Αρχική

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η πρόληψη είναι βασική προϋπόθεση για την μακροζωία…


Είναι μερικοί που σκέφτονται αρνητικά για την πρόληψη. Σκέφτονται ότι αν πρόκειται να τρέχουν κάθε λίγο και λιγάκι στους γιατρούς, προτιμούν να ζήσουν λιγότερα χρόνια, χωρίς σκοτούρες και πρόσθετα άγχη που μπορεί να προκύψουν από την αναμονή των αποτελεσμάτων ενός πλήρους τσεκάπ. Πιθανόν οι άνθρωποι αυτοί να νομίζουν ότι πρόληψη σημαίνει να καταναλώνουν αρκετό χρόνο από τη ζωή τους, όταν ασχολούνται με το επόμενο ραντεβού που πρέπει να κλείσουν στο γυναικολόγο, το μικροβιολόγο ή τον οδοντίατρο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι. 
Βάζοντας την πρόληψη στην ζωή σας, θα συνειδητοποιήσετε τρία σημαντικά πράγματα:
  1.  Ότι μπορείτε να αφιερώνετε μόνο 2-3 ημέρες τον χρόνο στη φροντίδα της πρόληψης.
  2. Ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μπορείτε να ζήσετε περισσότερο αλλά και καλύτερα.
  3. Και το σημαντικότερο από όλα ότι δεν θα έχετε άγχος και φόβους για την κατάσταση της υγείας σας, ούτε θα μπορεί κάποιος να σας παραπλανήσει, αφού εσείς την παρακολουθείτε κατά τακτά χρονικά διαστήματα και γνωρίζετε πολύ καλά το σώμα και την υγεία σας.
Μην διστάζετε , υιοθετήστε νέες υγιεινές συνήθειες, αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας και κάντε πρόληψη. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για όλα τα νοσήματα. Το όφελος θα είναι μεγάλο. Ακόμη και οι πιο σοβαρές παθήσεις, αν διαγνωστούν έγκαιρα και στα πρώτα στάδια, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Με τη βοήθεια των συχνών εξετάσεων θα γνωρίζετε με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας σας και σε πια επίπεδα κυμαίνονται οι δείκτες που την  επηρεάζουν κι έτσι θα φροντίζετε να παραμένουν πάντα μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Το τσεκάπ γίνεται μια φορά το χρόνο. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τα τυχόν προβλήματα υγείας, τους προδιαθεσικούς παράγοντες και το κληρονομικό ιστορικό αυτές οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο τσεκάπ διαφοροποιούνται.
Οι νεώτεροι  κάνουν ένα πλήρες τσεκάπ γύρω στα 20 χρόνια και αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω εξετάσεις ή δεν υπάρχουν συμπτώματα που δείχνουν κάποια διαταραχή της υγείας  ξεκινούν  ξανά την διαδικασία του τσεκάπ στα 35 τους.

Για να γίνει το ετήσιο τσεκάπ πρέπει:
  • Να συμβουλευτείτε τον γιατρό που σας παρακολουθεί
  • Να σας κάνει ο γιατρός σας την απαιτούμενη κλινική εξέταση ρουτίνας
  • Και τέλος ο γιατρός να σας γράψει τις εξετάσεις που χρειάζεστε ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας. Επίσης ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για την προετοιμασία που χρειάζεται πριν από κάθε εξέταση, τη διάρκειά της και όλα τα πρακτικά θέματα που έχουν σχέση με την διενέργεια της εξέτασης.
Καλό είναι την ημέρα του τσεκάπ να πάρετε άδεια από την δουλειά σας για να μην σας πιέζει ο χρόνος και να μην έχετε άγχος.
Μετά όταν βγουν τα αποτελέσματα ακόμη και αν είστε σίγουρος ότι είναι φυσιολογικά θα πρέπει να τα δώσετε στον γιατρό σας να τα αξιολογήσει.

Άρα η ευχή που θέλουμε όλοι να μας λένε από εδώ και πέρα στα γενέθλιά μας είναι
''Χρόνια καλά και πολλά" γιατί στο χέρι μας είναι και η εξασφάλιση της ποιότητας αλλά και η εξασφάλιση της ποσότητας,  που είναι ταυτόσημη με την μακροζωία.

Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου