Αρχική

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Σύγχρονη διάγνωση της φυματίωσης


Η δερματική δοκιμασία της φυματίνης (TST) έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως βοήθημα στη διάγνωση της λανθάνουσας λοίμωξης από φυματίωση και περιλαμβάνει τη μέτρηση της καθυστερημένης τύπου υπερευαισθησίας σε 48-72 ώρες μετά την ενδοδερμική ένεση του PPD. Δυστυχώς επηρεάζεται και δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα όταν έχει προηγηθεί εμβολιασμός με με BCG.
Η QuantiFERON QuantiFERON-TB Gold / QuantiFERON-TB Gold In-Tube, γνωστή ως QFT είναι εξέταση για λοίμωξη από φυματίωση ή λανθάνουσα φυματίωση , που κατασκευάζεται από τη Cellestis Limited, Chadstone, Melbourne, Victoria, Australia.  Η QFT είναι μία  δοκιμασία απελευθέρωσης ιντερφερόνης-γ -interferonrelease assay (IGRA) (ΙΕΡΑ) που χρησιμοποιείται στην διάγνωση της φυματίωσης. 


QuantiFERON-TB Gold  (QFT-G): Σύμφωνα με το US Centers for Disease Control-Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων, το QuantiFERON-TB Gold  (QFT-G) είναι ένα ολόκληρωμένο τεστ αίματος για  τη διάγνωση της λοίμωξης με Μυκοβακτηρίδιο, συμπεριλαμβανομένης και της λανθάνουσας φυματίωσης  και της φυματίωσης (TB). Εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2005.
Τα δείγματα αίματος αναμιγνύονται με αντιγόνα ουσίες που μπορούν να παράγουν ανοσολογική απόκριση. Στο QFT-G, τα αντιγόνα περιλαμβάνουν  μίγματα συνθετικών πεπτιδίων που αντιπροσωπεύουν δύο Mυκοβακτηριδιακές πρωτεΐνες τις ESAT-6 και CFP-10. Μετά την επώαση του αίματος με αντιγόνα για 16 έως 24 ώρες, το ποσό της ιντερφερόνης-γ (IFN-γ) θα μετρηθεί. Εάν ο ασθενής έχει προσβληθεί από Φυματίωση, τα λευκά αιμοσφαίρια θα εκκρίνουν IFN-γ σε απάντηση στην επαφή τους με τα αντιγόνα της φυματίωσης . Η QFT-G δίνει αποτελέσματα με βάση το ποσό της IFN-γ-που απελευθερώνεται ως απάντηση στα αντιγόνα.
Η κλινική αξιολόγηση και πρόσθετες εξετάσεις όπως η ακτινογραφία θώρακος  και η καλλιέργεια πτυέλων είναι απαραίτητες για τη διαφοροδιάγνωση της λανθάνουσας φυματίωσης και της ενεργού φυματίωσης.

Πλεονεκτήματα της εξέτασης είναι τα εξής:
  • Απαιτεί μόνο μια επίσκεψη για να ληφθεί ένα δείγμα αίματος.
  • Τα αποτελέσματα μπορούν να είναι διαθέσιμα μέσα σε 24 ώρες.
  • Δεν δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα όπως συμβαίνει  με τις δερματικές δοκιμασίες φυματίνης (TST).
  • Δεν είναι υποκειμενική η διάγνωση όπως στην TST.
  • Δεν επηρεάζεται από προηγούμενο BCG (Bacillus- Calmette-Guérin) εμβολιασμό.
     Μειονεκτήματα και περιορισμοί της δοκιμής είναι:
  • Τα δείγματα αίματος πρέπει να εξετάζονται εντός 12 ωρών από τη λήψη.
  • Υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για τη χρήση της QFT-G σε παιδιά μικρότερα των 17 ετών και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα (π.χ., διαταραχή της ανοσοποιητικής λειτουργίας που προκαλείται από λοίμωξη από AIDS, την  θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, αιματολογικές διαταραχές,  κακοήθειες, διαβήτη, πυριτίαση και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια).
  • Σφάλματα κατά τη λήψη ή τη μεταφορά δειγμάτων αίματος ή στην ερμηνεία της ανάλυσης, μπορεί να μειώσουν την ακρίβεια της QFT-G.
  • Περιορισμένα δεδομένα υπάρχουν για τη χρήση της QFT-G για να καθοριστεί ποιος είναι σε κίνδυνο να αναπτύξει τη νόσο της φυματίωσης. 
  • Ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν με Mycobacterium szulgai, Mycobacterium kansasii, και Mycobacterium marinum

QuantiFERON-TB Gold In-Tube: Στις 10/10/2007 το FDA των ΗΠΑ  έδωσε έγκριση για το QuantiFERON-TB Gold In-Tube.  Είναι ένας σωλήνας συλλογής που αποτελείται από τρεις υποσωλήνες συλλογής αίματος (χωρίς αντιγόνο, με αντιγόνο της φυματίωσης, και μιτογόνα). Η συσκευή, όπως τροποποιήθηκε, θα διατεθεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Gold  QuantiFERON-TB και ενδείκνυται για χρήση ως διαγνωστική δοκιμασία in vitro χρησιμοποιώντας ένα μίγμα πεπτιδίων ESAT-6, CFP-10 και 7. 7 (P4)  από πρωτεΐνες της φυματίωσης για να διεγείρουν τα κύτταρα του ηπαρινισμένου ολικού αίματος που λαμβάνεται απευθείας στους εξειδικευμένους υποσωλήνες συλλογής αίματος. Ανίχνευση της ιντερφερόνης-γ με ενζυμική δοκιμή ανοσοπροσρόφησης (Elisa) χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τις απαντήσεις vitro σε αυτά τα πεπτίδια αντιγόνων που σχετίζονται με τη μόλυνση από μυκοβακτηρίδια της φυματίωσης.
Σύμφωνα με το FDA το QuantiFERON-TB In-Tube  έχει μια  ειδικότητα μεγαλύτερη από 99% σε άτομα χαμηλού κινδύνου και ευαισθησία υψηλή ίση με 92% σε άτομα με ενεργό νόσο, ανάλογα με την έκταση της νόσου. Οι σωλήνες πρέπει να μεταφερθούν  εντός 16 ωρών από τη συλλογή του αίματος.
Το  QuantiFERON ®-TB Gold είναι για χρήση πριν  γίνει η δερματική δοκιμασία φυματίνης (TST), άρα δεν είναι απαραίτητη η TST και συνιστούν QuantiFERON-TB IGRAs ως  προτιμώμενη μέθοδο ελέγχου της φυματίωσης σε πολλούς ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν εμβολιαστεί με  BCG κι έχουν παλαιότερα κάνει και δερμοαντίδραση φυματίνης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η δοκιμή είναι ευρέως διαθέσιμη από το κράτος  σε εργαστήρια δημόσιας υγείας, νοσοκομεία και σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Βιβλιογραφία

1.       Gerald H. Mazurek, MD, Margarita E. Villarino, MD. "Guidelines for Using the QuantiFERON-TB Test for Diagnosing Latent Mycobacterium tuberculosis Infection" . Retrieved 2007-06-01 .
2.       Franken WPJ, Timmermans JF, Prins C, et al. Comparison of Mantoux and QuantiFERON TB Gold Tests for Diagnosis of Latent Tuberculosis Infection in Army Personnel. Clin Vaccine Immunol 2007;14:477-480
3.       Division of Tuberculosis Elimination (2004-04-18). "QuantiFERON-TB Gold Test" . Retrieved 2007-06-01 .
4.       "Center for Devices and Radiological Health" . FDA. 2007-10-10 .
5.       "Quantiferon-TB Gold In-Tube Package Insert" . Cellestis. 2007-10-10 . Retrieved 2009-01-03 .
6.       "TB Notes Newsletter" . CDC. 2008-01-02 .
7.       "Laboratories Offering QFT Testing" . Cellestis "(CALIFORNIA) COUNTY PUBLIC HEALTH LABS PERFORMING QUANTIFERON" . CTCA. 2007-03-01 .

PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου