Αρχική

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αθήνας 2011 «Πέρσες» Aισχύλου

Το Φεστιβάλ θέλει να συνδέσει τους τραγικούς μύθους με τα μεγάλα ερωτήματα του σήμερα γύρω από τη βία, το φόβο, τους θεσμούς και τη δημοκρατία, συμβάλλοντας έτσι σε ένα σύγχρονο προβληματισμό και παράλληλα να αναδείξει την κλασσική διαλεκτική σκέψη, να προβάλει το ψυχικό σθένος και την δύναμη του ανθρώπου. Σήμερα λοιπόν στην καρδιά της κρίσης που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και πνευματική, που είναι και κρίση αξιών, δημιουργούμε έναν αντιπερισπασμό παιδείας, κουλτούρας και πολιτισμού.

Η πόλη που γέννησε το αρχαίο δράμα διαμορφώνει το πλαίσιο και το βήμα ανταλλαγής καλλιτεχνικών απόψεων για το κορυφαίο αυτό είδος του παγκοσμίου θεάτρου. Η Αθήνα δημιουργεί λοιπόν το πρώτο της φεστιβάλ αρχαίου δράματος. Την πρώτη θεατρική γιορτή προβληματισμού και μελέτης. Την πρώτη συνάντηση ανθρώπων του θεάτρου πρακτικών και θεωρητικών αλλά και απλών πολιτών που θα καταθέσουν προτάσεις, σκέψεις, λογισμούς.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι η διερεύνηση των δυνατοτήτων σύνδεσης του αρχαίου δράματος με την σύγχρονη πραγματικότητα.
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αττικού Άλσους, ώρα 21.00  
Θεατρική παράσταση «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη από την Εταιρεία Πολιτισμού «anagnosis»
Όλη η δύναμη και τα νιάτα της Ασίας έχουν φύγει με τον Ξέρξη για να υποδουλώσουν την Ελλάδα. Το αγωνιώδες πέρασμα του χρόνου χωρίς κανένα μήνυμα, κάνει τους Γέροντες που έχουν παραμείνει, να ξεσπάσουν, μιλώντας τον έσχατο φόβο τους μπροστά στο παλάτι . Η ίδια ασύνειδη βεβαιότητα φέρνει την ΄Ατοσσα, μητέρα του Ξέρξη, ενώπιον τους και τους εμπιστεύεται το κακό όνειρο που είδε. Ο Αγγελιοφόρος καταφθάνει σαν την αλήθεια, πικρός και λυτρωτικός, και μετατρέπει την αγωνία σε θρήνο. Η Βασίλισσα προσφέρει χοές στο τάφο του άντρα της, για να αντλήσει δύναμη από το χώρο των ψυχών που έχουν χαθεί. Το είδωλο του Δαρείου αναδύεται παρηγορητικά λέγοντας τις λογικές της ήττας. Ο Ξέρξης φθάνει συντετριμμένος. Ο θρήνος του ξεσπάει μαζί με το Χορό, σαν κραυγή στο αμετάκλητο του χρόνου. 
Το πιο καθαρό σημαίνον σ’ αυτό το έργο, που ξεπερνά κατά πολύ την αισθητική και τη δραματουργία, είναι η στάση που παίρνει ο Αισχύλος μπροστά στη Νίκη των Eλλήνων κατά των Περσών (ο ίδιος μαχόμενος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας , έχει αποτυπώσει ολοζώντανα και γι’ αυτό συγκλονιστικά την ατμόσφαιρα αυτής της ολοκληρωτικά κρίσιμης αναμέτρησης). Κοιτάζει τη Νίκη αυτή μέσα από το βλέμμα των αντιπάλων. Δεν είναι, όπως λέγεται, δραματουργικό τέχνασμα, για να λαμπρύνει ακόμα περισσότερο τους νικητές, ούτε πάλι για να συμπονέσει απλά τους ηττημένους. Είναι η υπέρβαση -μέσω του Αισχύλου- του αρχαίου  διαλεκτικού ελληνικού πνεύματος που αναζητά πρωτίστως την αλήθεια. Όχι από φιλοσοφική ή ηθικολογική εμμονή, αλλά πρακτικά και χρηστικά, για να μπορεί να κατανοεί βαθιά το αληθινό βάρος των πεπραγμένων του, ώστε να διαχειρίζεται σωστά και καίρια τις επόμενες επιλογές του, και να μην υποτάσσεται με μοιρολατρία και δειλία, στην άγνοια και τα λάθη του.

                                                                                                                Δήμος Αβδελιώδης



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:  Κώστας Τοπούζης
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δήμος Αβδελιώδης
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ: Τάκης Φαραζής
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ –ΜΑΣΚΕΣ : Μαρία Πασσαλή
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΣΚΗΝΙΚΗ ΟΨΙΣ : Δήμος Αβδελιώδης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νίκος Τσιατάς
ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Χρύσα Κλούβα, Δανάη Ρούσσου

ΑΤΟΣΣΑ : Ρένα Κυπριώτη
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ : Τάνια Παλαιολόγου
ΔΑΡΕΙΟΣ  : Ανδρέας Καρακότας
ΞΕΡΞΗΣ : Βασίλης Σπυρόπουλος
ΧΟΡΟΣ : Γιώργος Νικόπουλος, Κωνσταντίνος Καικής, Σοφία Δελλαπόρτα, Χρύσα Κλούβα, Ευαγγελία Νικηφόρου, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Δανάη Ρούσσου, Κωνσταντίνα Χαιδεμενοπούλου, Στέλλα Χριστοδουλοπούλου, Κέλλυ Αλεξοπούλου, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Ασημένια Παπαδοπούλου,  Γιώργος Φλωράτος, Παρασκευή Δαμάσκου.

ΜΟΥΣΙΚΟΙ :
Kρουστά - Γιάννης Αβδελιώδης, Πιάνο – Αλέξανδρος Αβδελιώδης, Τσέλο- Όλγα Σμιρνόβα
Που και πότε
Διεύθυνση: Οικονομίδου και Καρπενησιώτη (περιφερειακός Γαλατσίου)
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011, ώρες: 21:00
Εισιτήρια
Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει από τις 22 Αυγούστου.
Η προπώληση θα γίνεται Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 17.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ.: 210 36 12 920,
στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 – Γκάζι, στάση Μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 210 34 75 518

Επίσης πώληση και προπώληση θα γίνεται στο Θέατρο του Αττικού Άλσους μόνο τις ημέρες που θα υπάρχουν παραστάσεις, 18.30 – 21.00.

Γενική είσοδος: 10€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου