Αρχική

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Οστρακοειδή



Ένα από τα δημοφιλή τρόφιμα που είναι και πρωταγωνιστές στα νηστίσιμα τραπέζια είναι τα οστρακοειδή.
Ειδικοί υποστηρίζουν ότι 100γρ οστρακοειδή την ημέρα χαρίζουν στον οργανισμό ωφέλιμες ουσίες που αυξάνουν την πνευματική διαύγεια, ενώ η ίδια ποσότητα είναι ιδανική και για το καρδιαγγειακό σύστημα. Εξάλλου για αιώνες τα στρείδια θεωρούνταν και είναι αφροδισιακά.
Η φήμη ότι τα οστρακοειδή και κυρίως τα στρείδια, τα μύδια και τα καβούρια, είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα, δεν ισχύει. Όχι μόνο δεν είναι εχθροί του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά  στην πραγματικότητα, προστατεύουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας σημαντικά την κακή χοληστερίνη. Περιέχουν επίσης, μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων ω-3 που προλαμβάνουν τους επικίνδυνους θρόμβους στα αιμοφόρα αγγεία, προστατεύουν την καρδιά και είναι ευεργετικά σε πολλές άλλες ασθένειες, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα, τις αλλεργίες, τους πονοκεφάλους, την ψωρίαση και τον καρκίνο.
Συγκεκριμένα έρευνες έδειξαν ότι τα στρείδια, τα καβούρια και τα μύδια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης κατά 9%. Τα μύδια μειώνουν και τα τριγλυκερίδια κατά 61%, τα στρείδια κατά 51% και τα καβούρια κατά 23%. Οι γαρίδες και η σουπιά δεν μειώνουν τη χοληστερίνη, αλλά αντίθετα με ότι πιστεύαμε, ούτε και την ανεβάζουν.
Τα οστρακοειδή καθώς και άλλα θαλασσινά, όπως λέει και η παράδοση, πράγματι αυξάνουν την πνευματική ενέργεια, βελτιώνουν αισθητά τη διάθεση και αυξάνουν τη πνευματική απόδοση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνη, ενώ παρέχουν μεγάλες ποσότητες του αμινοξέος τυροσίνη στον εγκέφαλο, ο οποίος την μετατρέπει σε ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, δύο χημικές ουσίες που συμβάλλουν σημαντικά στην πνευματική διαύγεια.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα οστρακοειδή, όπως όλα τα τρόφιμα έχουν και αυτά τις θερμίδες τους, οπότε δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε πάνω στο τραπέζι και να μην συνειδητοποιούμε το πόσο τρώμε. Προσοχή λοιπόν στις υπερβολές…
Για να είναι ασφαλή τα ωμά θαλασσινά θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, πολύ φρέσκα και να έχουν αλιευθεί σε νερά πιστοποιημένης ασφάλειας.
Σε κάθε περίπτωση οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, οι έγκυες και τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους…
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου