Αρχική

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα

 
Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παραδοσιακή ιατρική. Ήδη από το 1991 ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για την αξιολόγηση των φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων.
Σύμφωνα πάντα με τον Π.Ο.Υ τα φυτικά φάρμακα είναι τα βότανα, τα διάφορα φυτικά υλικά, τα φυτικά παρασκευάσματα και τα τελικά προϊόντα φυτικής προέλευσης που περιέχουν ως ενεργά συστατικά μέρη φυτών, που είναι ολόκληρα ή τεμαχισμένα ή σε σκόνη.
Φυτικά υλικά θεωρούνται οι χυμοί, τα αιθέρια έλαια, οι ρητίνες και η ξηρή σκόνη των βοτάνων. Τα υλικά αυτά μπορούν να υποστούν επεξεργασία, δηλαδή μαγείρεμα στον ατμό, ψήσιμο ή ανάμειξη με μέλι, αλκοολούχα ποτά ή άλλα υλικά.
Φυτικά παρασκευάσματα είναι η βάση για τα τελικά προϊόντα φυτικής προέλευσης και μπορεί να περιλαμβάνουν τεμαχισμένες ή τριμμένες φυτικές ύλες, εκχυλίσματα, βάμματα και λιπαρά έλαια φυτικών υλών.
Ήδη στη Γερμανία από το 1978 υπάρχει κρατικός φορέας που στελεχώνεται με ειδικούς γιατρούς και φαρμακοποιούς κι έχει ήδη εκτιμήσει τη δράση 300 βοτάνων, μελετώντας τη σχετική βιβλιογραφία και τις κλινικές μελέτες κι έπειτα εκδίδει μονογραφίες των φυτικών φαρμάκων , όπως γίνεται με τα σύγχρονα χημικά σκευάσματα. Η Διεύθυνση Φυτικών Φαρμακευτικών Προϊόντων (HMPC) λειτουργεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων από το 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου