Αρχική

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Προορισμοί υψηλού κινδύνου


Οι αναπτυσσόμενες χώρες λόγω του ότι δεν έχουν υποδομές, αλλά και λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών που ευνοούν την εμφάνιση και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, θεωρούνται προορισμοί υψηλού κινδύνου.
Η συχνότερη ασθένεια σε αυτούς τους προορισμούς είναι η διάρροια από μολυσμένη τροφή ή νερό, που είναι γνωστή ως διάρροια των ταξιδιωτών και προσβάλλει το 40% των ταξιδιωτών των ανεπτυγμένων χωρών. Δεύτερη σε συχνότητα είναι η ελονοσία, που είναι νόσος σοβαρή και θανατηφόρος και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Ενδημεί σε περιοχές της τροπικής κι εύκρατης ζώνης, όπως στην Αφρική και την Ασία.  Η ηπατίτιδα Α, ο τυφοειδής πυρετός και η χολέρα είναι λιγότερα συχνά.
Πάντως σε κάθε χώρα, μεταβάλλονται τα δεδομένα που επικρατούν, γιατί μπορεί να προκύψουν επιδημίες, φυσικές καταστροφές, μεταναστεύσεις ομάδων και ο σχετικός κίνδυνος για όποιον ταξιδεύει έτσι μπορεί να αλλάζει.
Περισσότερο κινδυνεύουν οι ταξιδιώτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παιδιά κάτω των 6 ετών και οι έγκυες. Φυσικά όμως, όλοι είναι ευάλωτοι στα συνήθη νοσήματα που προσβάλλουν τους ταξιδιώτες.
4-8 εβδομάδες πριν το ταξίδι σε προορισμό υψηλού κινδύνου ο ταξιδιώτης πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό του. Ο ιατρός λαμβάνει ατομικό ιστορικό για τα χρόνια προβλήματα, για τη φαρμακευτική αγωγή και για το ιστορικό των εμβολιασμών. Στη συνέχεια ρωτάει όλες τις λεπτομέρειες για το ταξίδι για να προσδιορίσει το σχετικό κίνδυνο που προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής, για να δώσει συμβουλές.
Αν απαιτείται, γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις πριν το ταξίδι κι επιπρόσθετοι ή συμπληρωματικοί εμβολιασμοί. Επίσης μπορεί να δοθούν προληπτικά φάρμακα έναντι της ελονοσίας και της διάρροιας.
Ο γιατρός κάνει επίσης συστάσεις για την κατάλληλη ένδυση και για τη χρήση εντομοαπωθητικών.
Εμβόλια που απαιτούνται είναι το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού που είναι υποχρεωτικό για αρκετούς προορισμούς, του τετάνου και της ιλαράς κ.α. για τα οποία γίνεται αναμνηστική δόση.
Συμβουλές για όσους  ταξιδεύουν σε προορισμούς υψηλού κινδύνου:
Όταν φτάσετε στον επικίνδυνο προορισμό καταναλώνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Αποφύγετε και τον πάγο και το νερό της βρύσης
Μην πίνετε χυμούς φρούτων, γιατί μπορεί να είναι αραιωμένοι με νερό
Μην καταναλώνετε καλύτερα φρούτα ωμά
Αποφύγετε τα θαλασσινά
Το κρέας και τα ψάρια που τρώτε πρέπει να είναι καλά ψημένα
Να πλένετε καλά τα χέρια σας και να έχετε μαζί σας αντισηπτικό
Μην ψωνίζετε τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές
Να έχετε μαζί σας κουτί Πρώτων Βοηθειών με τα απαραίτητα
Περισσότερες  και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες θα αντλήσετε στις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και στο Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου