Αρχική

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Sigmoid Colectomy Diet- Δίαιτα μετά από σιγμοειδεκτομή SAVVI DIET


Εκτομή του σιγμοειδούς είναι η χειρουργική εξαίρεση του σιγμοειδούς. Το σιγμοειδές είναι το τμήμα του εντέρου που καταλήγει στο ορθό ή απευθυσμένο, που είναι και τελική μοίρα του παχέος εντέρου. Το σιγμοειδές αφαιρείται και το υπόλοιπο παχύ έντερο στη συνέχεια αναστομώνεται στο ορθό. Μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί ειδική δίαιτα μέχρι το έντερο να επουλωθεί, καθώς επίσης και για την πρόληψη γαστρεντερικών ενοχλήσεων όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και τα υπερβολικά αέρια.
Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διατροφή με λίγες φυτικές ίνες για περίπου έξι εβδομάδες. Μια χαμηλή σε φυτικές ίνες διατροφή είναι επιτακτική για να μειωθεί ο  κίνδυνος τραυματισμού του εντέρου και να γίνει η επούλωση. Η επανένταξη των φυτικών ινών στη διατροφή θα πρέπει αργότερα να γίνει σταδιακά. Αρχικά προσθέτεται μία μερίδα, μέχρι να φτάσει η πρόσληψη στα 20 g έως 35 g την ημέρα που είναι περίπου πέντε μερίδες. Χρειάζεται να αυξηθεί η κατανάλωση του νερού κατά τη διάρκεια αύξησης της πρόσληψης των ινών, γιατί μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα η πρόσληψη των ινών όταν δεν συμπληρώνεται με αρκετό νερό.
Η κατανομή των γευμάτων πρέπει να αυξηθεί σε οκτώ μικρά γεύματα αντί σε πέντε που είναι σε μια κανονική διατροφή. Αυτό θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί το  φούσκωμα από τα αέρια. Επίσης, η εισαγωγή των νέων τροφών στο διαιτολόγιο πρέπει να περιορίζονται σε ένα σε δύο νέα τρόφιμα την ημέρα για να μειωθούν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις.
Συνιστώμενα τρόφιμα
Οι τροφές που είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες και είναι μαλακές και εύπεπτες θα βοηθήσουν να μειωθεί ο κίνδυνος της διάρροιας. Τέτοιες τροφές είναι τα μήλα, τα ζυμαρικά, το άσπρο ρύζι, το άσπρο ψωμί, τα κουλούρια, τα μαγειρεμένα δημητριακά, γιαούρτι και το τυρί.
Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται
Τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, τα σκληρά, τα λιπαρά και τα πικάντικα θα πρέπει να αποφεύγονται αμέσως μετά την επέμβαση, γιατί μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Αυτά είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα ωμά λαχανικά, τα ωμά φρούτα και το σκληρό κρέας. Τα τρόφιμα που μπορούν να φέρουν διάρροια περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το σπανάκι, τα ξερά φασόλια, τα φρέσκα φασόλια, η σοκολάτα, η καφεΐνη, το κόκκινο κρασί, τα δαμάσκηνα και η μπύρα. Τα τρόφιμα που δημιουργούν αέρια ή μετεωρισμό περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τα βερίκοκα, τις μπανάνες, τις σταφίδες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα καρότα, το λάχανο, τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια, τα φασόλια, το ψωμί, το σιτάρι, τις πατάτες, το γάλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λιπαρά τρόφιμα.
Είναι σύνηθες τα άτομα που υποβάλλονται σε εκτομή του σιγμοειδούς να έχουν διάρροια ή δυσκοιλιότητα και πολλά αέρια. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί το σώμα  χρειάζεται χρόνο για να αντικαταστήσει τα ένζυμα και τα βακτήρια που βοηθούν στην απορρόφηση των τροφών.
Επίσης ο ασθενής πρέπει να εκπαιδεύεται για αναγνώριση σημείων ή συμπτωμάτων λοίμωξης, όπως ο πυρετός, ερυθρότητα, οίδημα, αυξημένη θερμοκρασία και η εκροή υγρού από την τομή. Σε διάρροια ή έμετο, δυσκοιλιότητα, αίμα στα κόπρανα (μαύρα ή πίσσα), επιδείνωση του κοιλιακού άλγους, πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο των ποδιών ή αλλαγές στο σημείο της χειρουργικής τομής, πρέπει αμέσως να γίνει ενημέρωση του γιατρού.

Βιβλιογραφία

  1. University of Chicago Medical Center: Frequently Asked Questions About Colectomy (Colon Resection)
  2. Kaiser Permanente: Patient Handbook for Colectomy
  3. Franklin Square Hospital Center: Large Bowel Resection -- Discharge
  4. University of Michigan Health System: Colectomy Diet

1 σχόλιο:

  1. Documents Cloned cards Banknotes dollar / euro Pounds IDS, Passports, D license, Utility bills, Social Security Cloned cards, Resident ,permit fullz and dumps visas Banknotes dollar / euro Pounds bank statement Certificates, Diplomas, Any documents etc . IELTS,TOEFL,ESOL,CHSK
    Email ( lifiben@gmail.com ) whatsapp +1540 2680762

    Government Database System..Email ( lifiben@gmail.com ) We Produce Passports,Drivers Licenses,ID Cards,Birth Certificates,Diplomas,Visas,SSN,Marriage Certificates,Divorce Papers,US Green Cards,University Degrees,Counterfeit Money,SSD Chemical Solution And Activation Banknotes dollar / euro Pounds Powder Used For Cleaning Coated Black Money, And Other Documents Cloned cards, Resident fullz and dumps For A Number Of Countries
    Email ( lifiben@gmail.com ) whatsapp +1540 2680762

    ΑπάντησηΔιαγραφή