Αρχική

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Καινοτομίες στη θεραπεία του καρκίνου

Νανοσωματίδια
Κάνοντας μία ανασκόπηση των πιο πρόσφατων δημοσιευμένων μελετών για τη χρήση μικροφυσαλίδων (microbubbles) και νανοσωματιδίων (nanocarriers) παρατηρούμε ότι σε συνδυασμό με την υπερηχογραφική καθοδήγηση και την ενεργοποίηση τους, αποτελούν πια  στοχευμένη μέθοδο χορήγησης φαρμάκων. Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν δημοσιευθεί δεκάδες έγγραφα, που παρέχουν νέες πληροφορίες σχετικά με τις κλινικές εφαρμογές των μεθόδων αυτών  και τις δυνατότητές τους για την χορήγηση των χημειοθεραπευτικών μόνο στο απαιτούμενο μέρος του σώματος, ελαχιστοποιώντας έτσι τις συστηματικές παρενέργειες.

Λιποσώματα για μεταφορά των φαρμάκων με μικροφυσαλίδες
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη παρουσιάζει τη χρήση των λιποσωμάτων για μεταφορά των φαρμάκων με μικροφυσαλίδες. Έτσι γίνεται ελεγχόμενη αποδέσμευση των  μικροφυσαλίδων που είναι φυσικός αέρας γεμάτος μικροσφαιρίδια, με τη βοήθεια των υπερήχων. Όταν εφαρμόζονται οι υπέρηχοι δημιουργούνται πόροι στις μεμβράνες των κυττάρων και αυτό ενισχύει την απορρόφηση των φαρμάκων. Οι μικροφυσαλίδες μπορούν να φορτωθούν με θεραπευτικά φάρμακα με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του φαρμάκου που περιέχουν νανοσωματίδια με λιποσώματα στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων.

Οι υπέρηχοι δημιουργούν πόρους στις μεμβράνες των κυττάρων και αυτό ενισχύει την απορρόφηση των φαρμάκων
 Στη μελέτη χρησιμοποιήσαν λιποσώματα στις μικροφυσαλίδες, συνδεδεμένα με το αντικαρκινικό φάρμακο δοξορουβικίνη. Μεταγενέστερες σε in vitro δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι το υπερηχογράφημα που προκαλεί κατάρευση των μικροφυσαλίδων, έχει σαν αποτέλεσμα την  απελευθέρωση της δοξορουβικίνης. Επιπλέον, η λιποσωμιακή δοξορουβικίνη που είναι φορτωμένη στις μικροφυσαλίδες, σε συνδυασμό με υπερήχους, έδειξε σημαντικά ισχυρότερη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με άλλες μεθόδους χορήγησης της δοξορουβικίνης. 

Νανοσωματίδια στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα
 Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί από την Massey Cancer Center, Virginia Commonwealth University in Richmond, USA, μόλις δημοσίευσαν την επιτυχή εξάλειψη του καρκίνου του προστάτη in vivo με τη χρήση μικροφυσαλίδων. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στα Πρακτικά της National Academy of Sciences, οι ερευνητές (Dash R, et al) περιγράφουν πώς ανέστειλαν αποτελεσματικά την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη  σε ποντίκια, ευαισθητοποιώντας τα καρκινικά κύτταρα με το φάρμακο sabutoclax και τη χρήση υπερήχων με στόχευση μικροφυσαλίδων (ιογενής  γονιδιακή θεραπεία).
Νανοσωματίδια στον καρκίνο
Ο κύριος ερευνητής καθηγητής Paul Fisher σχολίασε: "Αν και οι μελέτες μας επικεντρώθηκαν στον καρκίνο του προστάτη, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε πολλές άλλες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, το υπερηχογράφημα με στόχευση μικροφυσαλίδων, θα μπορούσε να μεταφέρει απευθείας σε καρκινικούς όγκους άλλους ιούς, θεραπευτικά γονίδια που δεν περιέχονται σε έναν ιό και ενδεχομένως άλλες θεραπευτικές πρωτεΐνες.

Νανοσωματίδια στον καρκίνο, η κορυφή των καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών
 Αυτές οι δύο μελέτες είναι η κορυφή των καινοτόμων αντικαρκινικών θεραπειών. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "η χορήγηση δοξορουβικίνης με τη βοήθεια μικροφυσαλίδων με τη βοήθεια υπερήχων ενισχύει τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του γλοιοβλαστώματος και ότι η  δραστηριότητα της πακλιταξέλης που χορηγείται με αυτόν τον τρόπο ήταν σημαντικά  μεγαλύτερη από άλλες μεθόδους χορήγησής της. Οι μικροφυσαλίδες που στοχεύουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο έχει μελλοντικές δυνατότητες για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη και για στοχευμένες θεραπείες.
Στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων στα καρκινικά κύτταρα
 Τα συμπεράσματα αυτών των μελετών δείχνουν ότι η καθοδήγηση με το υπερηχογράφημα που στοχευμένα δίνει τα φάρμακα στα καρκινικά κύτταρα θα αποτελεί σημαντική μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου στο μέλλον, δίνοντας αντικαρκινικούς παράγοντες απευθείας σε όγκους και ελαχιστοποιώντας έτσι τη δόση  των φαρμάκων που λαμβάνονται από τους γύρω υγιείς ιστούς.
Νανοσωματίδια


References:
  1. Geers B, et al. J Control Release. 2011 [Epub ahead of print Feb 26].
  2. Dash R, et al. Proc Natl Acad Sci USA. 2011;108:8785-90.
  3. Escoffre JM, et al. Mol Pharm. 2011 [Epub ahead of print Apr 22].
  4. Cochran MC, et al. Int J Pharm. 2011 [Epub ahead of print May 13].
  5. Sanna V, et al. Mol Pharm. 2011 [Epub ahead of print May 5].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου