Αρχική

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Διαγνωστικές εξετάσεις:Υπερηχογράφημα άνω και κάτω κοιλίας

Σας παρέπεμψαν να κάνετε Υπερηχογράφημα κοιλίας;
Πρόκειται για μια απλή εξέταση.
Υπερηχογράφημα κοιλίας είναι η χρήση υπερήχων (παλμικές δονήσεις με ήχο) για απεικόνιση διαφόρων κοιλιακών οργάνων. Κοίλα όργανα που περιέχουν αέρα (στομάχι, έντερο), τα οστά και ό,τι περιβάλλεται από οστά δεν φαίνονται αξιόπιστα στην υπερηχογραφία.
Μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα άνω κοιλίας, κάτω κοιλίας ή και τα δυο μαζί.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΑΝΩ ΚΟΙΛΙΑΣ: Περιλαμβάνει τα εξής όργανα: ήπαρ, πάγκρεας, σπλήνα, χοληδόχος κύστη, νεφροί. Το υπερηχογράφημα άνω κοιλίας ελέγχει επίσης τον παρααορτικό χώρο και την ανατομική περιοχή των επινεφριδίων.
Προετοιμασία:Την ημέρα της εξέτασης ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει νηστικός. Η φαρμακευτική αγωγή του μπορεί να χορηγηθεί κανονικά. Δεν πρέπει να έχει προηγηθεί την ίδια ημέρα γαστροσκόπηση, ορθοσκόπηση, εξέταση στομάχου ή εντέρου.

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΙΑΣ: Το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας (ελάσσονος πυέλου) για τις γυναίκες, περιλαμβάνει τη μήτρα, τις ωοθήκες και την κύστη. Στους άνδρες η εξέταση εστιάζεται στην κύστη και στον προστάτη και ελέγχεται το υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση, εάν απαιτηθεί.
Προϋπόθεση για την εξέταση της ελάσσονος πυέλου είναι η πλήρωση της ουροδόχου κύστεως. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις πόνου στη περιοχή του δεξιού λαγόνιου βόθρου, με σχετική αξιοπιστία ελέγχεται και η σκωληκοειδής απόφυση.
Προετοιμασία: Πριν την εξέταση ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει κανονικά. Επίσης, θα πρέπει να πιει 4-5 ποτήρια νερό μία ώρα πριν την εξέταση και να μην πάει στην τουαλέτα γιατί η κύστη του πρέπει να είναι γεμάτη.
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου