Αρχική

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις...

Ένας φυσικός χυμός από μύρτιλα (cranberries) χωρίς ζάχαρη βοηθά στις υποτρο­πιάζουσες κυστίτιδες.
Οι μελέτες φανερώνουν την χρησιμότητα των cranberries (μύρτιλα) που περιέχουν προανθοκυανιδίνες στη πρόληψη των ουρολοιμώξεων σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε άτομα με αναπηρίες, σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σε ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, σε αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, σε εγκύους και σε παιδιά.
Ο μηχανισμός των cranberries εναντίον των ουρολοιμώξεων από E.coli είναι ότι αναστέλλουν την ικανότητα προσκόλλησης των βακτηριδίων στα κύτταρα και τα βακτηρίδια που δεν προσκολλούνται απομακρύνονται με την ούρηση.
Σε μια μελέτη που έγινε για την πρόληψη των υποτροπιάζουσων ουρολοιμώξεων σε ηλικιωμένες γυναίκες με trimethoprim 100mg σε σχέση με cranberry 500mg βρέθηκε ότι η συνεχής χορήγηση trimethoprim είχε ένα πολύ μικρό πλεονέκτημα στην πρόληψη σε σχέση με τα cranberries, άρα σε ηλικιωμένες γυναίκες με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορεί να χορηγείται για πρόληψη, ένα φυσικό προϊόν, χωρίς τον κίνδυνο ανάπτυξης αντοχής στα αντιβιοτικά ή της επιπλοκής της λοίμωξης με Clostoridim difficile ή μύκητες.
Σε μια άλλη μελέτη χορηγήθηκε cranberries σε γυναίκες με επιβεβαιωμένη ουρολοίμωξη από E. Coli. Από αυτές μερικές είχαν ουρολοίμωξη από ανθεκτικό στέλεχος στην trimethoprime-sulfamethoxazole E. Coli. Η αναστολή της προσκόλλησης του βακτηριδίου ήταν 80% και 79% φανερώνοντας ότι με τα cranberries υπάρχει αναστολή προσκόλλησης των βακτηριδίων χωρίς να αναπτύσσονται μηχανισμοί αντοχής, όπως στα αντιβιοτικά.
Σε μια τρίτη μελέτη που έγινε σε 400 εγκύους τα cranberries αποδείχθηκαν ασφαλή για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βιβλιογραφία
  1. Marion E. et al. Journal of Antimicrobial Chemotherapy (2009) 63, 389-395
  2. Amy B. Howell, et al. JAMA Vol. 287 No 23, June 19, 2002
  3. Can J Clin Pharmacol Vol 15 (1) Winter 2008: e80-e86;January 18, 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου