Αρχική

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ψυχοθεραπεία και κηπουρική


Εκτονωθείτε με την κηπουρική...
Περάστε περισσότερη ώρα παρέα με τις γλάστρες σας και θα δείτε μεγάλη διαφορά στη διάθεσή σας, αλλά θα βρείτε και μια δημιουργική απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο σας...
Μικρά ή μεγάλα τα ανθισμένα πλαίσια με τα ποώδη, πολυετή ή τα εποχιακά φυτά ομορφαίνουν το χώρο μέσα στον καταπράσινο χλοοτάπητα, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για την οριοθέτηση ενός παρτεριού. 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε ανθισμένα πλαίσια και σε θαμνώδεις μπορντούρες δε φυτεύουμε διαφορετικά είδη φυτών, αλλά μόνο ένα, εκτός και αν ανήκουν σε συγγενείς ποικιλίες και ταιριάζουν μεταξύ τους. Μπορούμε να φυτέψουμε εποχιακά φυτά, όπως είναι ο κατηφές, η σερφίνια, η πετούνια, η βερβένα, ο βασιλικός, η γκαζάνια και η πορτουλάκα, για να δώσουμε περισσότερο χρώμα στον κήπο μας.
Πρόκειται για φυτά που χρειάζονται αρκετό ηλιακό φως, καθώς επίσης και συχνό πότισμα, ιδιαίτερα τις πολύ θερμές μέρες.
ΚΑΤΗΦΕΣ ή ΤΑΓΕΤΗΣ
Ο κατηφές είναι εύκολο να καλλιεργηθεί και προσαρμόζεται πολύ γρήγορα σε έναν κήπο. Το μέγεθος των φυτών διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και το ύψος τους φτάνει τα 20-25 ή τα 60-70 εκατοστά. Οι κατηφέδες μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορους τύπους χώματος. Το πλούσιο ηλιακό φως τους βοηθάει να ανθίσουν καλύτερα. Φυτεύονται νωρίς την άνοιξη και αν διατηρηθούν καλά ποτισμένοι και αφαιρεθούν τα μαραμένα άνθη, τα φυτά σας θα συνεχίζουν να ανθίζουν μέχρι τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα. Οι κατηφέδες μερικές φορές κάνουν μια μικρή παύση της ανθοφορίας τους στη ζέστη του καλοκαιριού. Θα επανέλθουν δυνατότεροι το φθινόπωρο αν τους λιπάνετε κατά τα μέσα του καλοκαιριού με το ίδιο λίπασμα που χρησιμοποιούσατε την άνοιξη. Μην χρησιμοποιήσετε πολύ αζωτούχο λίπασμα, γιατί το πολύ άζωτο θα κάνει τους κατηφέδες μεγάλους, με πολλά φύλλα και με λίγα λουλούδια. Όταν καλλιεργείτε κατηφέδες σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή γενικά σε δοχεία, λιπαίνετέ τους μια φορά το μήνα ρίχνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα στο χώμα γύρω από κάθε φυτό και ποτίζοντας καλά. Τέλος να αφαιρείτε τα παλιά και μαραμένα λουλούδια. Αυτό θα βοηθήσει τα φυτά να παραμείνουν φρέσκα και να συνεχίζουν να ανθίζουν. 
ΣΕΡΦΙΝΙΑ
Οι σερφίνιες είναι τα γνωστότερα καλοκαιρινά, ετήσια, ανθοφόρα φυτά. Έχουν πράσινα φύλλα και αρωματικά χωνοειδή άνθη από τα μέσα της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου. Ο πολλαπλασιασμός τους γίνεται με σπορά νωρίς την άνοιξη. Καλλιεργούνται σε ηλιαζόμενες, προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους θέσεις και σε χουμώδη, στραγγιζόμενα, μέτρια υγρά εδάφη σε γλάστρες και σε ανθώνες. 
ΠΕΤΟΥΝΙΑ
Οι πετούνιες είναι εύκολο να καλλιεργηθούν. Αναπτύσσονται θαυμάσια σε περιβάλλον όπου το χώμα έχει καλή αποστράγγιση, και το πλούσιο ηλιακό φως βοηθάει στην καλύτερη ανθοφορία τους. Φυτεύονται την άνοιξη και είναι ικανές να ανθίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού μέχρι τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου, αλλά χρειάζονται λίπανση για να διατηρούνται φρέσκιες. Σε περιοχές χωρίς μεγάλες παγωνιές οι πετούνιες μπορούν να φυτευτούν και το φθινόπωρο. Το μέγιστο ύψος που μπορούν να φτάσουν είναι τα 20 εκατοστά. 
ΒΕΡΒΕΝΑ
Η βερβένα είναι εδαφοκαλυπτική πόα με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας. Καλλιεργείται κυρίως ως ανθόφυτο. Έχει έρπουσα ανάπτυξη, πράσινα φύλλα και άνθη από τα μέσα της άνοιξης ως τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Πολλαπλασιάζεται με σπορά και με διαίρεση. Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις, προστατευμένες από τους παγετούς και σε μέτρια υγρά, στραγγιζόμενα γόνιμα εδάφη. Φυτεύεται σε ανθώνες και γλάστρες. 
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ο βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά, πράσινα, έντονα ή σκούρα σε ορισμένες ποικιλίες. Τα άνθη του είναι μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται αποξηραμένα σαν καρύκευμα και αφέψημα.
ΓΚΑΖΑΝΙΑ
Η γκαζάνια είναι φυτό πολυετές, ποώδες, αειθαλές, χαμηλής βλάστησης 15-20 cm. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή, χνουδωτά, στενόμακρα, σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια. Έχει πλούσια, εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία. Τα άνθη του είναι διαφόρων χρωματισμών με τα συνηθέστερα αυτών να είναι κίτρινο, πορτοκαλί, ρόδινο και λευκό. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γκαζάνιας είναι το κλείσιμο του άνθους κατά την διάρκεια της νύχτας ή νεφελώδη καιρού. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ή με έριζα μοσχεύματα την άνοιξη. Είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αλλά προτιμά προστατευμένες θέσεις από τους ισχυρούς ανέμους και το κρύο. Αναζητά ηλιόλουστα σημεία στον κήπο. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές. Φυτό κατάλληλο για βραχόκηπους, ανθισμένες μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες και συστάδες χρώματος μέσα σε χλοοτάπητες.
ΠΟΡΤΟΥΛΑΚΑ
Η πορτουλάκα ή μεσημεράκι είναι ετήσιο φυτό που έχει την καταγωγή του από τη Νότια Αμερική. Είναι χαμηλό φυτό με έρπουσα μορφή που σπάνια ξεπερνά τα 30 εκατοστά.Τα φύλλα του μοιάζουν με φύλλα παχύφυτου και είναι σαρκώδη κυλινδρικά.Τα άνθη της έχουν μεταξώδη υφή και πολυάριθμους στήμονες. Υπάρχουν σε αποχρώσεις του λευκού, κόκκινου, κίτρινου και μπλε. Είναι εξαιρετικής αντοχής φυτό και είναι ιδανικό για εδαφοκάλυψη ή βραχόκηπους. Προτιμά φτωχά ή μέτρια εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου