Αρχική

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας με τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων και μοριακών δεικτών


Κυρίαρχο σύνθημα στην Ογκολογία σε διεθνές επίπεδο είναι η εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας με τη χρήση στοχευμένων φαρμάκων και μοριακών δεικτών. Τα ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται για την αντιμετώπιση πολλών όγκων. Παράδειγμα ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου αλλά και του πνεύμονα που προέρχονται από τα επιθηλιακά κύτταρα που έχουν εκτεθεί σε καρκινογόνους παράγοντες, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση της μοριακής βιολογίας του όγκου και το γεγονός αυτό έδωσε ώθηση στην παραγωγή νέων στοχευμένων θεραπειών, που καταστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και επηρεάζουν λιγότερο τα φυσιολογικά κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι στοχευμένη θεραπεία έναντι σε αυξητικούς παράγοντες. 50% των όγκων που αναπτύσσονται στον στοματοφάρυγγα και κυρίως στις αμυγδαλές οφείλεται σε λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και οι όγκοι αυτοί έχουν ιδιαίτερη κλινική πορεία και ευνοϊκή πρόγνωση.  Το μονκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα EGFR, ευαισθητοποιεί τα καρκινικά κύτταρα στη δράση της ακτινοθεραπείας και της  χημειοθεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους κατά των όγκων.
Αλλά και για τον καρκίνο του πνεύμονα, εμφανίστηκαν νέα φάρμακα, όπως ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναγνωρίζει τον αυξητικό παράγοντα των ενδοθηλιακών κυττάρων των αγγείων στον όγκο κι εμποδίζει με τον τρόπο αυτό την τροφοδοσία τους και συνεπώς την ανάπτυξή τους. Επίσης σε κάποιους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα οι αναστολείς τυροσινικής κινάσης του EGFR ή άλλων μοριακών στόχων του καρκινικού κυττάρου, αποτελούν σημαντικές θεραπευτικές επιλογές και αναγνωρίζονται οι μοριακοί αυτοί στόχοι με ειδική τεχνολογία. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη πολλών τομέων της ιατρικής  που επιδρούν θετικά στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των ασθενών. Σημαντικές εξελίξεις έχουν γίνει και στο χώρο της χειρουργικής όπως η χρήση ρομπότ  και της ακτινοθεραπείας με τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν την αποφυγή βλάβης των υγιών ιστών και που μειώνουν και μηδενίζουν τις μακροχρόνιες επιπλοκές της θεραπείας.
Κλειδί στην επιτυχή θεραπεία και παρακολούθηση αποτελεί το ογκολογικό συμβούλιο που προϋποθέτει την συνεργασία χειρουργών, ακτινοθεραπευτών και παθολόγων-ογκολόγων, αλλά και υποστηρικτικού προσωπικού.
PREDICT
PREVENTION, EARLY DETECTION,
INDIVIDUALIZED CANCER THERAPY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου