Αρχική

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ


Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η κανέλα βοηθά στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που πάσχουν από Διαβήτη τύπου ΙΙ.  
Η Κανέλα αυξάνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η κανέλα έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μάλιστα μελετάται το δραστικό συστατικό για την αντικατάστασή της. Η κανέλα επίσης, μειώνει το αίσθημα της πείνας και βοηθά όταν αυξάνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα μετά το γεύμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αποτελεσματικότητα και την ευαισθησία της ινσουλίνης. 
Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό από το εσωτερικό φλοιό των δέντρων  Cinnamomum. Ιδιαίτερα προσφιλής στην αρχαιότητα, η κανέλα αναφέρεται στην Αγία Γραφή, και ήταν ένα πολύ ακριβό αντικείμενο στο εμπόριο στην Αίγυπτο, ήδη από το 2000 π.Χ.. Το  γλυκό, διεισδυτικό άρωμα της κανέλας, το κάνει ένα αγαπημένο μπαχαρικό για την σοκολάτα, τα γλυκά, τα κρέατα, το τσάι και το λικέρ.
Εκτός από τη μεγάλη ιστορική χρήση της ως ένα γλυκό μπαχαρικό, η κανέλα έχει επίσης πολλές  ιατρικές εφαρμογές.
Ανακουφίζει από τα κρυολογήματα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διάρροιας. Η Κανέλα περιέχει μια σειρά ισχυρών αντιοξειδωτικών παραγόντων, έτσι ώστε να προστατεύει από την πρόωρη καταστροφή των υγιών κυττάρων στο σώμα. Επιπλέον, η κανέλα έχει αντιμικροβιακή δράση, γι 'αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου των μολύνσεων  που προκαλούνται από τα βακτήρια.  
Η Κανέλα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται Β1 cinnamtannin που βοηθά στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2.
Σε μια μελέτη στο Λονδίνο με 58 διαβητικούς τύπου 2, κάποιοι ασθενείς έλαβαν τακτική φαρμακευτική αγωγή για το σάκχαρο και σε μια άλλη ομάδα χορηγήθηκαν δύο γραμμάρια κανέλας καθημερινά.
Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα που πήρε την κανέλα είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας από την ομάδα που πήρε φάρμακα. Η ομάδα που πήρε κανέλα είχε,επίσης, μειωμένο σωματικό λίπος σε σύγκριση με την άλλη. Οι συγγραφείς, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό Journal of Diabetic Medicine, συστήνουν την κανέλα συμπληρωματικά σε διαβήτη τύπου 2.
Μια άλλη βρετανική ανασκόπηση οκτώ μελετών σε ανθρώπους σχετικά με τη χρήση της κανέλας για διαβήτη τύπου 2, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα κανέλας μείωσαν τη γλυκόζη νηστείας αίματος, καθώς και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό. Η συμπληρωματική χορήγηση κανέλας  παίζει ρόλο στη μείωση των επιπλοκών  από διαβήτη τύπου 2.
Άρα η κανέλα, ένα ιδιαίτερα πολύτιμο μπαχαρικό της αρχαιότητας, που έχει  ευεργετική δράση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. 
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πρέπει να απομακρύνουν  τα περιττά κιλά, να κάνουν μια πολύ υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς σάκχαρα και  λίπη και να ασκούνται καθημερινά. Συμπληρωματικά πρέπει να λαμβάνουν μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα δύο φορές την ημέρα σε νερό. Αυτό θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, και  στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

PREDICT


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Sung Hee Kim, Sun Hee Hyun, and Se Young Choung, Anti-diabetic effect of cinnamon extract on blood glucose in db/db mice, Journal of Ethnopharmacology, Volume 104, Issues 1-2, 8 March 2006, Pages 119-123
  2. Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. American Journal of Clinical Nutrition. 85.6 (2007): 1552-1556.
  3. Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 26.12 (2003): 3215-3218.
  4. Mang B, Wolters M, Schmitt B, Kelb K, Lichtinghagen R, Stichtenoth DO, Hahn A. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2. European Journal of Clinical Investigation. 36.5 (2006): 340-344.
  5. Vanschoonbeek K, Thomassen BJ, Senden JM, Wodzig WK, van Loon LJ. Cinnamon supplementation does not improve glycemic control in postmenopausal type 2 diabetes patients. Journal of Nutrition. 136.4 (2006): 977-980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου