

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
JOHNS HOPKINS
Η ισορροπημένη διατροφή, το υγιές βάρος, η σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών μπορεί να αποτρέψει το ένα τρίτο όλων των καρκίνων. Συνιστάται η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα και ο περιορισμός κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων
Chang SC, Leitzmann M, Stolzenberg-Solomon R, et al.
Interrelation of energy intake, body size, and physical activity with breast cancer in the PLCO screening trial. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2003;12:1338s
JOHN HOPKINS
Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα μας
George S, Park Y, Leitzmann M, et al. fruit and vegetable intake and risk of cancer: a prospective cohort study.
Am J Clin Nutr 2009;89:347-53

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
JOHNS HOPKINS
Αποφυγή παχυσαρκίας. Επιδίωξη σωματικής δραστηριότητας, τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων υψηλής ενέργειας και ιδιαίτερα επεξεργασμένων πλούσιων σε ζάχαρη, χαμηλών σε φυτικές ίνες, ή υψηλών σε λιπαρά. Κατανάλωση ποικιλίας από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, όπως φασόλια.
Obesity and incidence of cancer: a large cohort study of over 145.000 adults in Austria. Br J Cancer 2005;93:1062-7

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
JOHN HOPKINS
Το 20% της τροφής μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων. Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου
Marques-Vidal P, Ravasso P, Camilo ME. Foodstuffs and colorectal cancer riskQ A review. Clin Nutr 2006;25:14-36

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
JOHNS HOPKINS
Περιορισμός των αλκοολούχων ποτών, 2 για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες την ημέρα
Petri AL, Tjonneland A, Gamborg M, ET AL.
Alcohol intake, type of beverage, and risk of breast cancer in pre- and postmenopausal women. Alcohol Clin Exp Res 2004;28:1084-90
JOHN HOPKINS Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται
Tchounwou Pb, Patlolla AK, Centeno JA.
Carcinogenic and systemic health effects associated with arsenic exposure-a critical review. Toxicol Pathol 2003;31:575-88

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
JOHNS HOPKINS
Περιορισμός της κατανάλωσης αλμυρών τροφών και τροφίμων, επεξεργασμένων με αλάτι
Tsugane S, Sasazuki S, Kobayashi M, ET AL. Salt and salted food intake and subsequent risk of gastric cancer among middle-aged Japanese men and women.
Br J Cancer 2004;90:128-34
JOHN HOPKINS Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι το θαλασσινό αλάτι
Van den Brant PA, Botterweck AA, Cold bohm RA. Salt intake, cured meat consumption, refrigerator use and stomach cancer incidence: a prospective cohort study (Netherlands) Cancer Causes Control 2003;14:427-38

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
JOHNS HOPKINS
Περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αποφυγή των επεξεργασμένων κρεάτων
Tavani A, La Vecchia C, Gallus S, et al.
Red meat intake and cancer risk: a study in Italy. Int J Cancer 2000;86:435-8
JOHN HOPKINS Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στο έντερο αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν
Luctenborg M, Weijenberg MP, de Coeij AF, et al.
Meat and fish consumption, APC GENE MUTATIONW AND Hmlh1 expression in colon and rectal cancer: a prospective cohort study (The Nerthelands). Cancer Causes Control 2005;53:65-72

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
JOHNS HOPKINS
Αποφυγή των συμπληρωμάτων για την προστασία από τον καρκίνο
World Cancer Research Fund and American institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancerQ a global prospective.
Washington DC: AICR, 2007
JOHN HOPKINS Ορισμένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα
Ganther HE.
Selenium metabolism, selenoproteins and mechanisms of cancer prevention: complexities with thioredoxin reductase. Carcinogenesis 1999;20:1657-66

Η άποψή μας…
Η πρόληψη του καρκίνου μέσω της διατροφής είναι εδραιωμένη. Έχει βρεθεί ότι 80% των καρκίνων του πεπτικού, του μαστού και του προστάτη οφείλονται σε κακές διαιτητικές συνήθειες
Willet WC. Diet nutrition and avoidable cancer. Environ Health perspect 1995;103 (suppl8):165-70
Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όσους υποβάλλονται σε αντικαρκινική θεραπεία, καθώς πρόκειται για μια περίοδο που ο οργανισμός έχει αυξημένες και ειδικές απαιτήσεις.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Κάθε μία από αυτές μπορεί να επηρεάσει τις ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες και τις διατροφικές συνήθειες:
  • Χειρουργική επέμβαση
  • Ακτινοθεραπεία
  • Χημειοθεραπεία
  • Ορμονοθεραπεία
  • Βιολογική θεραπεία Γονιδιακή θεραπεία
  • Στοχευμένη θεραπεία
  • Συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία (φυτικά φάρμακα, ομοιοπαθητική, βελονισμός, μακροβιοτικές δίαιτες και «πνευματική ίαση» (εδώ τονίζεται η αναγκαιότητα ενημέρωσης του γιατρού για τον σχεδιασμό της συμβατικής θεραπείας)
"Η ελευθερία της σκέψης προωθείται καλύτερα με τη σταδιακή διαφώτιση του νου των ανθρώπων που συνεπάγεται η πρόοδος της επιστήμης."
Κάρολος Δαρβίνος

ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΕΝΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΝΤΛΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΦΟΔΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου