Αρχική

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ




Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT


                                                          
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Διακοπές… Καλοκαίρι, άδεια από την δουλειά , χαλάρωση…. Αυτές τις ημέρες λοιπόν θα ξεκουραστούμε… Αυτές τις μέρες όλοι ανυπομονούμε να αφήσουμε τα συνηθισμένα και να κινήσουμε για άλλα μέρη, συνήθως κοντά στη φύση. Βουνό ή θάλασσα, ότι και αν επιλέξουμε, ο βασικός στόχος είναι ένας: Να συνδυάσουμε διασκέδαση με ασφάλεια και να επιστρέψουμε γεμάτοι από όμορφες αναμνήσεις. Ο ήλιος, η θάλασσα, ή και τα κουνούπια, είναι κι αυτά μέρος του καλοκαιριού γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι…
Πριν από οποιαδήποτε ταξίδι μας, με αυτοκίνητο:
  1. Πρέπει να ελέγξουμε το αυτοκίνητό μας (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά).
  2. Φοράμε, πάντοτε. τη ζώνη ασφαλείας, όταν οδηγούμε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας. Εφαρμόζουμε, πιστά, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
  3. Τα παιδιά είναι, πάντα, στο πίσω κάθισμα, στο ειδικό καθισματάκι, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας.
  4. Όταν ταξιδεύουμε, με το αυτοκίνητό μας, σε περιοχές, που δε γνωρίζουμε, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ας μην αναπτύσσουμε μεγάλες ταχύτητες.
  5. Αν οδηγούμε πολλές ώρες, πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις, κάθε δύο ώρες και  καταναλώνουμε άφθονα υγρά.
  6. Οι στάσεις πρέπει να γίνονται, σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή στους ειδικούς χώρους στάθμευσης, που υπάρχουν, στο οδικό δίκτυο.
    Ο κλιματισμός μας βοηθάει να κάνουμε πιο ξεκούραστο ταξίδι. Προσοχή, όμως, στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου, με το περιβάλλον. Πριν το τέλος του ταξιδιού ή πριν κάνουμε κάποια «στάση», προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
    Εάν επιλέξουμε να ενοικιάσουμε αυτοκίνητο, πρέπει, πρώτα, να κάνουμε μια έρευνα αγοράς, για να μάθουμε τιμές, όρους και τυχόν προσφορές. Όταν υπογράφουμε τη σύμβαση ενοικίασης, προσέχουμε:
    1. Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουμε, σε περίπτωση ατυχήματος.
    2. Τι θα καλύψει η ασφαλιστική εταιρία, σε περίπτωση ατυχήματος και τι θα πληρώσουμε εμείς.
    3. Πως παραλαμβάνουμε και πως παραδίδουμε το όχημα.
    4. Πως χρεωνόμαστε (με τη μέρα, με τα χιλιόμετρα κ.λπ.). 
    5. Αν μπορούμε να ταξιδέψουμε, εκτός συνόρων.
Αν πρέπει να επιστρέψουμε το αυτοκίνητο, με γεμάτο τεπόζιτο.
Όταν τρώμε έξω πρέπει να προσέξουμε:
  • Οι σαλάτες να διατηρούνται, σε ειδικές βιτρίνες - ψυγεία.
  • Τα κρύα σάντουιτς να διατηρούνται, στο ψυγείο.
  • Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.
  • Τα ζεστά σάντουιτς ή μικρογεύματα να διατηρούνται, σε θερμοκρασίες, πάνω από 60o C.
  • Τα κρέατα πρέπει να είναι καλοψημένα.
  • Πρέπει να υπάρχουν τιμοκατάλογοι, στο χώρο του καταστήματος.
Όταν κάνουμε κολύμπι:
  • Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.
  • Η καλύτερη προστασία, που μπορούμε να προσφέρουμε, στα παιδιά μας, είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε. Μέχρι τότε, όταν μπαίνουν, στο νερό, πρέπει να φορούν, απαραιτήτως, σωσίβιο.
  • Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.
  • Δεν κολυμπάμε, σε περιοχές, που έχουν φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ..
  • Δεν κολυμπάμε, αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες, από το προηγούμενο γεύμα.
  • Δεν κολυμπάμε, σε θάλασσες, πού δε γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε, από τις ακτές.
  • Σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια καλοκαιρινή καταιγίδα, τα παιδιά πρέπει να είναι ενήμερα για την επικινδυνότητα του να κολυμπούν  ή να βρίσκονται κάτω από δέντρα την ώρα που βρέχει και ρίχνει κεραυνούς.
  • Όταν βρισκόμαστε, σε πισίνα, προσέχουμε τα παιδιά, μη γλιστρήσουν και πέσουν, στο νερό.
  • Δεν επιτρέπουμε, σε παιδιά, που δε ξέρουν κολύμπι, να παίζουν, σε νεροτσουλήθρες.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες, έχοντας, στην αγκαλιά μας, μικρά παιδιά.
  • Για να κάνουμε θαλάσσιο σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί.
  • Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν, σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.
  • Η ιστιοσανίδα απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, για ένα αναβάτη, χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους. Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε, με ρυμουλκούμενα φουσκωτά, ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δε γνωρίζουμε καλό μπάνιο.
  • Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φορούμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε, υπό την επήρεια, αλκοόλ. Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα, σε σημεία που υπάρχουν λουόμενοι. Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, από παιδιά και νέους, κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.
  • Όλα τα θαλάσσια αθλήματα καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα  απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας.

Για να μη σας κάψει ο ήλιος αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο από τις 10π.μ. έως τις 4μ.μ..Φορέστε κατάλληλα ρούχα, φαρδιά, ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά. Εξασφαλίστε σκιά και μην ξεχάσετε το αντηλιακό, το οποίο πρέπει να έχει δείκτη προστασίας (SPF) πάνω από 15.Πάρτε μαζί σας γυαλιά ηλίου για προστασία που παρέχουν 100% προστασία από τις ακτίνες UV.
Αν, παρά τα προστατευτικά σας μέτρα, καείτε:  Κάντε  ένα δροσερό μπάνιο και μετά αλειφτείτε με ένα  ζελέ Αλόη Βέρα ή ένα σπρέι για μετά τον ήλιο. Εναλλακτικά οι κομπρέσες με γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν. Αποφύγετε την οδοντόπαστα, το  λάδι, την ντομάτα και το βούτυρο τοπικά και μην δέσετε την επιφάνεια. Φυσικά μετά το έγκαυμα παραμείνετε στη σκιά μέχρι το έγκαυμα να θεραπευτεί.
Αν πάθετε ηλίαση κι έχετε ζάλη, πονοκέφαλο, πυρετό και κάνετε εμετό, πηγαίνετε σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος, κάντε ένα ντους, πιείτε άφθονα υγρά, φάτε κάτι έντονα αλμυρό και ξαπλώστε. Μην πιείτε αλκόολ. Αν δεν υποχωρήσει η ζαλάδα και η ναυτία σε μια ώρα, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
Αν παθαίνετε κράμπες πιείτε πολλά νερά, μείνετε σε δροσερό μέρος και κάντε μαλάξεις στο σημείο μέχρι να χαλαρώσει ο μυς. Μία θερμοφόρα μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει. Προσπαθήστε να τεντώσετε τον μυ, για να διαπιστώσετε αν έχει επανέλθει.


Αν εκεί που κολυμπάτε κάποιος δικός σας ή άλλος αντιμετωπίσει πρόβλημα δώστε σωστά τις πρώτες βοήθειες.
1ο ΒΗΜΑ: ΦΩΝΑΞΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του, καλέστε το 166 και γυρίστε πάλι κοντά του.
2ο ΒΗΜΑ: ΦΥΣΗΞΤΕ. Κρατήστε το κεφάλι πίσω και αφουγκραστείτε την αναπνοή του. Αν δεν αναπνέει κανονικά κρατήστε τη μύτη του, σκεπάστε το στόμα του με το δικό σας και φυσήξτε μέχρι να δείτε το στήθος του να ανεβαίνει. Δώστε του δύο αναπνοές, καθεμία από τις οποίες θα διαρκεί δύο δευτερόλεπτα. Υπάρχουν και ειδικές μάσκες ώστε να μην έρχονται σε επαφή τα στόματα, αν έχετε μαζί σας ακόμη καλύτερα.
3ο ΒΗΜΑ: ΚΑΝΤΕ ΜΑΛΑΞΕΙΣ. Εάν δεν αναπνέει ακόμα κανονικά, βήχει ή κινείται, αρχίστε τις μαλάξεις στο στήθος του. Σπρώξτε ανάμεσα στις ρόγες, σε βάθος 4-5 εκατοστά, 15 φορές. Σπρώξτε πιο γρήγορα από μια φορά το δευτερόλεπτο. Συνεχίστε με δύο εισπνοές και 15 μαλάξεις μέχρι να καταφτάσει βοήθεια. Όταν το θύμα αρχίσει να αναπνέει ξαπλώστε το στο πλευρό του. Μην το κάνετε, όμως, όταν ακόμα δεν αναπνέει.
Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του και είναι μωρό μέχρι 12 μηνών, ξαπλώνουμε το μωρό με την πλάτη στο δάπεδο. Αφού έχουμε τραβήξει το κεφάλι προς τα πίσω τοποθετούμε τον μέσο και τον παράμεσο κάτω από τη νοητή ευθεία των θηλών και πιέζουμε, όχι με πάρα πολύ δύναμη, 30 φορές μετρώντας δυνατά και γρήγορα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το στόμα μας στο στόμα και την μύτη του μωρού και δίνουμε 2 αναπνοές, όπως θα ανασαίναμε εμείς και όχι με μεγάλη πίεση. Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και μέχρι να έρθει βοήθεια.
Για τα ενοχλητικά τσιμπήματα
Τσούχτρες:  Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πλύνετε την πληγή με ξύδι, οινόπνευμα  ή μαγειρική σόδα με νερό. Υπάρχουν πολλών ειδών τσούχτρες. Αυτές περιέχουν μια τοξίνη και ένα σκληρό όργανο μαζεμένο σαν ελατήριο. Όταν έρθουν σε επαφή με  το δέρμα, οι νηματοκύστες σπάνε και το ελατήριο μπαίνει στο δέρμα απελευθερώνοντας την τοξίνη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τριβή ή με διαφορά οσμωτικής πίεσης στο γλυκό νερό και έτσι  έχουμε επιδείνωση. Γι’ αυτό μην ξεπλύνετε με σκέτο νερό, γιατί μπορεί να απελευθερωθεί κι άλλο δηλητήριο. Πολλές φορές με τη θαλασσοταραχή τα πλοκάμια σπάνε και πλέουν ελεύθερα, με αποτέλεσμα να έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας και να έχουμε συμπτώματα χωρίς να βλέπουμε τσούχτρες. Άρα αποφεύγουμε να τρίψουμε την περιοχή ή να ρίξουμε γλυκό νερό για να μη σπάσουμε τις ανέπαφες νηματοκύστες. Ρίχνουμε στην περιοχή οινόπνευμα ή βενζίνη για να αδρανοποιήσουμε την τοξίνη και να προκαλέσουμε πήξη του τοιχώματος των ανέπαφων κυστών. Αφού ξεπλύνουμε την περιοχή με θαλασσινό νερό, ρίχνουμε ταλκ ή λεπτή άμμο που ξεκολλάμε με ένα αιχμηρό αντικείμενο ξύνοντάς το. Μ’ αυτό τον τρόπο αφαιρούμε τα «ελατήρια» και τις ανέπαφες νηματοκύστες. Ξεπλένουμε πάλι με θαλασσινό νερό και βάζουμε μια κρέμα με κορτιζόνη.
Θαλάσσιες ανεμώνες: Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις τσούχτρες. Μερικά είδη είναι προσκολλημένα στα βράχια στην ακροθαλασσιά, μοιάζουν με λεπτά φύλλα και όπως καθόμαστε στην παραλία μπορεί εύκολα να έρθουμε σε επαφή μ’ αυτά. Προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα από τις τσούχτρες και η αντιμετώπιση είναι η ίδια.
Δράκαινες-Σκορπίνες: Είναι ψάρια, τα οποία συνήθως είναι θαμμένα μέσα στην άμμο και έτσι μπορεί εύκολα να τα πατήσουμε. Στη ράχη τους έχουν 1 - 2 μεγάλα αγκάθια, τα οποία έχουν το δηλητήριο. Μόλις μας τσιμπήσουν, αισθανόμαστε αμέσως έντονο πόνο και σύντομα το σημείο κοκκινίζει και πρήζεται. Ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικού σοκ. Προσπαθούμε να χαράξουμε το σημείο και να ρουφήξουμε το δηλητήριο. Κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές αντλίες που ρουφούν το δηλητήριο φιδιών, σκορπιών κ.λπ.. Καλό θα είναι, αν μπορούμε, να βυθίσουμε το μέλος σε πολύ ζεστό νερό ή να πλησιάσουμε με προσοχή την καύτρα τσιγάρου, γιατί με τη θερμότητα αδρανοποιείται το δηλητήριο. Απαραίτητα κρίνονται η τοπική αγωγή με κρέμα με αντιβιοτικό και κορτιζόνη, καθώς και η ιατρική βοήθεια, αν γενικεύονται τα συμπτώματα.
Αχινός: Αν πατήσετε αχινό, βγάλτε απαλά όσο αγκάθια εξέχουν, γιατί μπορεί να σπάσουν μέσα στην πληγή αφού αλείψτε το σημείο με λίγο λάδι. Όσα αγκάθια μείνουν μέσα συνήθως απορροφούνται από το σώμα σε 24 ώρες με 3 εβδομάδες ή βγαίνουν μόνα τους προς τα έξω. Οι βλάβες προκαλούνται από την εισχώρηση των αγκαθιών στο δέρμα, με αποτέλεσμα τον πόνο, τον ερεθισμό και πιθανώς αργότερα την ανάπτυξη κοκκιωμάτων. Προσπαθούμε με τσιμπιδάκι να βγάλουμε τα αγκάθια που προεξέχουν, με προσοχή, χωρίς να τα σπάσουμε. Αφού καθαρίσουμε την περιοχή, βάζουμε συχνά επιθέματα με ξίδι  γιατί τα αγκάθια αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο και το οξικό οξύ του ξιδιού τα διαλύει.
Κουνούπια:  Όταν είναι πολλά, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα εντομοαπωθητικό για να προλάβετε τα τσιμπήματα, αφού σιγουρευτείτε ότι η σύνθεσή του δεν περιέχει επικίνδυνα χημικά. Αν σας τσιμπήσουν βάλτε μια αλοιφή για τη φαγούρα και αποφύγετε το ξύσιμο, γιατί μπορεί να πάθετε μόλυνση. Οι κρύες κομπρέσες είναι επίσης ανακουφιστικές.
Μέλισσες, σφήκες, αράχνες και άλλα έντομα με κεντρί: Για να μην σας τσιμπήσει τίποτα, φροντίστε όταν  κυκλοφορείτε στα χόρτα να φοράτε μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια και να μην κρατάτε παγωτά, αναψυκτικά κι άλλα γλυκά στα χέρια σας, γιατί οι μέλισσες και οι σφήκες έλκονται από τη ζάχαρη. Προσπαθήστε να βγάλετε το κεντρί αν το βλέπετε. Πλύνετε καλά με πράσινο σαπούνι και νερό και βάλτε πάγο, για να αποφύγετε το οίδημα. Τοπικά τοποθετείστε κρέμα με κορτιζόνη και αντιβιοτικό Αν πρηστεί πολύ η περιοχή, ζητήστε ιατρική βοήθεια. Μην πιέσετε το κεντρί προς τα μέσα  γιατί απελευθερώνει περισσότερο δηλητήριο και παρακολουθείστε για τυχόν  αλλεργική αντίδραση. Προκαλούν έντονη τοπική αντίδραση με το νύγμα τους, όπως ερυθρότητα, οίδημα, κνησμό και πολλές φορές λεμφαγγειίτιδα - λεμφαδενίτιδα. Σε μερικά άτομα το νύγμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ. Τα συμπτώματα είναι: δύσπνοια, έντονος κνησμός, εφίδρωση, ζάλη, αίσθημα αγωνίας. Εάν εμφανιστεί απλή αναφυλαξία, χωρίς πτώση της πίεσης, πρέπει να χορηγηθούν άμεσα μία δόση αντιισταμινικού, σιρόπι, σταγόνες ή χάπι, και αν υπάρχει δύσπνοια μία δόση βρογχοδιασταλτικού σιρόπι ή εισπνεόμενο σπρέι.
Τσιμπούρια: Είναι έντομα με μικρό κεφάλι και δαγκάνες με τις οποίες προσκολλώνται ισχυρά στο δέρμα και απομυζούν αίμα. Μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες, όπως η νόσος του Lyme και ο πυρετός των βραχωδών ορών. Πριν προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε το έντομο βάζουμε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα για 5 - 10 λεπτά. Μ’ αυτό τον τρόπο παραλύει και χαλαρώνουν οι δαγκάνες. Μετά με ένα τσιμπιδάκι προσπαθούμε αργά, αλλά σταθερά να το ξεκολλήσουμε χωρίς να κοπεί το κεφάλι γιατί αν μείνει, μπορεί να δημιουργήσει κοκκίωμα. Απολυμαίνουμε την περιοχή και βάζουμε αντιβιοτική κρέμα με κορτιζόνη. Καλό είναι έπειτα από 2 μήνες περίπου να γίνει έλεγχος για νόσο του Lyme.
Φίδια:  Πρέπει να γνωρίζετε πως το δάγκωμα δηλητηριώδους φιδιού αφήνει στο δέρμα δυο μικρά στρογγυλά τρυπήματα. Οποιοδήποτε άλλο τσίμπημα πιθανόν να προέρχεται από ακίνδυνο φίδι. Αν το φίδι που προκάλεσε το δάγκωμα είναι δηλητηριώδες τότε τα πιο πιθανά συμπτώματα που θα εμφανιστούν είναι η θολή όραση, η ναυτία, η τάση για εμετό, η δύσπνοια και η λιποθυμία. Σε αυτή την περίπτωση ακινητοποιείστε το δηλητηριασμένο μέλος, για να αποφύγετε τη γρήγορη εξάπλωσή του δηλητηρίου δένοντας ένα κομμάτι ύφασμα σε απόσταση 10 εκατοστών πάνω από την πληγή. Κατόπιν μεταφέρετε άμεσα το άτομο που έχει πληγωθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να ρουφήξετε το δηλητήριο από την πληγή γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του πληγωμένου ατόμου άλλα και να προκαλέσουν και τη δική σας δηλητηρίαση.
Δηλητηριώδης σκορπιός: τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι θολή όραση, ναυτία, τάση για εμετό,  δύσπνοια, λιποθυμία, έντονη εφίδρωση και διάρροια. Και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει το άτομο που έχει δεχθεί το δάγκωμα να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα πρέπει να τοποθετείται πάγος στο σημείο του δαγκώματος γιατί κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό.
Απλά αγκάθια: Αν κάποιο αγκάθι μπει στο δέρμα καλό είναι να το βγάλουμε έγκαιρα.  Το πιο χρήσιμο εργαλείο σε αυτή την περίπτωση είναι το τσιμπιδάκι φρυδιών. Αν η άκρη του αγκαθιού δεν είναι εμφανής, τότε πρέπει να βουτήξετε το πάσχον μέλος σε ζεστό νερό και να πιέσετε περιφερειακά έτσι ώστε να βγει η άκρη του προς τα έξω. Στη συνέχεια τραβήξτε το αγκάθι προς τα έξω και βάλτε στο εν λόγω σημείο λίγο οινόπνευμα ή κάποιο άλλο αντισηπτικό. 
Αν πάσχετε από αιμορροΐδες και είναι σε έξαρση ξαπλώστε ανάσκελα μέχρι να ανακουφιστείτε από τον πόνο. Πλύνετε την περιοχή του πρωκτού με χλιαρό νερό και σαπούνι πράσινο. Χρησιμοποιείστε μια ειδική κρέμα επάλειψης. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά και τα φρούτα. Μην μείνετε καθισμένοι για πολλές ώρες. Πιείτε χυμούς  και αποφύγετε το αλάτι και τα πικάντικα φαγητά.
Σε περίπτωση διάρροιας ξεκουραστείτε και καταναλώστε  ζυμαρικά και ρύζι και πιείτε πολλά υγρά. Ιδανικό είναι το τσάι με λεμόνι. Αποφύγετε να καταναλώσετε ψάρι,  αβγά, γαλακτοκομικά και κρέας.
Σε περίπτωση εμέτου ξεκουραστείτε και καταναλώστε πολλά  υγρά και πολύ ελαφριά γεύματα. Αν οι εμετοί συνοδεύονται από πόνο, διαρκούν περισσότερες από 2 ημέρες και έχουν αίμα ή σκούρο χρώμα αναζητείστε γιατρό.
Σε περίπτωση ζάλης χαλαρώστε τα ρούχα σας και ξαπλώστε αναπαυτικά. Ζητήστε να σας μετρήσουν την θερμοκρασία και την πίεσή σας.  Μην φάτε βαριά και ζητείστε αν δεν σας περάσει ιατρική συμβουλή.
Αν έχετε ναυτία στην διάρκεια του ταξιδιού καρφώστε το βλέμμα σας ευθεία μπροστά, ενώ κάθεστε αναπαυτικά και το κεφάλι σας να είναι σταθερό. Καλό θα ήταν να είστε σε δροσερό χώρο και να φάτε κάτι που θα απορροφήσει τα περιττά υγρά στο στομάχι σας. Μια φρυγανιά ένα κράκερ είναι ότι πρέπει. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα και τα πολλά υγρά πριν από το ταξίδι. Αν το παθαίνετε συχνά πιείτε δραμαμίνη.
Αν πάθετε ουρολοίμωξη πιείτε όσα περισσότερα υγρά γίνεται και φορέστε ελαστικά εσώρουχα και ρούχα που δεν θα πιέζουν καθόλου την περιοχή. Φροντίστε σχολαστικά την προσωπική σας υγιεινή. Αν η ενόχληση διαρκέσει αρκετές ημέρες ζητήστε την βοήθεια  του γιατρού.
Αν πάθετε ψύξη από το κλιματιστικό ή από το βραδινό αεράκι κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και μετά απλώστε μια απλή θερμαντική αλοιφή. Ζητήστε να σας κάνουν τοπικό μασάζ, το οποίο θα δημιουργήσει υπεραιμία και θα σας βοηθήσει. Αποφύγετε την εντριβή με οινόπνευμα, τις εναλλαγές θερμοκρασίας στον χώρο και αν δεν σας περάσει συμβουλευτείτε το γιατρό για να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες.
Αν πάθετε ωτίτιδα σκουπίζετε πάντα τα αυτιά σας καλά μετά από κάθε βουτιά στην παραλία και κάθε ντους. Αποφύγετε τα μακροβούτια. Αν επιμένει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχετε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.
Δε χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα, για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα  και δαγκώματα.
Αποφεύγουμε τις σεξουαλικές σχέσεις, με αγνώστους, και σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιούμε, πάντοτε, προφυλακτικά, για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και άλλων ασθενειών. 
 Ένα μικρό κουτί Πρώτων Βοηθειών πρέπει να περιέχει:
- Αλοιφή, σπρέι ή  stick αμμωνίας για τα τσιμπήματα
- Αντιφλεγμονώδη αλοιφή.
-Αντισταμινική αλοιφή για αλλεργικές αντιδράσεις και τη φαγούρα από τσίμπημα
από έντομα, τσούχτρες  κλπ.
- Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος,
- Αντισηπτικό για τις πληγές ή τα τραύματα
- Αντιπυρετικό - αναλγητικό
- Αντιεμετικό
- Βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα, ταινίες
- Εντομοαπωθητικό φυτικό
- Θερμόμετρο
- Κορτιζονούχα αλοιφή για ελαφρές τοπικές αλλεργίες.
-Ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης
- Τοπική αντιβιοτική αλοιφή ή σκόνη για μικρές πληγές και εκδορές.
- Οινόπνευμα για την απολύμανση αντικειμένων, βενζίνη, ξύδι, ταλκ
- Σκεύασμα κατά της ναυτίας
- Τοπική καταπραϋντική κρέμα για δερματικά εξανθήματα ή εγκαύματα από τον ήλιο
- Ψαλίδι και τσιμπιδάκι.
-Αντιβιοτικά ευρέως φάσματος
- Αντισταμινικού σιρόπι, σταγόνες ή χάπια, βρογχοδιασταλτικό σιρόπι ή εισπνεόμενο σπρέι
-Εντομοαπωθητικές συσκευές και ταμπλέτες
-Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ…


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική Εταιρεία Καρδιαναπνευστικής Αναζωογόνησης (Ε.Ε.Κ.Α.Α.) ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ)
American Medical Association ΜΙΚΡΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
British Red Cross ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
National Safety Council ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ & ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣTΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ
Ντόλαντζας Θ. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ & ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου