Αρχική

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ισραηλινοί ερευνητές αναγνώρισαν πρωτεΐνη που μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του παγκρέατος


Η μελέτη δείχνει ότι η  φυσική ορμόνη klotho μπορεί να είναι αποτελεσματική στη  θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μειώσουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες της ορμόνης.

Sheba Medical Center στο Tel Hashomer
 Η πρωτεΐνη θα μπορούσε δυνητικά να είναι αποτελεσματική κι  έναντι  άλλων επιθετικών καρκίνων.
 Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Sheba Medical Center στο Tel Hashomer μελέτησαν τη συμπεριφορά της πρωτεΐνης
klotho, που είναι μια φυσική ορμόνη που εκρίνεται από τον εγκέφαλο και τους νεφρούς και είναι γνωστό ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Η πρωτεΐνη αυτή έχει πάρει το όνομα από την ελληνική μυθολογία ( Μοίρα που περιστρέφει το νήμα για να κρατήσει ένα άτομο στη ζωή…)
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Sheba το 2008 διαπίστωσε ότι όταν εγχέεται στις εργαστηριακές καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού η  
klotho,  αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους.
Αργότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μεταλλάξεις της πρωτεΐνης αυτής αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο των γυναικών να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που φέρουν το BRCA1 ή BRCA2 έχουν 50 με 85 τοις εκατό πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, ενώ το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό είναι μόλις 11 τοις εκατό.

klotho  για τη θεραπεία του καρκίνου σε ποντίκια
 Η παρούσα μελέτη, για πρώτη φορά εξέτασε κατά πόσον  η  klotho  μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου σε ποντίκια.Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν είχαν καρκίνο του παγκρέατος, που θεωρείται μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου, που εξαπλώνεται ραγδαία. Το μέσο προσδόκιμο ζωής κάποιου με προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος είναι μόνο έξι μήνες και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες.
Οι ερευνητές αρχικά παρατήρησαν ότι τα υγιή κύτταρα του παγκρέατος περιείχαν την
klotho , ενώ τα καρκινικά κύτταρα  όχι. Αυτό σημαίνει ότι στα κύτταρα του παγκρέατος έλεγχος για ύπαρξη της klotho,  θα μπορούσε να παρέχει πρώιμη ένδειξη για την παρουσία του καρκίνου.
Η ένεση στη συνέχεια στα  ποντίκια με καρκίνο, με
klotho, ανέδειξε ότι όχι μόνο δεν αποτρέπει την μετάσταση, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί και συρρίκνωση του όγκου.
"Μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο μετά την ένεση με την πρωτεΐνη σταμάτησε η εξέλιξη του καρκίνου και ο όγκος άρχισε να συρρικνώνεται…, δήλωσε ο Δρ Ido Wolf, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, ο οποίος είναι επικεφαλής στο Sheba  ογκολογικό τμήμα και στο εργαστήριο του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο. Οι Δρ Lilach Abramovitz και  Δρ Tami Rubinek ήταν επίσης στην ερευνητική ομάδα.
Η klotho όχι μόνο δεν αποτρέπει την μετάσταση, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί και συρρίκνωση του όγκου
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από το Ισραηλινό Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στο επιστημονικό περιοδικό "Clinical Cancer Research."
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να βρει τρόπους για να μειώσει τις παρενέργειες. «Αυτή η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου και του φωσφόρου στο σώμα και η χορήγηση της πρωτεΐνης αυτής  είναι σαν την χορήγηση οποιασδήποτε άλλης ορμόνης. Έχει τις παρενέργειες των ορμονών, ο Wolf εξήγησε.
Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης σε συνεργασία με εμπορικές επιχειρήσεις να προωθήσουν την ανακάλυψη αυτή.


Η ισραηλινή μελέτη επεκτάθηκε και στην πρόληψη της εξάπλωσης του καρκίνου του ήπατος και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ότι οι ορμόνες παίζουν κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων,  αυτό είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.
"Υπάρχει μια επίσης γνωστή σχέση μεταξύ του καρκίνου και του διαβήτη  που οφείλεται στην ορμονική δραστηριότητα και η τρέχουσα έρευνα παρέχει μια πρόσθετη πηγή για την εξέταση της σχέσης μεταξύ των ορμονών και καρκίνου», δήλωσε ο Wolf.
Μια μελέτη από τον
Maccabi health maintenance organization που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2010 διαπίστωσε ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών για την ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου κατά 25 τοις εκατό και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος  κατά 89 τοις εκατό.Κατά μέσο όρο, 610 Ισραηλινοί διαγιγνώσκονται με καρκίνο στο πάγκρεας κάθε χρόνο.
Αυτή η μορφή καρκίνου ευθύνεται για οκτώ στους 100.000 θανάτους μεταξύ των ισραηλινών ανδρών και έξι στους 100.000 θανάτους μεταξύ των ισραηλινών γυναικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου