Αρχική

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Λουΐζα "Lippia citriodora"


 Λουΐζα ή Λιππία η κιτρίοσμος.....
Eίναι ένας  πολύ όμορφος θάμνος φυλλοβόλος που φτάνει σε ύψος περίπου τo ενάμισι μέτρο….Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο ή την γλάστρα σας και είναι πολύ ανθεκτικό, ακόμη κι αν δεν ποτίζεται συχνά. Έχει υπέροχο άρωμα και πανέμορφα μικρά λευκά ή ανοιχτόχρωμα πράσινα έως μοβ άνθη, που αν τα πιάσουμε στα χέρια μας μυρίζουν έντονα λεμόνι γι’ αυτό πολλοί την ονομάζουν  " λεμονόχορτο". Κατάγεται από την Αμερική.....

 
Θεραπευτικές ιδιότητες
Η Λουΐζα είναι ένα αρωματικό  βότανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό, σπασμολυτικό, στυπτικό, χωνευτικό, αντιπυρετικό, επουλωτικό και διουρητικό. Άρα συνίσταται σε στομαχόπονο, κολίτιδα και για εξωτερικό καθαρισμό αιμορροΐδων, κολπίτιδας και πληγών, στις νεφρολιθιάσεις και για την μείωση της πίεσης. Βοηθάει αποτελεσματικά η Λουΐζα σε δίαιτες αποτοξίνωσης, στην κυτταρίτιδα όπως και στην αποβολή των περιττών υγρών.Το ζεστό ρόφημα του  βοτάνου αυτού είναι φημισμένο για της αφροδισιακές του ιδιότητες. Επίσης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό προσώπου.


Μαγειρική
Χρησιμοποιείται σε ποτά και για να αρωματίσει ψάρια, πουλερικά, κρέατα, σούπες και σαλάτες. Επίσης χρησιμοποιείται για γαρνίρισμα σε επιδόρπια και φρουτοσαλάτες.
Υπερκατανάλωση
Μην το παρακάνετε, γιατί η Λουΐζα έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. «Το αλφαβητάρι των βοτάνων», εκδόσεις Πορφύρα
  2. «Τα βότανα στην κουζίνα», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΡΜΑΝΩΡ της Μ.&Ν. ΨΙΛΑΚΗ
  3. «Θεραπευτικοί Χυμοί», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου